Bylinkové osvěžení 2

Milé ženy, provoňte s námi znovu svoji koupelnu, zklidněte svou mysl a osvěžte svá těla. Dopřejte si luxusní péči lázní v minimalistické podobě. Čistě z darů přírody.

V minulém dílu  jsme nahradily bylinkami mýdlo a vyřadily vyráběné produkty ze své koupelny. Dnes s námi zkuste sladit vůni k provonění celého těla od hlavy až k patě. Vyrobte si s námi bylinkový nálev - podle nálady, denní doby či jen proto, že danou vůni milujete.

Jak na bylinný nálev?

Vždy budete potřebovat alespoň 1 litr bylinného nálevu. Na litr budete potřebovat přibližně 2- 4 lžíce bylinek. Přesné dávkování však záleží na tom, jakou bylinku zvolíte a jak moc intenzivní vůni a účinky potřebujete. V neposlední řadě záleží i na vašich zkušenostech a intuici. Bylinky zalijte horkou vodou a nechte louhovat minimálně do vychladnutí. Poté přeceďte a vymačkejte z bylinek co nejvíce tekutiny. 1 dcl nálevu vždy oddělte a nalijte do lahvičky s rozprašovačem. Zbytek nalijte do lahve, ze které se vám bude dobře polévat celé tělo, a připravte si ji do koupelny.

1. Ranní osvěžení s mátou

Teploty atakují třicítku, a tak místo abychom ráno po probuzení vstaly svěží, naopak potřebujeme osvěžit. A to umí máta, jejíž vůně je svěží a povzbuzující.

Jak se osvěžit?

Po vysprchování a případně i umytí vlasů se celá opláchněte mátovým nálevem. Nestačí to ale na sebe jen chrstnout, chce to důkladně se polévat tak, aby se mohlo máty "napít" celé tělo. Vlasy i pokožku hlavy máta zanechá svěží a pomáhá i proti lupům. Na poprvé vyzkoušejte nálev ze 3 - 4 lžic máty zalitý 1 l horké vody, a nebo upravte poměr tak, jak jste zvyklá. A nezapomeňte po vylouhování oddělit 1 dcl nálevu. 

Svěží po celý den

Zbytek mátového nálevu v rozprašovači použijte jako pleťovou vodu. Máta pleť zklidní a osvěží. Je vhodná i na citlivou a problematickou pleť. Lahvičku rozhodně nenechávejte doma. V horkém dni se bude hodit mátová mlha pro osvěžení a vůni máty si tak uchováte po celý den.

2. Pozdní odpolední relax s levandulí

Potřebujete se po práci uvolnit a navodit pohodu? Tak to zkuste s levandulí!

Pro relax

Ihned po zalití levandule se váš domov promění v levandulové království, vůně je totiž skutečně velmi intenzivní. Nebojte se použít levanduli nejen na tělo, ale také na vlasy. Nevadí ani když použijete na mytí bylinky, z vlasů pak ucítíte jen levanduli. Zklidní vás nejenom svou vůní, ale dokáže utišit také svědění. Je vhodná i na mastné vlasy. Pro začátek zkuste použít jen vrchovatou lžíci levandule a zalít ji litrem horké vody. Protože je vůně opravdu silná, později si poměr můžete upravit podle sebe.

Před spaním

V lahvičce si nechte trochu levandulového nálevu a použijte ho večer jako pleťovou vodu. Půl hodiny před ulehnutím na sebe zkuste ještě levanduli nanést s pomocí rozprašovače, pomůže vám lépe usnout. A věděly jste, že levandule zpomaluje stárnutí?

3. Voňavá hydratace z bezu pro každý den

Sluníčko nebo časté koupání v bazénu vás vysušuje? Pak je čas na bez.

Hydratace s bezem

Umyjte tělo i vlasy tak, jak jste zvyklá. Na tělo doporučuji umýt se "vodou" z ovesných vloček (vyrobíte ji tak, že 2 lžíce vylouhujete v horké vodě, po vychladnutí zcedíte a vymačkáte). Ovesné vločky zanechají vaši pokožku jemnou a vláčnou. Bez tomu ještě více pomůže a pokožku krásně provoní. Ve vlasech navíc pomůže udržet potřebnou hydrataci. Do oplachu na vlasy můžete kápnout trochu citrónu či jablečného octa a vznikne vám účinný hydratační oplach, který zároveň srovnává pH pokožky. Pokud stále k mytí používáte mýdlo nebo zkoušíte jíl, tak můžete okyselit i oplach na tělo. Uvidíte, že vaše pokožka to ocení. Na litr nálevu budete potřebovat 5 - 6 lžic bezového květu.

Místo kondicionéru

Nálev z bezu v rozprašovači použijte jako pleťovou hydratační vodu. Skvěle však funguje i jako voňavý bezoplachový kondicionér na vlasy. Vlasy lépe rozčešete a budou vám i krásně vonět.

4. Sama sebou díky růži

Potřebujete se cítit smyslně a žensky? Omamná harmonická vůně růže může být pro vás ta pravá.

Buďte vyrovnaná

Už jenom vůně právě zalitých okvětních lístků růží dokáže zlepšit náladu. Dopřejte si ji tedy ve velkém, a to od hlavy až k patě! Růže není jen voňavá, ale i léčivá, chrání pokožku a regeneruje ji. Na litr nálevu budete potřebovat cca 5 lžic okvětních plátků růže.

24 hodin s růží

V rozprašovači máte trochu nálevu, který můžete použít jako pleťovou vodu působící proti vráskám. Využijete ji ale také jako voňavou vlasovou vodu pro snadnější rozčesávání. Chcete ve vedrech zvednout náladu? Použijte ji jako tělovou mlhu. Budete se cítit prostě božsky.

Rady na závěr

Nebojte se experimentovat. Své oblíbené bylinky můžete libovolně kombinovat a vytvořit si tak svou vlastní vůni. Možná pro vás bude jeden litr nálevu málo, v tom případě si dopřejte větší množství a užijte si dokonalý relax (v uspěchané době obzvlášť důležitý). Měla byste se hlavně cítit dobře a rozhodně ne vystresovaně, že jste se nestihla polít celá. Vzpomeňte si na začátek článku. Vytvořte si malou lázeňskou proceduru. Proč tělové oplachy? Proč ne koupel? Mnoho z nás myslí i na přírodu, nechceme přece plýtvat vodou. Vůni i moc bylinek si vychutnáte i tak.

Před voňavým oplachem můžete na mytí vyzkoušet i mořskou houbu. Je o moc příjemnější než houby plastové, a pokud se o ni budete dobře starat, tak vydrží i hodně dlouho.

Moje pocity

Máta mě opravdu povzbudila a svěží mátovou mlhu budu u sebe nosit celé léto.

Levandule vydrží v této formě vonět nejdéle. Před zkoušením mě navíc dost svědila pokožka hlavy a po oplachu potíže přestaly.

Bez i jeho vůni mám moc ráda, můžu ho pořád a i na tělo se osvědčil.

Růži mám ráda pro její sladkou vůni, cítím se s touto vůní skvěle.

 

Inspirovaly jsme vás? Jaké vůně ve sprše vyzkoušíte vy? Napište nám.