Dary přírody: Máta

Aromatická léčivka je součástí mnoha zahrádek a balkónů. Pomůže zklidnit rozbouřené trávení, odehnat migrénu i osvěžit pleť.

Místo výskytu a ideální doba sběru

Mátě se daří v hlinitopísčité až hlinité půdě, která drží vláhu. Bylinka má ráda slunné stanoviště, díky kterému dokáže plně rozvinout své aroma. Ideální dobou sběru je červen. Dbejte na to, aby bylo v den sběru sucho a rostlinka stihla dorůst do výše 25 – 30 cm a zatím nekvetla.

Máta obsahuje:

  • silice (hlavně mentol a menthonem)
  • třísloviny
  • hořčiny
  • flavonoidy
  • kyselina octová

 

Účinky máty

Typická chuť máty peprné je výrazná, osvěžující a chladivá. Vyzkoušejte ji, pokud vás trápí žaludeční a střevní problémy, zlobí váš žlučové kameny, jste nadmutí nebo potřebujete posílit játra a slinivku. Máta pomáhá také při nachlazení, bolestech hlavy, zánětech, nespavosti a nervozitě. Je výborná i na kožní problémy, kam patří ekzémy, vyrážky a kopřivka. Využijete ji i k výplachům úst a dezinfekci ústní dutiny.

Recepty z máty

Čaj

Lžíci čerstvých nebo sušených lístků máty přelijte 250 ml vroucí vody. Přikryjte a nechte louhovat 15 minut. Pokud chcete připravit čaj na žaludeční potíže, můžete mátu ještě smíchat s heřmánkem, kořenem lékořice, proskurníkem nebo plodem fenyklu. Popíjejte 1 – 2 hrnky čaje denně.

Likér

Mátové listy smíchejte se 750 ml libovolného alkoholu, např. s vodkou, slivovicí nebo koňakem. Směs nechte stát 3 týdny na slunci a poté sceďte. Následně smíchejte s cukerným roztokem a hotový likér uložte do chladu. Každý den si můžete dopřát 1 – 2 sklenky likéru.

Sirup

Nejprve připravte cukerný sirup smícháním 1 litru vody s 500 g cukru. Poté v něm povařte 60 g čerstvě natrhaných a nasekaných listů máty. Jakmile směs projde varem, sirup odstavte a nechte zcela vychladnout. Uchovávejte v chladu a temnu.

Olej

Mátové listy smíchejte s libovolným rostlinným olejem a nechte stát týden na slunci. Mátový olej je výborný k inhalaci při nachlazení i na potírání podrážděné pokožky.