Foukat, nebo nefoukat?

Máte perfektně umyté vlasy a váháte, zda a jak je vyfoukat? Správné foukání prospívá jak vlasům, tak pokožce. Vlasy se více lesknou a jsou dlouhodobě zdravější. Pokožka hlavy není tolik iritovaná a netrápí ji problémy s lupy. Chcete se i vy radovat z krásných a zdravých vlasů? Podívejte se, jaká základní pravidla je třeba dodržovat.

Foukáním proti lupům a svědění pokožky

Vlhké prostředí podporuje disbalanci vlasové pokožky, a proto paradoxně může časté mytí způsobovat různé potíže, jako jsou lupy, svědění, boláčky, plísně apod. To ovšem neznamená, že byste měli vlasy přestat umývat nebo násilně prodlužovat frekvenci mytí. Proti problémům s pokožkou často pomůže vhodné foukání, díky kterému nezůstává pokožka dlouho vlhká, tudíž se neobjevuje podráždění, plísně ani lupy.

JAK DRŽET KARTÁČ_ (1)

 

Správné foukání znamená, že:

  • máte kvalitní fén, nejlépe s ionizátorem;
  • rozčešete si vlasy zamokra, aby nebyly zacuchané a zamotané;
  • vysušíte si vlasy ručníkem, aby z nich nekapala voda;
  • prosušíte vlasy nejdříve od hlavy (u pokožky) bez kartáče a tvarování, klidně v předklonu. Takto foukáte do cca 80% vysušení vlasů. Fén máte asi 10 až 15 cm od pokožky. Foukáte opravdu na vlasy u pokožky, nikoliv na délky vlasů. Nemusíte řešit směr vzduchu.

 

JAK DRŽET KARTÁČ_ (1)

Zdravé foukání do objemu krok za krokem

  1. Po základním vysušení u hlavy můžete začít řešit foukání délek a tvarování vlasů do objemu. Vlasy si rozdělte na dvě části a celou sekci nad ušima sepněte do skřipce nahoru.
  2. Nejprve se věnujte spodní části vlasů a foukejte ji s pomocí kvalitního kartáče. Kartáčem naberte vlasy u hlavy, jako byste je od hlavy zvedali a kartáč tahali nahoru nad uši.
  3. Jakmile se konce vlasů dostanou na konec kartáče, opatrně je na kartáč natočte. Jemně a zároveň pevně.
  4. V tuto chvíli podržte fén na horní části kartáče a foukejte celý pramen. Je velmi důležité, aby proud vzduchu směřoval od hlavy. Vždy dbejte na to, aby proud vzduchu směřoval od kořínků ke konečkům. Může to vypadat podobně, jako byste se fénem česali (ne tupírovali). Díky tomuto pravidlu budete mít vlasy zdravé a lesklé.


JAK DRŽET KARTÁČ_ (2)

Studeným vzduchem vlasy nefoukejte, jen fixujte ke konci tvarování či foukání. A to buď u každého pramene zvlášť, pokud vlasy foukáte přes kartáč, nebo na konci celého procesu, jestliže vlasy profoukáváte, případně foukáte do vln s pomocí difuzéru (či prstů).

Jak na kulmofén?

Z výše uvedeného důvodu se nedoporučují různé kulmofény, ať už kulaté, či rovné. Když už si bez nich nedovedete představit život, použijte je pouze k dotvoření účesu. Nedělají dlouhodobě vlasům dobře, protože foukají v protisměru šupinek kutikuly. Navíc nevytvářejí objem, přesušují konce a nesuší správným způsobem vlasy u pokožky hlavy.

  • Prosušte si vlasy od pokožky fénem, aby byly zhruba z 60 až 70 % suché.
  • Oddělte vlasy do sekcí a začněte je tvarovat kulmofénem.
  • Nakonec můžete vlasy nechat vychladnout „ve vlnách“, respektive v ruličkách.

 

Vlasy z kulmofénu nebudou držet tak hezky, jako když zchladíte každý pramen zvlášť. Z dlouhodobého hlediska kulmofény vlasy spíše poškozují. Proto uděláte nejlépe, pokud je nebudete používat vůbec.


Kudrnaté vlasy

Hodně kudrnaté vlasy je nejlepší prosušit od hlavy (difuzérem „létat“ okolo hlavy), následně zpomalit (nebo i vypnout) vzduch, vlasy nabrat do ruky a opatrně je položit do difuzéru.

Foukejte teplým a pomalým vzduchem až dosucha, případně celou hlavu sušte tak z 80 % a poté ji nechte doschnout. V tomto případě, v této téměř suché fázi, ještě můžete znovu nanést stylingový přípravek (u no poo třeba gel z lněného semínka, pivo, slanou či sladkou vodu) a nechat přirozeně doschnout.

Vlnité vlasy

Lehce vlnité vlasy budou hezké, když je vyfoukáte přes kartáč dosucha a ještě teplé, krásně rozčesané, stočíte do hezkého uhlazeného bobku, případně několika menších a necháte vychladnout. Po rozpuštění (po hodině a více) vzniknou krásné „hollywoodské“ vlny. Čím výše položíte svůj ztwistovaný bun, tím větší objem získáte. Při umístění do spodní části docílíte spíše vlnitých konců bez velkého objemu.

Máte-li jen lehce vlnité vlasy, většinou nepotřebujete žádný no poo styling. Když večer vlasy pročešete kartáčem a na noc je stočíte, budete se ráno radovat z poměrně snadno upravitelného účesu. Pak vám stačí vlasy jen znovu pročesat, lehounce navlhčit růžovou vodou z rozprašovače, vmáčknout pár kapek arganového oleje a znovu na chvíli smotat do bobku. Opakované a důkladné vlhčení vlasů se příliš nedoporučuje, vlas se tím otevírá a stresuje. Z dlouhodobého hlediska to může mít za následek vysušení a poškození vlasu.

Když si pohrajete s foukáním, budou vaše vlasy vždy mnohonásobně a dlouhodobě krásnější. Ať se vám foukání daří!