Jedna blbost za druhou: Tuhý šampon není mýdlo!

Přírodní šampony, šampuky, mýdla a tekutá mýdla, tuhý šampon - jak se v tom všem vyznat?

V dnešním článku vás naučíme, jak se vyznat ve složení, poznáte tak, jestli je tuhý šampon opravdu šampon nebo je to mýdlo. To platí i o tekutých výrobcích i zde občas názvy bývají matoucí. Obzvlášť, když výrobce napíše, že je přípravek vhodný na vlasy. Dozvíte se, který prostředek je podle nás vhodný na vlasy a který méně.

MÝDLA A ŠAMPONY V KOSTCE

V lepším případě jsou mýdla na vlasy popsána jako mýdlo na vlasy a tuhý šampon je popsán jako šampuk. Jenže přichází do hry tuhý šampon a tento název to trochu zamotal.

TEKUTÝ ŠAMPON A TEKUTÉ MÝDLO

Na pohled vypadají stejně a tekuté mýdlo je také často doporučováno na mytí vlasů.

Co vlastně smyje mastnotu? Pokud se bavíme o (přírodních) mýdlech a šamponech, tak to je tenzid. Tenzid je povrchově aktivní látka, která mastnotu naváže na vodu. V kombinaci s masírování hlavy se takhle zbavíte mastnoty a nečistot. Jeden z tenzidů je právě mýdlo, které je nejstarším používaným tenzidem. V přírodní kosmetice se pak využívá jak mýdlo, tak i tenzidy, které jsou odvozené s přírodních látek. Tyto tenzidy jsou lépe odbouratelné v přírodě, než tenzidy, které jsou používány v klasické kosmetice. I mýdlo je dobře odbouratelné v přírodě. Co je tedy vhodné na mytí vlasů?

Teď si možná říkáte a není to jedno, čím si ty vlasy umyji? Jaký je tedy rozdíl?

ŠAMPON A ŠAMPUK

Tenzidy, které se používají v přírodní kosmetice jsou mnohem šetrnější, jsou to například-Sodium Cocoyl Isethionate (tenzid derivovaný z kokosového oleje), Sodium Lauryl Sulfoacetate (tenzid derivovaný z kokosového a palmového oleje),  Lauryl Glucoside (cukerné tenzidy), Decyl Glucoside(cukerné tenzidy), Sodium Coco-Sulfate.

Přípravky, které obsahují tyto a další tenzidy odvozené z přírodnin nazývejme šampony, ty jsou tekuté, nebo tuhé, tzv. šampuky.

Výhodou je dokonalé a zároveň šetrné umytí. Ve složení najdete většinou výtažky z bylin, kvalitní oleje či másla a další pěstící látky. Skvělé je, že u šamponu i šampuku je většinou upravené pH, není zásadité a jsou prospěšné pro vlasovou pokožku i vlasy. Pokožka má ráda pH 4.5-5.5 a nemá ráda časté výkyvy pH (ať už je to přílišná kyselost, nebo přílišná zásaditost). Výkyvy pH často způsobují lupy a jiné kožní problémy. Rozdíl v šamponu a šampuku je víceméně v obsahu vody.

Šampuk je tuhý, vody obsahuje méně, tenzidy v něm obsažené nejenom umývají, ale i emulgují, to znamená, že spojí vodu a oleje, které šampuky obsahují a většinou stačí výrobek i zakonzervovat. Vody, nebo vodní složky (hydrolát, nálevy z bylin) obsahuje při výrobě do 10% a ta se ještě v konečné fázi výroby vypaří. Šampuk je koncentrovaný, 50 g tak většinou vydrží 2x déle než šampon.

Příklad složení šampuku (tuhý šampon)

Sodium Cocoyl Isethionate (tenzid derivovaný z kokosového oleje), Sodium Lauryl Sulfoacetate (tenzid derivovaný z kokosového a palmového oleje), Aqua (voda), Acacia Concinna Fruit Extract (mleté lusky ovoce Shikakai), Glycerine (glycerin), Cocos Nucifera Oil (kokosový olej), Butyrospermum Parkii Butter (bambucké máslo), Panthenol (pantenol), Mentha Piperita Oil (mátový esenciální olej), Citrus Limon Peel Oil (esenciální olej z kůry citrónů), Ocimum basalicum Oil (bazalkový esenciální olej), Citric Acid (kyselina citronová), CI77288 (přírodní barvivo), Limonene (přírodní esence)

Šampon je tekutý, složením se moc od šampuku neliší, často opravdu jen větším obsahem vody. Je do něj nutné přidat nejen emulgátor, ale i konzervanty, tady samotné tenzidy nestačí.

Příklad složení šamponu (tekutého)
Aqua, Aloe Barbadensis Leaf Juice*(aloe vera*), glycerin (rostlinný glycerin), Sodium coco-sulfate, Lauryl Glucoside (cukerný tenzid), Polyglyceryl-10 Laurate, Citrus Lemon Fruit Extract* (citron*), Chamomilla Recutita Extract* (heřmánek*), Glycine Soya Oil*, Olea Europaea Fruit Oil* (olivový olej*), PCA Glyceryl Oleate, Disodium Cocoyl Glutamate, Betaine, Glyceryl Caprylate, Sodium Phytate, Alcohol*, Sodium Cocoyl Glutamate, Lactid Acid (rostlinná kys.mléčná), Parfum***, Levulinic Acid, P-anicis Acid, Sodium Levulinate, Citrid Acid, Citral**, Citronellol**, Limonene**, Linalool**

* bio
** z éterických olejů
*** přírodní parfemace


MÝDLA tuhá i tekutá

Skoro se zdá, že  by mýdlo mohlo být nejlepším z produktů, protože má jednoduché složení. Často se tváří, jako 100% přírodní.

Mýdlo se vyrábí z louhu, vody a tuků nebo olejů. Podle toho, jaký louh se použije, tak výsledné mýdlo je buď tekuté, hydroxid draselný (anglicky potassium hydroxide , vzorec KOH), nebo tuhé, hydroxid sodný(anglicky sodium hydroxide, vzorec NaOH).

Všimněte si v chemických vzorcích koncovky OH. Ano, od této koncovky vznikl termín OH POO - mytí vlasů mýdlem. Není to ani NO POO, což je mytí bylinkami, jílem, žloutkem atp., ani LOW POO, což je mytí šetrnými šampony. Značí to, že mytí mýdlem má svoje specifika.

Co se stane s vlasy po umytí mýdlem?

Mýdlo je příliš zásadité a oproti šamponům, se to nedá při výrobě ovlivnit, ani snížit. Mýdlo při mytí narušuje keratin ve vlasech, ty se naježí = vlas se otevře. Sice máte pocit většího objemu, ale pokud nemáte úplně zdravé vlasy, je to na úkor jejich kvality.

Mýdlo s tvrdou vodou vytvoří nerozpustné sloučeniny, které se usazují na vlasech. I proto je vhodný kyselý oplach, ale přesto se nedá mýdlo doporučit pokud máte tvrdou vodu, nebo ne úplně zdravé vlasy. Prvních pár použití nemusíte zaznamenat problém, ale po čase budou vlasy na omak zvláštní, jako kdyby byly potažené voskem.

Mytí vlasů mýdlem může vyhovovat těm, kdo mají měkkou vodu, dělají pravidelně kyselý oplach a mají spíš krátké, případně vlnité a hlavně zdravé vlasy. Přesto ale zůstává faktem, že mýdlo je zásadité a i když uděláte kyselý oplach, tak je to pro pokožku hlavy nepřirozený výkyv.

Příklad složení tuhého, přírodního mýdla

Sodium Olivate( zmýdelnatělý olivový olej), Sodium Castorate( zmýdelnatělý ricinový olej), Sodium Cocoate (zmýdelnatělý kokosový olej) Aqua ( voda) Montmorillonite (zelený jíl), Lavandula Angustifolia Oil ( levandulový esencionální olej), Melaleuca Alternifolia Oil (esencionální olej z čajovníku), Limonene, Linalool

Všimněte si, že zde není napsán ve složení ani hydroxid sodný, ale ani čisté oleje. Při výrobě mýdla se z olejů díky reakci s hydroxidem sodným a vodou stává zmýdelnatělý olej a ten má koncovku ATE. Sodium OlivATE. Sodium značí že byl použít ke zmýdelnatění hydroxid sodný = sodium hydroxide. Občas se setkáte s tím, že ve složení hydroxid napsaný je, pak tam ale budou i oleje ve své původní formě. Pro názorný příklad si to ukážeme na jednodušším složení:

Olivové mýdlo
  • Sodium OlivATE, Aqua nebo Olive oil, sodium hydroxide, water

 

Stejné to je i v případě TEKUTÝCH MÝDEL, jen tam je použít jiný louh. Složení našeho fiktivního olivového tekutého mýdla by vypadalo takhle:

  • Potassium OlivATE, Aqua nebo Oliv oil, potassium hydroxide, water

 

Příklad složení přírodního tekutého mýdla
  • Water, Potassium Cocoate1), Potassium Palm Kernelate1), Potassium Olivate 1), Glycerin1), Potassium Hempate (Saponified Hemp Oil)1), Simondsia Chinensis Seed Oil1), Citric Acid, Tocopherol, 1=bio

 

Tučně je označený olej, který není zmýdelnatělý, jedná se o takzvané přetučnění. To se dělá pro to, aby bylo mýdlo více pečující.

Věříme, že teď už pro vás bude jednodušší, zorientovat se v rozdílech mezi mýdlem, šamponem a tuhým šamponem. Malá, praktická pomůcka závěrem. ;) když sáhnete na mýdlo, je hladké, jakoby z vosku, kdežto, když prstem přejedete po tuhém šamponu/šampuku, bude hrubý a jako suchý. Tohle pravidlo platí téměř ze 100%, protože mýdlo jsou prostě jen oleje, které chemickým procesem změnily svoji formu z tekuté, na tuhou. 

Pomohl vám náš článek? Pokud ano, sdílejte ho s ostatními. Díky!