Jak si nejlépe umýt vlasy (nejen) reethou?

Dnešní článek bude o mytí vlasů reethou, ale také o odlišnosti techniky mytí vlasů s pomocí no poo metod. Jistě každého hned napadne, že koncentrovaný šampon vs 100% rostlinný přípravek na mytí, vyžadují jiné použití a jaké, to si právě dnes rozebereme.

Reetha, neboli mýdlové ořechy, je rostlina, která obsahuje saponiny a s jejich pomocí dokáže umýt vlasy stejně (dobře či špatně), jako komerční šampon. Záleží na tom, jak ji použijeme a zda pochopíme princip, na jakém funguje. Aby reetha pěnila, potřebuje (stejně jako komerční šampon) vodu, ovšem potřebuje vodu ve větším množství a taky více času.


Postup, při kterém reetha pění jako komerční šampon, je následující

  • Nachystejte si láhev od vody se sosáčkem (normální 700 ml plastová lahev, co v ní koupíte vodu), hrneček a lžičku.
  • Do hrnečku si dejte 2-3 vrchovaté, čajové lžičky reethy a zalejte ji horkou vodou, rozmíchejte a nalijte do plastové lahve.
  • Pomalu dolijte vodu (už tady pění, proto pomalu) tak, aby vznikla příjemná teplota na mytí.
  • Do druhé lahve si nachystejte kyselý roztok, může to být směs vody a citronu, jablečného octa, kávy, ibiškový čaj či jiná, kyselá směs.
  • A hurá do sprchy :)
  • Namočte si hodně vlasy, spláchnete tak první prach a nečistoty na povrchu a poté savičkou nastříkejte cca 2dcl „čaje z reethy“ na pokožku hlavy.
  • Začněte masírovat pokožku a uvolňovat tak nečistoty a maz, nic se neděje, reetha nepění.
  • Po cca minutě, dvou, opláchněte vlasy vodou do čista.
  • Znovu vezměte láhev a znovu nastříkejte postupně roztok na celou pokožku hlavy (ne na vlasy, ale opravdu na pokožku), dejte si pozor, ať vám reetha nesteče do očí, pálí to jako čert a tenhle zážitek fakt nechcete 
  • Znovu, jemně a důkladně masírujte pokožku a rozpouštějte nečistotu a stres z pokožky. Masírováním se uvolní nejen nečistoty, ale také tlak, který je na nás neustále vyvíjen rychlejším životním stylem, proto si dopřejte čas a pohodu a mytí vlasů si prostě užijte.
  • Opět opláchněte do čista.
  • Naneste poslední třetinu čaje a pravděpodobně v tuto chvíli už pocítíte „zázrak“, reetha začne pěnit, což znamená, že pokožka je čistá a začínáte si umývat vlasy.
  • Pokud reetha stále nepění, potřebujete ještě další dávku, obvykle stačí další 2 dcl čaje.
  • Masírujte a vytvořte bohatou pěnu, teď už na pokožce i na vlasech. Vlasy ale nijak agresivně nedrhněte, zbytečně se pak do sebe zamotají a budete si je trhat při rozčesávání.
  • Po chvíli, kdy pěna umyla dokonale vlasy i pokožku a vy jste správně zrelaxovaní, začněte s posledním a opravdu hodně důkladným, oplachem čistou vodou.
  • Až jsou vlasy důkladně opláchnuté (pokud si myslíte že ano, ještě minutu oplachujte).
  • Nyní opláchněte kyselým roztokem, který můžete již na vlasech nechat, nebo lehce spláchnout vodou, záleží hlavně na koncentraci „kyseliny“. Vyzkoušejte si obě varianty a pak se rozhodněte podle vlastního uvážení.

Tento způsob mytí můžete použít i při mytí žloutky, kde mezi jednotlivými fázemi nemusíte žloutkovou vodu tak důkladně oplachovat, ale můžete postupně přilívat vodu do láhve, kde máte vytvořenou směs. Vlastně tak vytváříte méně a méně koncentrovanou směs vody a žloutků, kterou se postupně myjete. Můžete ale postupovat i tak, jak je psáno u reethy s tím, že na cca 4-5 dcl vody dáte 4-5 žloutků. Po mytí žloutky nemusíte použít kyselý oplach, protože nejsou zásadité a nemusíte tak vyrovnávat pH.

Vlasy opatrně zabalte do ručníku a nechte tak odsát největší podíl vody.

Nijak je „nedrchmejte“, zacházejte s nimi opatrně

Po obou způsobech mytí doporučuji do vlhkých vlasů vetřít pár kapek arganového oleje a trvale si tak udržovat správně hydratované vlasy, bez pocitu mastnoty. Arganový olej patří mezi tzv. suché oleje, vlas ho nádherně vstřebává a zůstane pružný a vyživený. Můžete na vlasy nastříkat růžovou vodu, čímž je krásně provoníte, plus můžete na pokožku bodově nanést směs esenciálního oleje, případně si ho nanést do dlaní a „vmačkat“ do vlasů.

Vlasy si opatrně rozčešte kartáčem a vyfoukejte je tím správným způsobem.

A hurá, máte dokonale umyté, ošetřené a voňavé vlasy, které opravdu nebudou už večer mastné, jak si některé ženy na No poo stěžují. Všechno je to o technice a také o dostatečném množství přípravků, které použijete. Nesmí jich být ani málo, ani moc, důležitá je i tady harmonie. Jako ostatně ve všem.

Dejte mi vědět, jak se vše povedlo a sdílejte se mnou radost, ze správně opečovaných vlasů. Mám radost, když se vaše zdravé vlasy radují a jsou plné života. Tak ať nám vlají (zdravé) vlasy, život je pak mnohem krásnější :)


 

Hanka-foto-blogAutorka článku

Hana Moneam je hair stylistka a průvodkyně přírodní krásou.

Pomáhá ženám vypadat a cítit se krásnější a to hlavně s pomocí přírodní kosmetiky a výběru účesu, který souzní v daný okamžik s jejich osobností.

Přivádí ženy zpět k jejich podstatě (přirozené barvě a struktuře vlasů), k sebepoznání a sebelásce.

Inspiruje ženy k propojení a sladění vnějšího projevu (vzhledu) a vnitřního nastavení (vhledu).