Jak využít mydlici na mytí vlasů

Šampon z bylinek

 

Uvaříme si šampon z bylinek, jejichž síla slibuje pomoci s bojem proti lupům a je vhodný na citlivou pokožku. Bylinky v něm použité se tradičně používají i na léčbu exémů a seborei.

RECEPT

 

Kořen lopuchu a mydlice vaříme v jednom litru vody 20 minut. Kopřivu přidáme až po uplynutí 20 minut, tu už nevaříme. Necháme luhovat nejlépe přes noc. Poté slijeme. Vymačkáme z bylinek všechnu tekutinu.

POUŽITÍ

Množství, které jsem použila, potřebujeme na jedno umytí. Na vodou umyté vlasy nalijeme trochu šamponu, masírujeme pokožku, jemně promneme vlasy a opláchneme vodou. Opakujeme, dokud nespotřebujeme celý šampon.

Mám rychle se mastící vlasy a proto jsem chtěla šampon vyzkoušet i za vás, co máte stejný problém. Myslela jsem si, že vám doporučím ať bylinky vaříte déle a že díky tomu vám skvěle odmastí vlasy i pokožku.

Vařila jsem tedy bylinky téměř dvě hodiny a s velkým nadšením jsem si vlasy umyla. Vlasy se ale několik hodin po umytí znovu zmastily. Přesto, že se říká, že delší vaření pomůže, zjistila jsem, že tudy cesta nevede...

Jak můžeme nejlépe využít mydlici na mastné vlasy?

RECEPT 2

 

Kořeny mydlice a lopuchu vaříme v 1 litru vody 20 minut, pak přidáme kopřivu a necháme vychladnout. Přecedíme, vymačkáme všechnu tekutinu.

Reethu zalijeme 400 ml horké vody a smícháme obě tekutiny dohromady. Nebo ji rovnou rozmícháme v horkém, uvařeném šamponu a necháme společně vychladnout a pak zcedíme.

Šampon nalijeme do lahve s "pítkem", já jsem měla tři. Lépe se bude nanášet k hlavě, než z lahve bez něj. Pokud v základu dáme méně vody, uděláme si koncetrovanější šampon, který se vejde do jedné, 7 dcl lahve.

Pokud chceme mít dobře umyté vlasy postupujte tak, aby nám tento šampon nakonec na vlasech vytvořil pěnu.

Pořádně namočte vlasy a trochu šamponu naneste k hlavě. Masírujte pokožku hlavy, ne vlasy, ty promnete později. Smyjte. Opakujte. Třeba i několikrát. Až na počtvrté jsem cítila, že šampon trochu pění. Na popáté už se mi vytvořila hustá pěna. A to i v délkách, pak stačilo vlasy trochu promnout.

Vlasy jsou krásně umyté, lesklé, hezké, lehké.

Po verzi s reethou je vhodné udělat kyselý oplach, případně do mycí směsi použijte ještě amlu, nebo společně s kopřivou přihoďte trošku ibišku.

POUŽITÉ BYLINKY

Mydlice lékařská - je vhodná na citlivou pokožku, používá se zevně při léčení kožních nemocí. Obsahuje saponiny, lehce myje

Kořen lopuchu - je vhodný použít na vlasy slabé, mastící se, se sklonem k třepení a je vhodný na léčbu lupů

Kopřiva - zabraňuje nadměrnému padání, stimuluje vlasovou pokožku a vlasy zanechává lesklé

Reetha - vyniká svou mycí schopností, používá zevně, často i při léčbě ekzémů.

 

Pro NatuBeu vyzkoušela Marcela Lukačevičová