Kvásek Vlásek

 

Dlouhou dobu se chystám upéct svůj vlastní chléb. K jeho výrobě je potřeba kvas - neboli nesprávně, ale s láskou a po domácku nazývaný - kvásek. Pokud chcete, můžete dát kvásku i jméno, ten můj se jmenuje Vlásek. Jak jinak, že? Vždyť jeho život je předem zaručený. Budu si ho hýčkat i kdyby se mi chleba nepovedl. A proč? Protože ho použiji na vlasy místo šamponu.

Pojďte si ho se mnou vyrobit!

 

Budete potřebovat:

  • celozrnnou žitnou mouku,
  • chlebovou žitnou mouku,
  • odstátou vodu
  • a větší sklenici.

 

Jak na kvásek?

První den: založení kvásku

2 rovné lžíce celozrnné mouky jsem nasypala do sklenice, poté jsem přidala 3 lžíce vody a promíchala. Vše jsem přikryla mokrou utěrkou. Teď to byla jen mouka s vodou a i to tak vonělo. Ale nebojte se, mikroorganismy obsažené v mouce se probudí a začnou pracovat. K pomnožení správných bakterií a kvasinek dojde během několika málo dní. 

Druhý až čtvrtý den: vznik kvásku

Tyto dny jsem přidávala vždy po jedné lžíci celozrnné mouky a dvou lžících vody. Průběžně jsem vše míchala. Kvásek rostl a voněl skoro jako chleba. Někomu vůně připomíná ovoce. Dejte si ale pozor, kvásek nikdy nesmí být cítit po alkoholu. Pokud ano, chybí mu mouka.

Pátý den: mladý kvásek

Kvásek jsem krmila už jen chlebovou žitnou moukou. Ráno 1 lžíci mouky a 2 lžíce vody. Večer jsem pak odebrala z kvásku dvě až tři lžíce = kvásek. Dala jsem ho do čisté sklenice a nakrmila 1 lžící mouky a 2 lžícemi vody. To, co zbylo v původní sklenici, jsem si připravila na mytí vlasů. Tento kvásek se rovněž doporučuje na pečení chleba. Zde však některé zdroje doporučují počkat ještě několik dalších dnů, než kvásek získá větší sílu. Já ho však měla v tuto dobu dost řídký, nejspíš skoro hladový. Chyběla mu totiž mouka.

Šestý den

Od šestého dne krmím kvásek ráno zase jednou lžící mouky a 1 - 2 lžícemi vody. Večer odebírám 2 lžíce kvásku a ty krmím úplně stejně. Tento postup se má opakovat několik dní. Zbytky kvásku můžete schovávat a až ho nasbíráte dostatek, tak si s nimi umyjete vlasy. Přebytky dávám vždy do jedné sklenice. Uchovávat se však mohou jen 5 - 6 dnů.

Za několik dnů až týdnů

Pár dní jsem opečovávala kvásek, který byl připravený i k pečení. Na rozkvas pro náš kvásek Vlásek bohatě stačí 1 lžíce kvásku, 50 g žitné mouky a 50 g vody. Promícháme a necháme 8 - 12 hodit rozkvasit. Přesnou dobu poznáme podle toho, že se kvas probudí a vyroste. 2 lžíce si odebereme (to je pořád náš kvásek Vlásek) a schováme ho do lednice. Krmit potřebuje alespoň jednou týdně. Nakrmíme ho zase tím, že uděláte rozkvas. Přidáme mouku s vodou v poměru 1:1. To, co nám zbylo před odebráním je hotové k použití na vlasy.

Kvásek Vlásek žije a vy už máte také ten svůj. Pokud vám můj návod nestačí, nezoufejte, další rady najdete na webu, případně vás obdaruje sousedka. Myslete na to, že správný kvásek má vypadat jako hutná kaše. Pokud ho máte příliš řídký a vyhladovělý, přidejte mouku.

Pojďme se podívat, jak kvásek Vlásek použít na vlasy.

 

Kvásek vlásek v akci - první mytí

Na umytí vlasů použijte cca 200 ml rozkvasu. Nejdříve si pořádně umyjte vlasy vodou a promasírujte pokožku hlavy. Poté naneste všechen kvásek ke kořínkům znovu masírujte vlasovou pokožku. Vlasy není nutné při mytí zamotávat, stačí je jemně promnout stékajícím kváskem a nakonec důkladně vypláchnout. Pokud chcete své vlasy hýčkat, dopřejte jim hydratační péči v podobě oplachu ze slézu.

Pokud jste k výrobě kvásku použili celozrnnou mouku, je dost možné, že vám trochu mouky ve vlasech zůstalo. Pokud ano, nic není ztraceno. Právě teď je totitž vhodná chvíle si ještě vlhké vlasy rozčesat a to nejlépe kartáčem z kančích štětin, které jsou doplněny silikonovými bodlinkami pro lepší rozčesávání. Takový kartáč svede vyčesat opravdu vše. Pokud ho nemáte, po vyfoukání teplým vzduchem zbytky mouky vyklepejte. Jak správně vlasy foukat si přečtěte zde.

Herb on Google Android 9.0Moje pocity

Možná vás bude zajímat hlavně srovnání s žitnou moukou. Po žitné mouce mám krásně nadýchané vlasy, ale i po umytí kváskem mi vlasy připadají objemné. Samotné mytí mi přijde příjemnější kváskem než kašičkou z mouky. Kvásek není tolik abrazivní a lépe se nanáší. Zvládl umýt i velmi mastné vlasy, které mi pak vydržely čerstvé obvyklou dobu. Kvásek tedy rozhodně doporučuji.

 

Kvásek Vlásek s ajurvédskými bylinkami

My ajurvédské bylinky jednoduše milujeme. Proto mě napadlo zkusit je zkombinovat s kváskem. Smíchala jsem tedy asi 200 s ml kvásku s ajurvédskými bylinkami. Cca 33 g ajurvédských bylin jsem předem rozmíchala s teplou vodou a poté přidala kvásek. Pořádně jsem si umyla vlasy vodou, jemně jsem z nich přebytečnou vodu vymačkala a začala nanášet směs. Lépe řečeno: nalévat na hlavu. Snažila jsem se, aby směs natekla co nejvíce k pokožce hlavy a zbytek do vlasů. Doporučuji vám pomoci si masírováním pokožky, nejlépe nad vanou (je z toho opravdu nepořádek). Směs jsem nechala působit jako masku. Je fajn zároveň vlasy zabalit a udržet je v teple. Po půl hodině jsem šla masku opláchnout.

Tentokrát už byl kvásek krmený žitnou chlebovou moukou, což bylo znát na vyplachování. Ve vlasech nezůstalo nic. Doporučuji zase vlasy vyfoukat.

Herb on Google Android 9.0Moje pocity

Tohle mytí je opravdu pecka pro vlasy, které jsou jemné a rychle se mastí.  Vlasy jsou nadýchané i po dvou dnech. Už se těším na další experimenty s kváskem.

 

Má kvásek nějaké benefity pro vlasy?

Žitný kvásek obsahuje spoustu minerálů a díky kvašení i kyselinu mléčnou a octovou. Všechny tyto látky účinně pečují o pokožku a díky zdravé pokožce hlavy vám budou růst i zdravé vlasy.

Mytí vlasů kváskem je prospěšné, ale stejně jako my, ani vy nezůstávejte dlouho u jedné metody.