S čím hennu míchat? Horká voda nebo citronová šťáva?

Jaký je vlastně rozdíl mezi zalitím henny horkou vodou a okamžitou (byť i dlouhou) aplikací a zalitím henny kyselou tekutinou a aplikací až po odstátí? A jak se rozhodnout pro ten „správný způsob“?

V tomto článku se dozvíte, jaký je v tom rozdíl, abyste věděli co a proč děláte, to je totiž ten nejlepší způsob, jak dostat ze všeho, to nejlepší.

Hennu je vhodné míchat s mírně kyselou tekutinou  

A to ze dvou důvodů. Celulóza v henně musí být rozpuštěna, aby bylo barvivo k dispozici. Toto uvolňování barviva nejlépe funguje s roztokem, který má kyselé pH, tato kombinace je velmi efektivní. Vodíkové atomy na rohu molekuly lawsonie musí zůstat neporušené, dokud se lawsonie neváže s keratinem ve vlasech. To způsobí, že barva bude krásně sytá a trvalá. Pokud se vodíkové atomy dobře neuvolní předtím, než nebude henna ve vašich vlasech, barva bude více oranžová a bude slabší.


Smíchejte hennu s citronovou šťávou a ibiškovým výluhem tak, abyste vytvořili pastu, stejně hustou jako např. bramborová kaše. Balená citronová šťáva bude fungovat stejně dobře jako čerstvě vymačkaná a sušený ibiškový prášek nahradí sušené ibiškové květy. Pokud máte pocit, že samotná citronová šťáva je pro kůži drsná, smíchejte citronovou šťávu napůl s destilovanou vodou a ibiškem. Můžete použít jiné čiré ovocné šťávy nebo kyselé čaje a raději nepoužívejte vodu z vodovodu. Pokud je vaše kůže citlivá na citron a po použití henny vás svědí, použijte pomerančovou nebo grepovou šťávu, nebo jinou, o něco méně kyselou kapalinu. Ocet a víno fungují také, ale směs potom smrdí a alkohol ve víně může podráždit pokožku, doporučujeme proto raději ibišek.

Nepoužívejte jogurt, protože bílkovina narušuje uvolňování a zachytávání barviva. Mírně kyselé bylinné čaje se také dají dobře použít. Pokud je tekutina, kterou mícháte do henny stejně kyselá jako citronáda, je vyhovující a dostatečná.

Nemíchejte hennu s kávou

Nezmění tím svou barvu, vůně nebude příjemná a navíc si můžete přivodit bolesti hlavy. Prášek z hřebíčku může zesílit barvu, ale může také podráždit pokožku.


Nechte hennovou barvu přes noc (cca 8-12 hodin) zakrytou pod igelitem při pokojové teplotě cca 21 stupňů Celsia, henna tak lépe a pomalu uvolní barvivo. Aby mohlo barvivo nejlépe migrovat do vlasů, musí být postupně uvolněno z listu rostlin. Toto pomalé uvolnění v kyselém prostředí vám přinese ty nejlepší výsledky. Pokud spěcháte, dejte směs na teplé, ale ne horké místo. Henna pak bude připravena za 2-3 hodiny, při 35 stupních Celsia. Před nanesením henny, přimíchejte trochu více citronové šťávy nebo kyselého čaje, aby měla pasta konzistenci jako jogurt.

Pokud naopak chcete, aby vám henna netmavla a byla více do oranžova, smíchejte hennu s vroucí vodou a hned aplikujte

Můžete také přidat lžičku kyseliny citronové. Barvivo z henny, která se míchá s vroucí vodou ztrácí na intenzitě a půjde tedy spíše do oranžova. Naopak směs smíchaná s citronovou šťávou a ibiškem, postupně ztmavne do bohaté, přirozené, až tmavě červené barvy.

Pokud jste spokojeni s vaší barvou, nanášejte směs pouze na odrosty.


 

Hanka-foto-blogAutorka článku

Hana Moneam je hair stylistka a průvodkyně přírodní krásou.

Pomáhá ženám vypadat a cítit se krásnější a to hlavně s pomocí přírodní kosmetiky a výběru účesu, který souzní v daný okamžik s jejich osobností.

Přivádí ženy zpět k jejich podstatě (přirozené barvě a struktuře vlasů), k sebepoznání a sebelásce.

Inspiruje ženy k propojení a sladění vnějšího projevu (vzhledu) a vnitřního nastavení (vhledu).