Umíte si "uvařit" svůj šampon?

 

Pojďte si s námi uvařit šampon. Dozvíte se dva recepty, vyzkoušený poměr surovin, jak takový šampon uvařit a jak s ním si nejlépe umýt vlasy. 

Domácí šampon "Tři oříšky"

Reetha - sama o sobě je přírodním šamponem, díky přírodním saponinům umyje dokonalé mastné vlasy, čistí pokožku od nečistot. Dlouhodobé používání reethy pak činní vlasy pevnější, lesklejší a čisté, působí preventivně proti padání vlasů i tvorbě lupů.

Shikakai - má méně saponinů, proto je samotná vhodná na vlasy, které se moc nemastí. Při dlouhodobém používání jsou vlasy hebké, protizánětlivé látky pomáhají udržet pokožku v harmonii, nevysušuje a je tak i prevencí proti vysušené pokožce a lupům. Pravidelné používání pak brání předčasnému šedivění.

Amla - je přírodní kondicionér, pomáhá udržet vlhkost ve vlasech. Její časté používání zabraňuje třepení konečků, díky obrovskému množství vitamínu C a antioxidantů, je také prevencí proti šedivění.

Množství surovin na výrobu koncentrátu:

Na domácí šampon budeme potřebovat od každého prášku jednu lžící, toto množství bude stačit i na umytí hodně mastných vlasů.

Návod k použití:

Zalijeme horkou vodou, cca 350 ml. Do rána necháme odležet, pak dáme vařit, občas zamícháme, vaříme cca 5-10 minut. Hotový šampon necháme znovu odležet, minimálně do vychladnutí.

Návod na mytí vlasů:

Vlasy pořádně namočíme, promasírujeme a nanášíme domácí šampon ke kořínkům, promasírujeme, necháme téct do délek. Směs  necháme ve vlasech a na pokožce chvíli působit. Stačí i pět minut, takto připravený šampon je velmi účinný. V případě potřeby postup zopakujeme.

Šampon má vhodné ph, nepotřebuje tedy kyselý oplach. Je vhodný kdykoliv, neobsahuje humektanty, které by při nízké vlhkosti braly vlhkost z vlasů. Díky amle budou vlasy přirozeně hydratované. Pokud jsou vaše vlasy hodně suché, doporučujeme dát na závěr ještě oplach z bezu, který také pomáhá udržet vlasy hydratované. Doporučujeme prostřídat tento šampon s jinou no poo metodou.

Domácí šampon "Karkade"

Mýdlové ořechy - šetrně myjí, nedráždí a jsou ideální jak pro mastnou, tak i pro citlivou a ekzematickou pokožku.

Shikakai - zklidňuje a regeneruje vlasy i pokožku hlavy. Je vhodný pro sušší vlasy se sklonem k třepení a lámání. Jemným vlasům dodává objem.

Lněné semínko - zabraňuje nadměrnému padání vlasů, slábnutí vlasů, pomáhá i při lupech.

Ibišek - má kyselé ph, zanechává vlasy lesklé, snadněji se rozčesávají, ale zároveň jsou pevnější, působí lehce natuženě.

Pokud potřebujete bojovat proti lupům, můžete přidat i neem, případně aloe vera, na zklidnění pokožky. Nebojte se ani jiných, oblíbených bylinek.

Neem - pomáhá udržet vlasy lesklé a zdravé. Největší výhodou tohoto prášků je, že pomáhá bojovat s kupy a je vhodný na ekzematickou pokožku.

Aloe vera - je přírodním kondicionér, vlasy jsou po něm lesklé a hydratované. Předchází svědění pokožky hlavy. 

Množství surovin na výrobu koncentrátu:
 
  • 200g mýdlových ořechů (nebo 150g reethy)

  • 100g prášku shikakai

  • 20g květů ibišku

  • 100g lněného semínka

  • cca 2l vody

  • případně můžete přidat 1PL neemu, aloe vera, nebo jiné oblíbené byliny

Návod k použití:

Směs bylin a plodů zalijte teplou vodou a nechte macerovat. Ráno pořádně vymačkejte mýdlové ořechy, aby uvolnili saponiny. Nebojte se do směsi sahat rukou a několikrát měkké plody zmáčknout.

Celou směs pak přiveďte k varu a vařte cca 5 minut. Ihned sceďte a nechte vychladnout.

Pro delší výdrž šampon skladujte v mrazáku. Skvělé je tvořítko na led, do kterého koncentrát nalijte. Pak už si jen vyloupnete pár kostek, rozpustíte v teplé vodě a můžete umývat.

Návod na mytí vlasů:

1,5 dcl uvařeného šamponu (případně několik ledových kostek) zřeďte s 0,5 l převařené vody. Vlasy důkladně namočte, šampon nastříkejte na pokožku (nejlépe z plastové lave s pítkem), promněte pokožku a opláchněte.

Tento postup opakujte 3 - 4x. Ke konci umývejte pěnou, která by se vám měla na vlasech vytvořit.

Karkade šampon má též vyrovnané pH není tudíž vhodné použít kyselý oplach. Karkade šampon také vlasy zbaví mastnoty a nečistot, navíc díky aloe vera a lněnému semínko je více hydratační. Avšak aloe vera i lněné semínko jsou humektanty, takže hydratují vlasy jen když je vysoká vlhkost vzduchu. Při nízké vlhkosti  vzduchu je tím pádem nelze doporučit.

Podělte se s námi o váš výsledek ve fb skupině NatuBea.