Mýt vlasy předklonu, nebo v záklonu?

V dnešním článku se podíváme na způsob mytí vlasů. Je lepší mýt vlasy v předklonu, nebo v záklonu? To je otázka, kterou si klade spousta žen a zároveň každá z nich "lobuje" za ten svůj způsob. Já je nyní srovnám z profesního hlediska a vysvětlím rozdíly.

Z mého pohledu je lepší vlasy umývat v záklonu, kvůli několika faktorům.

Nanášení na pokožku

Jednak je to nanášení mycí látky, která by měla být aplikována v zásadě na pokožku hlavy a zpravidla nejvíce na její horní polovinu. Pokud jste v předklonu, jde to poměrně složitě. U některých no poo metod (kasičky, reetha) je to téměř nemožné

Proč nanášíme mycí složku na pokožku a ne na vlasy? Vlasy jsou mastné proto, že leží na pokožce, mastí se tedy primárně pokožka, ne vlasy. Nejdůležitější je tedy umýt a (více či méně) odmastit pokožku hlavy. Při no poo metodách dochází k šetrnějšímu odmaštění pokožky, šampon odmašťuje více agresivně a bohužel se dost často dostáváme do začarovaného kruhu, kdy pokožku odmastíme a ta se začne okamžitě bránit a vytváří prostředí, které ji znovu zmastí. 

Mytí přírodními prostředky je malinko jiné, než mytí šamponem, liší se zejména v množství použitého mycího přípravku, ale také v technice mytí. Způsob: "prdnout" si na hlavu šampon, trochu "pošmudlit", lehce spláchnout, "plácnout" na to kondík, (protože jinak to nerozčešu) je celý špatně i pro klasické mytí a už vůbec nefunguje u no poo.

Z mouky a jílu se zpravidla vytváří “kaše”, která se nanáší na mokrou pokožku hlavy a po krátké masáži se nechává pár minut působit. Na jedno umytí potřebujete cca 2-3 dcl kaše, je důležité, abyste ji nanesli na celou část vlasové pokožky a není nutné ji nanášet na délku vlasů (pokud nepotřebujete například detoxikovat, nebo vysušit celou délku vlasů). Poté se kaše důkladně opláchne vodou. Po jílu je nutné použít kyselý oplach, abyste vyrovnali pH pokožky, po mouce nemusíte.

Ze žloutků a reethy se připravuje mycí tekutina, cca 5-8 dcl. Na běžné mytí potřebujete 2-3 žloutky, které smícháte s vlažnou vodou. U reethy je to 1-3 polévkové lžíce prášku a horká voda (tekutinu pak necháte chvíli stát). Nanášíte ve třech, až pěti fázích na hlavu, jakmile začne být pokožka a vlas zbavený mastnoty, oba mycí prostředky začnou pěnit. U reethy potřebujete kyselý oplach (například voda a jablečný ocet), u žloutku ne.

Zvlášť u mytí reethou doporučuji mytí v záklonu, protože pokud se vám mycí "čaj" dostane do očí, bude to hodně (a dlouho) bolet. Neoslepnete, ale příště už oči neotevřete :) No a logicky mytí kašičkou je téměř nemožné v předklonu, protože gravitaci prostě nepřemůžeme :).

Mechanické působení

Při samotném mytí v předklonu pak máme tendenci dělat pohyb "proti srsti" vlasům a tím je zbytečně mechanicky namáháme.

Při mytí pokožky logicky myjeme i část vlasů. Máme to dělat šetrně a bez velkého drhnutí, ale přesto se nevyhneme tomu, abychom vlasy o sebe nějakým způsobem netřely. Pokud jste v předklonu, máte tendenci je více mnout od konečků, ke kořínkům a tím je vlastně zatěžujete pohybem "proti srsti". Tento způsob může dlouhodobě vlas narušovat. Pokud vlasy přirozeně visí dolů (záklon), máme více prostoru k mytí pokožky, aniž bychom se museli dostat přes množství visících vlasů v předklonu.

Vymývání

Vymývání přípravků z vlasů v předklonu je trošku problém, zvláště ve vrchní části hlavy. 

Pokud už se nám povede v předklonu aplikovat dostatečné množství mycího přípravku na vrchní polovinu hlavy a přes visící vlasy jsme schopni pokožku dokonale umýt, budeme mít větší problém dokonale vypláchnout všechny zbytky mycí směsi. Je to logické, protože nám tam překáží velká hmota vlasů a manipulace se sprchou v předklonu, je malinko nekomfortní.

Rozčesávání

Další nepříjemnost může být následné rozčesávání vlasů, protože musíte vlasy česat na dvakrát (jednou v předklonu, podruhé v normální poloze), případně se před česáním přirozeně zamotají (kvůli tomu, že jsou umyty a následně rozčesávány v jiné poloze).

Česat vlasy doporučuji v zásadě mokré, buď dobrým kartáčem a nebo hřebenem se širokými zuby. Dost často se setkávám s tím, že ženy doporučují česání pod proudem vody. Z mého pohledu to není úplně dobrý způsob, mnohem lepší je vlasy česat buď až po umytí, případně nadvakrát. Jednou ve sprše, ale poté, co jste na ně nanesli buď s klasický kondicionér, případně nějakou no poo masku (tvaroh, jogurt, olej), sliznatý oplach, med a podobně (zásadně používejte pouze hřeben se širokými zuby a nebo prsty, nikdy ne kartáč) a poté po vysušení vlasů ručníkem (to udělejte co nejjemněji, jen odsátím přebytečné vody, ne drhnutím). Nedoporučuji vlasy nechat uschnout bez česání a následně je suché a zamotané rozčesávat. Ulámete a potrháte si tak mnohem větší množství vlasů a to z prostého důvodu.

Mokrý vlas je více flexibilní a méně náchylný k přetrhnutí. Pokud je vlas zdravý a zharmonizovaný, při česání ho můžete bez problémů natáhnout až o 30% jeho délky a on se vám bez poškození vrátí zpět, do původního stavu. Suchý vlas se při zvětšené námaze přetrhne. Kudrnaté vlasy nedoporučuji česat za sucha vůbec, případně je pouze pročesat před dalším mytím. Většinu vlasů je dobré vyfoukat, kudrnaté minimálně prosušit od pokožky a nechat volně doschnout.

Podráždění obličejové pokožky

Poslední nepříjemnost, kterou bych ráda "vypíchla" při mytí hlavy v předklonu, je stékání mycího prostředku na obličej.

Přeci jen pleť je mnohem jemnější, než kůže hlavy a citlivějším jedincům může po mytí v předklonu obličej zůstat nepříjemně podrážděný a flekatý. Na mytí pleti nám stačí mnohem jemnější způsob, než na mytí pokožky hlavy, je tedy dobré je od sebe odlišit a nenechat mycí látku z hlavy stékat na obličej.

Mytí v předklonu je tedy samozřejmě možné, když si dáte pozor na vše, co jsem popsala výše, nicméně doporučuji spíše mytí ve stoje/sedě, s mírně zakloněnou hlavou.

Jak se myjete vy?