Vlasové trápení: Šediny

Šedivění vlasů se nikdo z nás nevyhne. Výskyt šedin je většinou spjatý s věkem po čtyřicítce, ale objevuje se čím dál více mladých lidí, kteří trpí tzv. předčasným šedivěním a bílé vlasy jim začínají růst už ve dvaceti.

Za šediny mohou mezilidské vztahy i genetika

Přesto, že všichni vnímáme bílé vlasy jako šediny, jsou opravdu bílé. Jedná se o vlasy, v jejichž zárodku se přestal vytvářet pigment. Z pohledu celostní medicíny šedivění vlasů souvisí s dráhou ledvin a ty zase se vztahy. A protože právě mezilidské vztahy jsou velkým tématem dnešní doby, fenomén předčasného šedivění nám bohužel dává smysl. Šedivět však hlavně začínáme také na základě dědičné genetické informace. Někteří lidé dokonce tvrdí, že se tato informace dá „přepsat“ a generační šedivění tak zastavit. To je ale na úplně jiný článek a je to tak trochu ezo téma. My se dnes budeme zabývat tím, co prakticky můžeme se šedinami udělat.

Šedivé vlasy můžete schovat nebo je přiznat

Bílé vlasy jsou často silnější, občas sklovité a téměř vždy vnímány jako nepřijatelné. V dnešním článku vám nabídneme možnost, jak je schovat, ale zároveň vám nabídneme myšlenku je přiznat a přidat se tak ke vznikajícímu světovému trendu. Tím je „přiznat barvu“ a nic neskrývat.

Jaké jsou vaše možnosti, když vám začnou šedivět vlasy?

1) Ztmavení vlasů

Můžete se obarvit na svou původní barvu a bílé vlasy tak ztmavit. Celkem máte 3 možnosti:

Oxidační barva

Najděte si dobré kadeřnictví, kde si vyberete co nejšetrnější, oxidační barvu (například značky NATULIQUE). Oxidační barva nabízí poměrně jednoduché a rychlé řešení. Výsledkem je sjednocená barva a schované bílé vlasy. Nevýhodou je každoměsíční aplikace chemických látek na pokožku a nutnost opakovaně vlasy barvit. Díky tomu se z barvení stává nutnost, jinak řečeno závislost.

Rostlinná barva

Druhou možností ztmavení je rostlinná barva, která vlasy po první aplikaci nesjednotí, ale vytvoří na nich melír a bílé vlasy jsou světlejší než ty tmavé. Nevýhodou je nesjednocení barvy a trochu delší čas.

Dvoufázové barvení rostlinnou barvou

V prvním kroku nabarvíte šediny na zrzavo (hennou) a v druhém kroku například na hnědo (směsí henna a indigo). Princip a postup barvení rostlinnými barvami najdete v samostatném článku o henně a dalších rostlinných barvách. Nevýhodou dvoufázového barvení je dlouhá aplikace a opět nutnost barvit každý měsíc, aby nebyl vidět odrost. Sice je to "zdravá možnost", nicméně opět vás nutí k závislosti na barvení každý měsíc. Nikdo totiž nechce chodit s bílou dálnicí uprostřed hlavy.

2) Zesvětlování vlasů

Vlasy si můžete začít zesvětlovat a tím docílit celkově světlejšího vzhledu vlasů, ve kterém se šediny tzv. ztratí. V tomto případě je lepší navštívit dobrého kadeřníka, dát přednost melírovacím technikám a vyhnout se celoplošnému zesvětlení. Zesvětlené vlasy pak můžete nechat blond nebo je společně s bílými vlasy tónovat buď šetrnou oxidační barvou, anebo rostlinnou barvou (např. směs cassie a henny nebo směs cassie a indiga – přečtěte si přesný postup).

3) Přiznání šedin

Třetí možností je nebarvit vlasy vůbec a prostě přiznat barvu. Pokud používáte no poo, tak vám například pravidelná aplikace zábalu z amly a směsi ajurvédských bylin bude šediny malinko ztmavovat. Máme dokonce zpětnou vazbu od několika zákaznic, kterým dík těmto zábalům začaly některé vlasy opět růst tmavší.

Záleží jen na vás, zda dáte přednost barvení nebo přiznání barvy. Ani jedna možnost není správná ani špatná. Nejdůležitější je, aby se cítila ve svých vlasech příjemně a sama sebou.