Vlasové trápení: Suché a poškozené vlasy

Suché a poškozené vlasy poznáte už na první pohled. Jsou bez lesku, hrubé na dotyk, cuchají se a snadno se lámou. Pro jejich regeneraci je nutná hydratace a zvýšená péče pomocí olejů, masek a zábalů.

Proč jsou vlasy suché?

Hlavním důvodem je ztráta přirozené vlhkosti a to nejen té vnější, ale i vnitřní. Nejčastěji k tomu dochází v horkém létě při slunění nebo naopak v zimě, kdy mrzne a fouká studený vítr. Na suché konce tak může trpět i žena s mastnou pokožkou hlavy. Suchost vlasů může být způsobená i sníženou produkcí mazu. Tukový povlak běžně chránící vlasová vlákna se v tomto případě ztenčuje a vlasy se vysušují.

8 tipů pro suché a poškozené vlasy

1) Chraňte své vlasy

Pokud vás trápí suché vlasy, vyhýbejte se škodlivým vlivům, které je ještě více vysušují. Jedná se hlavně o fénování příliš horkým vzduchem, dlouhý pobyt na přímém slunci, časté návštěvy solárií, pročesávání ostrým kartáčem, různé chemické zásahy, časté barvení běžnými barvami a nevhodná péče.

2) Oživte svůj jídelníček

Velký podíl na kvalitě vlasů má i strava. Svou kštici podpoříte zobáním oříšků, semínek, za studena lisovanými oleji, avokádem a čerstvou zeleninou i ovocem.

3) Nebojte se zkrácení vlasů

Pokud se vám vlasy třepí, ani sebelepší maska je 100% nezacelí. Radikálního řešení se ale v žádném případě nebojte. Nový sestřih vlasy odlehčí a oživí.

4) Používejte hydratační šampon a kondicionér

Svým poškozeným vlasům dopřejte správnou péči, která jim dodá potřebnou hydrataci. Výborně funguje šampon Regenerace konopím s obsahem konopného oleje, aloe vera, měsíčkového extraktu a dalších cenných látek. Pořídit si k němu můžete i výživný kondicionér ze stejné řady. Na cesty se vám bude hodit tuhý šampon obsahující amlu a vanilku.

5) Vyzkoušejte bylinky

Bylinky jsou skvělé pro oplachy i doma vyrobené šampony. Směs bylin na suché vlasy a pokožku regeneruje kštici s pomocí kostivalu, přesličky, lopuchu, heřmánku, pampelišky, bezu, pískavice, chmelu, proskurníku, divizny, lékořice a kopřivy. Kostival zklidňuje a stimuluje vlasovou pokožku, přeslička posiluje vlasy, lopuch bojuje proti ztenčování vlasů, pískavice působí proti řídnutí vlasů a bez jim dodává lesk a plnost.

6) Hydratujte růžovou vodou

Místo kondicionéru i jako osvěžení vlasů během dne používejte růžovou vodu. Neobsahuje alkohol ani konzervační látky a vlasy účinně hydratuje. Růžová voda umí vlasy harmonizovat a pomáhá i proti nepříjemnému elektrizování.

7) Regenerace pomocí zábalů

Suché a poškozené vlasy můžete dvakrát měsíčně zregenerovat zábalem z banánu, medu, avokáda, jogurtu nebo tvarohu. Přidat můžete i ajurvédské byliny, jako je reetha, aloe, amla nebo shikakai.

8) Výživa díky olejům

Výživné oleje vrátí vlasům lesk, sílu a pružnost. Skvěle fungují zábaly z kokosového nebo avokádového oleje, které dají do kupy i ty nejvíce poničené vlasy a pomůžou vám i s lepším rozčesáváním. Protože oleje samy o sobě nemají schopnost hydratovat, používejte je vždy na mokré nebo navlhčené vlasy. Jen tak v nich uzamknou potřebnou vlhkost a udělají to, co po nich žádáte. Nanášením olejů na suché vlasy byste své vlasy ještě více vysušili.