NatuBea ajurvédské bylinky Reeshi a Cashi

Není to tak dlouho, co jsme vám představili vlastní směs ajurvédských bylin. A teď jsme namíchali další. Proč jsme je nazvaly Reeshi (čti réši) a Cashi (čti kaši)? A jaký je mezi nimi rozdíl?

REESHI

První směs jste možná už stihli vyzkoušet nebo ji máte v podvědomí z recenze od jedné z nás. Jedná se o směs ajurvédských bylinek, ve které je poměrně dominantní reetha. Právě díky ní bylinnou směs ve vlasech snadno napěníte a umyjete s ní i silně znečištěné a velmi mastné vlasy. Tuto směs jsme nazvaly Reeshi, a to podle dvou hlavních bylinek ve složení: reetha a shikakai.

Reeshi doporučujeme pro mastné vlasy, vyhýbat se jí však nemusí ani majitelky suchých vlasů. Vaši hřívu totiž rozhodně nevysuší. Obsahuje také aloe vera a fenugreek, díky nimž jsou vlasy po umytí hydratované a hebké.

NÁVOD K POUŽITÍ

Mytí a regenerace

Pro mytí a regeneraci doporučujeme namíchat pastu z cca 30 g bylinek a teplé vody. Pokud máte chuť, můžete směs zalít vodou pokojové teploty a nechat macerovat do druhého dne, uvolní se tak šetrněji všechny důležité látky z bylin. Pastu poté naneste na vodou omyté vlasy, hlavně ke kořínkům, a nechte působit nejlépe pod fólií nebo ručníkem. Poté promasírujte a opláchněte.

Rychlá mycí směs

Z bylinné směsi Reeshi můžete vyrobit také pěnu připomínající bylinkové „capuccino“ vhodnou pro rychlé mytí. Zalijte 2 – 3 lžíce prášku 2 dcl horké vody z kohoutku (cca 50 - 60 stupňů Celsia) a rozmixujte mixérem do husté pěny. Bylinkovou pěnu používejte fázovitě. Část naneste na mokré vlasy, promasírujte a smyjte, poté znovu opakujte. Naposledy vám ve vlasech směs vytvoří hustou pěnu. Vlasy budou umyté za pár minut.

CASHI

Bylinky Cashi jsou mladším dvojčetem Reeshi. Vynikají svou jemností, neobsahuje reethu a hodí se tak na vyvážené mytí suchých i normálních vlasů. Neuděláte z nich však bylinkovou pěnu. Nejsou proto tolik vhodné pro rychlé mytí.

Jméno Cashi vzniklo složením cassie a shikakai. Cassia je regenerační bylinka podobná henně, avšak většinu vlasů nezabarví. Společně s shikakai tvoří jemné jádro této směsi. Obsažené bylinky vlasy šetrně myjí, regenerují a hydratují. Proto po nich mohou sáhnout i ženy s mastnými vlasy. Obzvlášť pokud chtějí své vlasy rozmazlovat a umývat častěji.

NÁVOD K POUŽITÍ

Pro mytí a regeneraci doporučujeme namíchat pastu z cca 30 g bylinek Cashi a teplé vody. Naneste směs na vodou omyté vlasy (hlavně ke kořínkům) a nechte působit nejlépe pod fólií nebo ručníkem. Poté promasírujte a spláchněte.

REESHI NEBO CASHI?

Trápí vás rychle se mastící vlasy? Vyberte si směs Reeshi, a to zejména v případě, že čekáte objem, lesk a pevnost. Vaše vlasy s Reeshi budou nadýchané a přesto nebudou vysušené. Zůstanou hebké, ale ne zcela jemné. Tato svěžest vydrží u rychle se mastících vlasů 3 – 4 dny. Dobu však berte čistě orientačně, záleží totiž na tom, jak dlouho používáte šetrné mycí prostředky, jak se stravujete a jaké venku panuje počasí (pod čepicí se vlasy mastí rychleji).

Pokud máte mastné či normální vlasy a chcete dát svým vlasům něco navíc, sáhněte po směsi Cashi. Dostanete tak více péče a hydratace. Vlasy budete mít po těchto bylinkách lesklé a hedvábné na dotyk. Navíc se vám budou snadněji rozčesávat. Mytí směsí Cashi se dá přirovnat ke kombinaci šamponu na mastné vlasy a kondicionéru, který vlasy nezamastí, ale zjemní. Vlasy vám i přesto po těchto bylinkách vydrží svěží 2 – 3 dny.

RECENZE NA CASHI OD UŽIVATELEK

Renata Č. s porézními a mírně vlnitými vlasy

Oceňuji jednoduchou přípravu a voňavé bylinky. Po umytí a vyfoukání byly vlasy pocitově lepší a mírné vlny se narovnaly. Běžně se mi po mytí vlasy zvlní samy od sebe ihned po vyfoukání. Tentokrát zůstaly rovné. Vůbec mi to ale nevadí, protože vím, že s tím nebudu mít tolik práce, když zatoužím po rovných vlasech. Směs Cashi vlasy krásně umyla a amla je vůbec neztmavila. O poréznosti zatím mluvit nemůžu, to poznám až po delším používání. Jsem ale nadmíru spokojená. Vlasy jsou umyté, lesklé a voní po bylinkách.

Nikol K. s vlnitými a vysoko porézními vlasy

V současné době s vlasy hodně experimentuji. Zkouším CGM, jak low poo, tak i no poo přípravky. Paradoxně ale mám větší úspěch s no poo, což se mi nyní opět potvrdilo. Tentokrát jsem vlasy umyla bylinnou směsí Cashi. Nechala jsem bylinky působit asi 40 minut, po vymytí nanesla gel z lněného semínka a s výsledkem jsem hodně spokojená. Vlasy jsou vzdušné, hydratované, mají objem, jsou lesklé a ochotně se vlní. Už se těším na další mytí.

Miroslava Z. s vlnitými vlasy

Mám vlasy v odstínu špinavé blond. Hodně se lámou, špatně rostou, jsou vlnité, mastné u kořínků a suché v délkách. S no poo teprve začínám. Ihned po umytí byly vlasy krásně nadýchané, lesklé a hezky vlnité. Lehce se změnil i jejich odstín. Zdály se mi matnější a tmavší. Překvapivě byla stejné i druhý den. Třetí den už se mastily u kořínků a začala mě svědit pokožka hlavy, ale to se mi děje běžně.  

RECENZE NA REESHI OD UŽIVATELEK

Marcela L. s rovnými vlasy se sklonem k rychlému maštění

S bylinnou směsí Reeshi jsem naprosto spokojená. Musím vyzdvihnout hlavně příjemnou konzistenci při nanášení. 

Marie M. s vlnitými vlasy po ramena, na koncích se sklonem k vysoušení a lámání

Vlasy mám u konců suché a hodně se mi lámou. Bojuji také se svěděním pokožky, což ale svádím spíše na stres a psychiku. 4 měsíce si barvím vlasy hennou. Předtím jsem vlasy barvila klasickými barvami a měla na vlasech i melír. Po prvním vyzkoušení Reeshi jsem mile překvapená. Vlasy se mi sice nijak extra nemastí, ale každopádně jsem po umytí měla vlasy krásně odmaštěné a příjemné na dotek. Jen jsem asi špatně vlasy opláchla a vyčesávala jsem zbytky bylinek. To je ale to nejmenší, co by mi vadilo. K mému překvapení trochu ustalo i svědění pokožky. 

Hana K. s rovnými a pevnými vlasy

Mám delší, zcela rovné, pevné a poměrně hezky hydratované vlasy. Sušší jsou jen konce z melíru. Po umytí směsí Reeshi vypadají jako po umytí šamponem. Jsou jemnější, krásně umyté a mají větší objem. Určitě Reeshi zařadím do svých způsobů mytí a budu je střídat s moukou, droždím atd.