Trápí vás tvrdá voda?

Na vlasech se často usazují minerály z tvrdé vody. Jak se to projevuje a co se s tím dá dělat? A týká se to i vás?

Následky tvrdé vody

Minerály obsažené ve vodě se postupem času vrství ve vlasech. Jen málokomu v České republice teče z kohoutku měkká voda. Většina z nás se potýká s vodou více či méně tvrdou, což přináší mnohé nepříjemnosti. Co tvrdá voda dokáže známe z usazenin v rychlovarné konvici. A podobnou neplechu provádějí minerály i na našich vlasech.  

Šetrný šampon ani no poo mytí nános minerálů nevymyje. Vlasy se tak vlivem minerálů mohou po čase začít chovat jinak než jsme zvyklé. Dokonce ani většina klasických šamponů minerály vymýt nedokáže. Nicméně některé produkty tu schopnost mají. Umí to šampony s chelatačními činidly (např. disodium EDTA nebo tetrasodium EDTA). Minerály na sebe navážou a rozpustí. Proto někteří lidé problém s tvrdou vodou řešit nemusí. Pokud ale čtete tento článek, hledáte pravděpodobně šetrnější varianty mytí vlasů, než je šampon s chelačními činidly.

Očistit vlasy od nánosů minerálů jde i bez šamponu. Ale nejdříve je třeba vědět, jestli to vůbec potřebujete.

Jak poznám, že mám ve vlasech usazené minerály?

Než se minerály ve vlasech usadí, může to chvíli trvat. Účinky minerálních látek se někdy projeví až po několika měsících či letech. 

První signály není snadné rozklíčovat. Nejspíš máte pocit, že se vám vlasy začaly více vysušovat, a to zejména konečky. Nebo vám přestala fungovat osvědčená no poo kombinace či oblíbený šampon. V této chvíli je dobré zbystřit. Nejprve zkuste vlasy detoxikovat jedlou sodou nebo marockým jílem. Přesný postup najdete v článku Když se no poo nedaří. Své vlasy nezapomeňte také opečovávat a hydratovat. Pokud i přesto nadále sledujete, že se vlasy nedaří hydratovat nebo dobře umýt, je na čase vlasy vyčistit a zbavit je veškerých usazenin minerálů. 

Vlasy namáhané chemickým barvením, trvalou nebo nadměrným používáním klasické péče samy o sobě dost trpí. Pod tíhou minerálů se mohou začít navíc lámat. Jsou pocitově jakoby pokryté vrstvou suchého "lamina" a postrádají flexibilitu. Zkuste se celkově zamyslet nad vaší péčí o vlasy. Zajímá vás toto téma? Vyberte si jeden z online kurzů o vlasech.

Maska s vitaminem C

Pokud se chcete zbavit minerálů ve vlasech, zkuste masku z jablek, lněného semínka a vitamínu C. Ten stejně jako chelatační činidla dokáže minerály rozpusit, navázat je na sebe a z vlasů účinně smýt. Tento postup jsme samy na sobě vyzkoušely a skvěle funguje. Některé profesionální výrobky na vyčištění vlasů jsou postavené právě na vitamínu C, tak proč to nezkusit doma.

Upozorňujeme, že maska je dost kyselá a není vhodná pro majitelky podrážděné nebo citlivé kůže. 

Co budete potřebovat:

  • 2 jablka

  •  cca 5 - 7 g (1 vrchovatá čajová lžička) vitamínu C v prášku (pokud budete mít k dispozici jen vitamin C s dalšími přidanými látkami, spočítejte si, kolik tablet budete potřebovat na základě informace o počtu mg vitamínu C v jedné tabletě).

  • 2 - 3 lžíce lněného semínka

Množství bylo použité na vlasy dlouhé pod lopatky. Pokud máte vlasy delší nebo hodně husté, úměrně přidejte suroviny. 

Postup:

  1. Oloupejte a nakrájejte jablka na menší kousky.
  2. Vložte je do hrnce spolu se lněným semínkem. Zalijte je 2 dcl vody a vařte, dokud jablka nezměknou.
  3. Směs propasírujte a vmíchejte vitamín C. Můžete přidat i špetku kyseliny citronové. Ale opravdu jen trošku. Kyselina citrónová též pomáhá zbavit se usazenin. Možná ji používáte i na vyčištění rychlovarné konvice.  
  4. Vlasy nejprve umyjte marockým jílem, reethou nebo jedlou sodou. Nevynechejte ani délky vlasů. Vlas se otevře a maska bude lépe působit.
  5. Poté začněte nanášet vitamínovou masku. Snažte se ji nanést důkladně a na celé vlasy. S maskou se díky jablku a lněnému semínku pracuje velmi dobře.
  6. Zabalte vlasy do fólie nebo ručníku a nechte působit 30 minut.
  7. Promasírujte a důkladně (ale šetrně) vlasy promněte mezi prsty, abyste uvolnili usazeniny. Toto je velmi důležitá část.
  8. Poté směs pořádně vypláchněte z celých vlasů i pokožky hlavy.
  9. Nakonec vlasy umyjte opět jedlou sodou či marockým jílem a udělejte kyselý oplach.

 

Postřehy před a po masce

Předtím, než jsem se rozhodla pro masku s vitaminem C, jsem sledovala, že konce vlasů už vůbec nereagují na hydrataci. Nefungovalo už téměř nic, ani nanášení oleje do vlhkých konečků. Po pár hodinách byly vlasy opět suché. Konce vypadaly chlupatě a extrémně se mi zacuchávaly. Po každém mytí se navíc vlasy mastily ještě rychleji než dříve. Nepomohl ani důkladný detox marockým jílem. Dobrý pocit vydržel jen do dalšího mytí.

Před maskou jsem umyla vlasy marockým jílem a po masce na mytí použila reethu. Následně jsem vlasy opláchla naředěným jablečným octem. Když jsem vymývala vitaminovou masku, stékala z vlasů červená špinavá voda. Henna se totiž usadila na minerálech, které vlasy obalily. Nečekejte ovšem, že vám vitaminová maska zesvětlí barvu hennovaných vlasů. Změnu odstínu jsem nepocítila. Po vymytí masky jsem nepoužila žádnou hydrataci, pouze čistou vodu. Chtěla jsem vědět, co maska s vlasy udělá. Nedovedete si představit, jakou jsem měla z výsledku radost. Vlasy nebyly vůbec vysušené a ani další mytí je nevysušilo. Chovají se stejně jako dříve, snadno se rozčesávají a jsou krásně lesklé.

Zkuste také naši vitamínovou bombu a dejte nám vědět, jaký jste z ní měly pocit. My jsme nadšené!