Malý průvodce živou péčí o pleť

Přemýšleli jste někdy o tom, jak nahradit všechny kosmetické přípravky na pleť, jako třeba pleťové mléko či micelární vodu? Máme pro vás tipy na živou péči o pleť bez obsahu konzervantů.

Odlíčení

K odlíčení make-upu a řasenky vám bude stačit olej. Důležité je, aby byl kvalitní a za studena lisovaný. Na pleť skvěle funguje například mandlový olej. Obličej odlíčíte snadno pomocí vlhkého kosmetického tamponku, na který kápnete trochu oleje. Pokud zvolíte látkový tamponek, nezapomeňte ho poté vyprat v horké vodě s mýdlem, a následně ho nechat pořádně vyschnout.

Čištění pleti

Při čištění pleti se můžete vyřádit. Existuje totiž mnoho způsobů, jakými lze pleť vyčistit.

Olej a bylinky

Pokud se rozhodnete pro olej, postupujte s čištěním stejně jako v případě odličování. Olej však musíte z pleti nakonec dostat pryč a pokožku ještě dočistit. Nejlépe to zvládnete s bylinkami, které obsahují saponiny, přírodní tenzidy. Nejšetrnější je nálev (čaj) z břízy či sedmikrásek, nebo vylouhovaný a přecezený čaj z brahmi. Použít můžete také odvar z mydlice nebo čaj z reethy. Obě bylinky pomáhají s léčbou kožních onemocnění. Je ale dost možné, že vám nebudou vyhovovat. Jejich čisticí schopnosti jsou totiž velmi silné.  

Jablečný ocet

Na čištění pleti můžete použít i hodně naředěný jablečný ocet. Než si ho ale nanesete na obličej, zkuste nejprve citlivost své pokožky na vnitřní straně zápěstí. Pokud bude vše v pořádku, nanesete naředěný ocet na kosmetický tamponek a vyčistěte obličej běžným způsobem. Jablečný ocet pleť nejen krásně čistí, ale díky antibakteriálním účinků pomáhá i v boji s akné. Při pravidelném používání zabraňuje předčasnému stárnutí.

Mléko

Pokud se nevyhýbáte živočišným produktům, vyzkoušejte rady našich babiček a použijte čerstvé mléko. To vaši pleť zbaví nečistot, pomůže proti projevům akné a v případě mastné pokožky sníží nadměrné maštění. Mléko navíc účinně zklidňuje citlivou a podrážděnou pokožku. Jestliže chcete zkusit i další mléčné výrobky, podobně funguje také bílý jogurt a kefír.

Jíl

Jednou za čas je možné k důkladnému vyčištění pleti použít jíl, například bílý, zelený či marocký. Účinně zbaví vaši pleť nečistot i toxinů. Podobně funguje prášek vyráběný ze sopečných kamenů Multani Mitti, který je vlastně také jílem. Stačí ho smíchat s vodou nebo hydrolátem a použít jako masku. Můžete s ním také jemně namydlit obličej a poté důkladně smýt.

Napařování pleti

Napařování pomocí bylinek pomůže z pleti vytáhnout nečistoty a toxiny. Pokožka navíc může vstřebat účinné látky, které bylinky obsahují. Aby pára mohla účinně působit, napařujte pouze dokonale vyčištěný obličej. Bylinná pára udělá dobře mastné i suché pleti a je vhodná i na pleť s akné. Pokud vás však trápí vážnější kožní problémy, nebude pro vás ale napařování to pravé ořechové.

Pro napařování budete potřebovat uvařenou vodu, do které vhodíte čerstvé či sušené bylinky. Kombinovat je můžete podle potřeby i s kořením. Vezměte si osušku, obličej nastavte asi 30-50 cm nad nádobu a hlavu si přikryjte osuškou tak, aby pára mířila přímo na váš obličej.

Bylinky volte podle typu své pleti i podle toho, jaká vůně je vám příjemná. Přece jen je budete i čichat. Mezi nejoblíbenější bylinky a koření k napařování obličeje patří levandule, okvětní plátky růže, bobkový list a rozmarýn.

Masky a zábaly

Potřebujete pleť vyživit? Vyzkoušejte masku či zábal. Obličej se mírně napne a hloubkově vyčistí. Do základu masky použijte pojivo, jako například med, jogurt nebo mouku. Skvěle funguje i smetana a vaječný bílek. Tyto ingredience můžete smíchat s ajurvédskými bylinkami nebo mletými českými bylinkami. Do masky je možné přidat i rozmačkané ovoce (banán, jahody, avokádo), zeleninu nebo malé množství kávy.

Masku nechte působit až půl hodiny, ale nenechávejte ji příliš zaschnout. Jejím cílem je prokrvení pokožky a odstranění staré kůže.

Zábal se na rozdíl od masky nikdy nenechává zaschnout. Přes zábal se proto často dává ručník namočený v teplém nálevu z bylin.

Masku i zábal aplikujte vždy na vyčištěnou pokožku. Po smytí masky či zábalu můžete pleť ještě opláchnout studenou vodou. Dobré je nechat před další péčí pokožku odpočinout a až poté ji důkladně hydratovat pleťovou vodou.

Bylinkové obklady

Léčivé bylinky můžete použít i k výrobě obkladu. Před jeho nanesením si ale nejprve důkladně vyčistěte pleť. Připravte si teplý odvar nebo nálev z bylinek a namočte do něj froté ručník. Poté ho vyždímejte a přiložte na pleť. Ručník se přikládá horký. Pokud však máte citlivou pokožku, volte jen teplý obklad. Po vychladnutí postup opakujte.

Zkuste například obklad z měsíčku, který působí protizánětlivě. Heřmánek a okvětní plátky růží zase vynikají zklidňujícími účinky. Nebojte se experimentovat i s dalšími bylinkami. Jen tak najdete tu nejlepší bylinku pro svůj konkrétní problém s pletí. Jestliže žádné potíže s pokožkou nemáte, sáhněte po bylinkách, které obličej osvěžují a hydratují.

Pleťové vody

Před nanesením oleje je potřeba pleť hydratovat. Proto vám přijdou vhod čisté přírodní hydroláty nebo bylinné nálevy s hydratačními účinky. Může se jednat o nálev z okvětních plátků růže, bezu či slézu. Kombinovat je můžete i s dalšími bylinkami, které se hodí pro váš typ pleti.

Oleje

Pleťový krém v živé péči vůbec nepotřebujete. Bohatě si vystačíte s oleji, které se používají vždy na vlhkou pleť. Jedině tak budou o vaši pokožku správně pečovat a pomohou ji udržet příjemně hydratovanou.