Protein: Kdy a proč ho vlasy potřebují?

O dodávání proteinu do vlasů koluje mnoho mýtů. Prozradíme vám, zda může bílkovina skutečně zlepšit stav vlasů i na no poo metodě.

Poškozeným vlasům chybí především voda

Proteinu jsme se věnovali už v článku Kauza protein versus hydratace: Co potřebují naše vlasy?. Zaznělo zde tvrzení: „Díky tomu, že jsou vlasy tvořené převážně z keratinu, by se mohlo zdát, že potřebuj doplňovat především protein. Ale není tomu tak. Pokud vaše vlasy nejsou v kondici, chybí jim především voda.“ Jak ale vodu do vlasu dostat a jak ji tam udržet? Dneska na to společně mrkneme.

Hydrolyzovaný protein: zázrak v péči o vlasy

Jak se ale postarat o to, aby voda ve vlasu zůstala? Právě v tuto chvíli přichází na řadu protein. Jako záchranář mnohdy dokáže zabránit blížící se smrti při postupné devastaci vlasu. Pomoci však může pouze hydrolyzovaný protein, který má velmi malé molekuly a dokáže se za určitých podmínek dostat dovnitř vlasu a „opravit“ vnější narušenou strukturu, čímž v něm udrží tolik potřebnou vodu.

Zásadní je proces hydrolýzy. Protein, základní stavební složka vlasu, je ve vodě nerozpustný, a proto do něj jen tak něco nevstoupí, nestane se jeho součástí. Šupinky tvořící povrch vlasu jsou také tvořené proteiny, které drží pohromadě díky různým aminokyselinám. Polypeptidové řetězce ve vlasu jsou příčně spojené čtyřmi typy vazeb. Pokud se rozpojí všechny vazby (vodíkové, iontové, disulfidické a peptidové), poškození vlasu je nevratné.

Poškození vlasu pod drobnohledem

Kortex tvořený aminokyselinami (zjednodušeně řečeno), které následně vytváří keratinová vlákna, je bez chemického zásahu „zdravý“. Po chemickém zásahu (za působení vysokého pH) mění své složení na parakortex. Zpět už přeměna bohužel nikdy neproběhne.

Kutikula chrání kortex před vnějšími vlivy. Při správné funkci mazové žlázy je tato vrstva konzervovaná vlasovým mazem (tukem) a vlas méně propouští škodliviny a vodné roztoky. Jednotlivé vrstvy jsou pokryté jemnou membránou a vzájemně spojené proteinovým a lipidovým tmelem. To, v jakém stavu je kutikula vlasu, ovlivňuje lesk vlasů.

Upravený hydrolyzovaný protein dokáže vstoupit do kutikuly a uchytit se v ní. Tím vyplní malé trhlinky, které mohly vzniknout nešetrným mechanickým, ale i chemickým zacházením. Chemickým zásahem (s vysokým pH) se naruší disulfidové můstky a vlas se může zcela rozpadnout.

Vlas se bez proteinu rozpadne

Pokud však ve vlasu chybí (doslovně řečeno) keratin, v podstatě nedrží pohromadě a rozpadá se pod rukama. Pokud na lehce narušený vlas (který postrádá správnou péči, má rozježené šupinky a vypadá nezdravě) použijete žehličku, krásně se uhladí a je lesklý. Pokud vyžehlíte vlas, kterému zcela chybí keratin, obvykle se vám pod rukama upálí a rozpadne se. Rozpadnout se může i při namočení, kdy se zachová jako stará gumička, která se jen lehkým natažením ihned přetrhne.

Ve chvíli, kdy ve vlasu zásadním způsobem chybí protein/keratin, ho už nikdy nic nezachrání.

„Často se ohrazuji proti tvrzení, že vlasům chybí protein, a proto je dobré sáhnout po oplachu z rýže. Nebo naopak jsou vlasy přeproteinované, protože se používá příliš rýžového oplachu. Poslední dobou rovněž čtu o nedostatku či přemíře proteinu jako odpovědi na všechny vlasové problémy,“ svěřuje se Hanka Moneam.

Potíže s vlasy jsou ale způsobené spíše:

  • špatně umytými vlasy,
  • narušením z nešetrného barvení či melírování,
  • přílišným zatíženým z velkého množství produktů,
  • poškozením na základě nevhodné mechanické úpravy (špatné foukání, žehlení, ale i nešetrné zacházení),
  • únavou z neustálého namáčení a schnutí
  • nebo nevhodně zvolenými kosmetickými produkty.

 

Může rýžová voda nebo gel z lněného semínka nahradit hydrolyzovaný protein? Ne!

Některé ženy začne unavovat velké množství různých produktů na vlasy. Proto zkusí vynechat veškerou chemii a použít například oplach z rýžové vody nebo styling s gelem z lněného semínka. A protože se jejich vlasy dostanou do lepší kondice, začnou si myslet, že vlasy potřebovaly právě protein.

Vlasům však v tomto případě pomáhají jiné látky. Lněné semínko, rýžová voda i želatina obsahují látky/pojidla (mohou obsahovat i bílkoviny, ale rovněž se v nich nachází škrob, kolagen apod.), které vlas „pojme“ díky své schopnosti nasáknout různé látky. Zbytky těchto pojidel se pak mohou uchytit v kutikule a lépe držet vodu, která je přirozenou součástí vlasu. Vlas je v těchto případech „naducanější“ a lépe drží tvar.

Lipidový tmel chrání vlasy před poškozením

Zdravý a lesklý vlas je obalený lipidovým tmelem, který vlas chrání proti vnějším vlivům a udržuje v něm vodu. Tento tmel opět velmi ovlivňuje pH výrobku, který na vlas nanášíte. Pokud je tento tmel příliš narušený, nebo naopak navrstvený, je to špatně. Při narušení se vlas rychleji poškozuje, cuchá se, je suchý, málo flexibilní, a proto si můžete začít myslet, že je tzv. „přeproteinovaný“. Jestliže je naopak příliš navrstvený (nadbytek olejové péče, používání mýdla, špatně umývané vlasy), je vlas těžký, voskový, mastný a vy můžete nabýt dojmu, že jde o přílišnou hydrataci. Oba případy jsou pouze nepochopením principu péče o vlasy.

V no poo zůstává tento lipidový tmel obvykle velmi vyvážený, neporušený a přirozený, protože přípravky, které se obvykle na no poo používají, nemají extrémně kyselé ani zásadité pH. Pokud skutečně nejdete do extrému a neumýváte vlasy každý týden sodou a nelijete si na hlavu neředěný ocet. Vlasy ani pokožka hlavy nejsou v no poo péči odmašťované agresivně a zůstávají tak přirozeně zdravé (pokud je ovšem zdravá i jejich majitelka).

To, co dělá v no poo péči kýžený efekt objemu, pevnosti, lesku a lehkého natužení, jsou obvykle pojidla. Potraviny a bylinky působí v péči o vlasy opravdu jako zázrak. Poškozený vlas však opravit nedokážou a protein do vlasů nedostanou.

A jak jste na tom vy? Už jste vyzkoušeli rýžový oplach nebo tužení vln s pomocí gelu z lněného semínka?