Tipy, jak pečovat o barvené a jinak poškozené vlasy s ohledem na poréznost vlasů

Normální a mastné vlasy po odbarvení nebo nešetrném barvení

Problém s vyšší porézností je nejvíce patrný na příkladu normálních vlasů, které mají obvykle nízkou či střední poréznost. Když je chemicky nabarvíte nebo promelírujete, změní se jejich složení i stav (neboli poréznost). Jak vlasy rostou, za pár týdnů či měsíců máte na hlavě dva druhy vlasů. U hlavy odrost, který je zdravý, má nízkou poréznost a sklony k maštění. Délky jsou ale narušené nebo dokonce zničené a jejich poréznost je větší.

shutterstock_1289325682

Nehledejte zázračné přípravky

V této situaci obvykle žena hledá šampon na mastné vlasy a suché konečky. Shání péči, která vyřeší oba její problémy naráz. Bohužel ale neexistuje přípravek, který by vše najednou vyřešil. Pokud použijete příliš péče, vlasy se budou rychleji mastit u hlavy. Když použijete jen šampon, vlasy budou trpět v délkách. Špatná péče a každý další chemický zásah, jako je nešetrné barvení a odbarvování, bude jen prohlubovat rozdíl mezi vysokou porézností délek vlasů a nízkou porézností zdravého odrostu.

Jak by měla vypadat ideální vlasová péče?

Péče o takové vlasy musí být pojata celostně, harmonicky a tak trochu kompromisně. U low poo péče doporučujeme pokožku a vlasy umývat šetrným šamponem na normální či mastné vlasy a do délek použít kondicionér na suché či barvené vlasy. Sáhnout můžete i po šamponu na barvené vlasy z řady zelené chemie, který nevymývá barvu a pomáhá vlasy regenerovat.

V no poo režimu je třeba se zaměřit na pečující masky a leave-in péči. Vlasy můžete umýt třeba směsí Reeshi a následně použít pár kapek arganového oleje do délek vlasů. Jednou za čas si můžete udělat masku z avokádového oleje, jogurtu a medu. 

Suché vlasy po odbarvení nebo barvení

Péče o suché a často i kudrnaté vlasy po barvení či melíru se stává ještě tvrdším oříškem. Suché vlasy bývají přirozeně více porézní, takže je těžké udržet je lesklé a hladké. Šupinky odstávají a jsou drsné na dotek. Chybí jim lipidový a proteinový tmel i mazový obal, který vlas udržuje vláčný a flexibilní. Nešetrným chemickým zásahem se vlas silně vysuší a kutikula se otevře natolik, že ji už není možné uhladit jinak než žehličkou. Čímž si ale koledujete o spálení vlasů. Na poškozené vlasy použijte hloubkovou masku, která je schopna kutikulu uhladit, zjemnit, uhladit. 

Curly girl aproved! (1)

Pokud se nešetrné chemické zásahy opakují, vlas se pomalu ale jistě naruší natolik, že se nakonec začne ulamovat. Nic do sebe nepojme a není schopný regenerace. To je fáze, kdy vám už nepomůže žádná péče, ale pouze nůžky.

Dejte na radu kadeřníka

U přirozeně porézních a suchých vlasů je dobré se před barvením či odbarvováním poradit se svým kadeřníkem. Dvojnásobně tato rada platí, pokud už jednou barvené či odbarvované vlasy máte. Dobrý kadeřník pozná, jaký zásah vaše vlasy vydrží, a co je pro ně vhodné. Raději vám zákrok rozmluví, než by vám zničil vlasy.

Pokud si nejste jisti složením vašeho výrobku, doporučím kontrolu na některých ze stránek, zabývajích se ingrediencemi kosmetických přípravků. Na našich stránkách najdete rozdělení na NO POO, což jsou 100% přírodní produkty typu bylinky, mouka, oleje apod. LOW POO, což je přírodní kosmetika (látky pocházející z přírody, synteticky upravené) a ZELENOU CHEMII, což jsou produkty obsahující látky pocházející z přírody + látky synteticky vyrobené, podobné vlastnostmi látkám, pocházejícím z přírody. Pokud máte chemicky poškozené a narušené vlasy, sáhněte po zelené chemii. Pokud máte panenské, nebarvené vlasy, bude pro vás nejlepší no poo. Nezapomeňte také, že tyto metody můžete kombinovat. Můžete použít bylinky na mytí a vlasy opečovat kosmetickou maskou.

Jak pečovat o suché a poškozené vlasy?

Pokud se vám podařilo vlasy výrazně nenarušit, budou vám vyhovovat šetrné šampony na suché vlasy v kombinaci s pečujícími kondicionéry. Nevyhýbejte se maskám ani leave-in péči. Vyzkoušejte například kondicionér na suché a kudrnaté vlasy, který se dá použít i jako maska.

Na no poo vám budou vyhovovat bylinky Cashi, lněná mouka a olejové zábaly. Leave-in péče může být o mnoho hutnější než u jiných typů vlasů. Často se totiž nestačíte ani rozhlédnout a vaše vlasy bleskově spořádají porci bambuckého másla. Olejů a másel se proto vůbec nemusíte bát. Dbejte ale na to, abyste mastné složky používaly jen na vlhké vlasy. Použít je můžete i jako leave-in a přesto nebudou vypadat mastně. Můžete je přidat i do domácího gelu ze lněného semínka

Suché vlasy si potřebují udržet především hydrataci. V no poo péči vám ji zajistí oleje a másla. Pokud přes veškerou no poo péči máte místo vlasů chemlon, je čas zvážit péči z řady zelené chemie. Vyberte si hydratační kondicionér, který stále můžete kombinovat s no poo mycím přípravkem, případně intenzivní masku, která napravuje i hodně narušené vlasy. Zelená chemie šetrně zlepšuje vzhled barvených, melírovaných a narušených vlasů. 

Slovníček použitých pojmů

  • No poo – péče a mytí vlasů bez používání šamponu a kondicionéru. Namísto toho se používají bylinky či náhražky z kuchyně. Výsledkem je zdravá péče a umyté vlasy.
  • Low poo – velmi šetrná péče. Low poo produkty obsahují mnoho čistě přírodních látek, např. oleje, extrakty bylin a látky od nich odvozené.
  • Zelená chemie – produkty z řady zelené chemie obsahují stejně jako low poo hodně přírodních látek a látek z nich odvozených. Navíc obsahují účinné chemické (umělé) látky, které jsou vybírány tak, aby řešily určitý problém s vlasy a přesto nebyly zdraví škodlivé.
  • Leave-in – péče, která se používá po umytí vlasů. Obvykle se jedná o stylingové produkty, hydroláty a pečující oleje.

 

Věříme, že se díky optimální vlasové péči budete brzy radovat z krásných a zdravějších vlasů.