Vlasové trápení: Jemné vlasy

Mnoho žen se potýká s jemnými vlasy a neví si s nimi rady. Jemné vlasy mají menší průměr, jsou méně odolné a více náchylné k poškození. Nejvíce je dokáže poškodit nešetrné zesvětlování, hutné vlasové masky, šampony se silikony, nešetrné rozčesávání, nesprávné fénování a časté používání horkých nástrojů.

Proč jsou vlasy jemné?

Hlavní slovo má v tomto případě genetika. Strukturu svých vlasů totiž dědíme po svých rodičích a prarodičích. Na sílu vlasů ale působí i řada dalších faktorů, jako je strava, hormony, věk, léky, ale i chemické namáhání vlasů. Díky vhodně zvolené péči můžeme své vlasy podpořit a zlepšit jejich zdraví i vzhled.

Jemné vlasy poznáte velmi snadno

  • mají menší objem
  • snadno se poškodí
  • mají tendenci elektrizovat
  • jsou méně odolné vůči vnějším vlivům
  • na první pohled působí slabě
  • pocitově je jich málo

 

8 tipů na jemné vlasy

1) Upravte jídelníček

Vlasy můžete snadno posílit úpravou jídelníčku a chytře zvolenými doplňky stravy. Zaměřte se zejména na zinek, selen, křemík, železo, vitamin E, B5 a B12, methionin a želatinu. Svému tělu dodejte také omega-3 mastné kyseliny a dostatek vody. Nečekejte ale okamžité změny. Z pozitivních výsledků se můžete těšit přibližně po třech a čtyřech měsících.

2) Spánek a pohoda

Vlasy dokáže oslabit také dlouhodobý stres a nedostatek spánku. Snažte se proto více odpočívat a vyhýbat se stresovým situacím. Dopřejte si kvalitní spánek, který působí blahodárně nejen na vaše vlasy, ale i další části těla.

3) Vyberte si vhodný šampon a kondicionér 

Zapomeňte na šampony se silikony, tužidla a hutné masky na vlasy. Všechny tyto přípravky jen zbytečně zatěžují vlasy. Místo toho vybírejte přírodní produkty, které posilují vnitřní strukturu vlasů a zvyšují jejich pevnost a odolnost. Pro jemné vlasy je ideální přírodní šampon na objem z pšeničných klíčků, který obsahuje jemné tenzidy, éterické oleje a přírodní parfemaci.

Použijte jemný kondicionér bez silikonů, případně ho úplně vynechejte a nahraďte kyselým oplachem z kombinace jablečného octa a vody (1:20) 

4) Fénujte správně

Vlasům přidá na objemu foukání vlasů v předklonu. Do jedné ruky si vezměte fén a druhou rukou zvedejte vlasy od pokožky směrem ven. Použijte správný a kvalitní kartáč, jehož tvar a materiál vám může velmi pomoci. Použijte ho až v poslední třetině sušení vlasů, dáte svým vlasům mnohonásobně větší objem.  Volte příjemně teplý vzduchu, abyste vlasy nepoškodila, po vysušení zafixujte každý pramen studeným vzduchem. 

5) Dopřejte si masáž hlavy

Masáží vlasové pokožky stimulujete krevní oběh a tím zlepšíte i růst vlasů. Vaše jemné vlasy tímto trikem sice nezhoustnou, ale budou vám lépe růst a zesílí. Masáž můžete provádět klidně při každém mytí vlasů.

7) Vyzkoušejte metodu no poo

Pro jemné vlasy je ideální metoda no poo, tedy mytí vlasů bez použití šamponu. K omývání můžete použít směsi s větším či menším množstvím vyživujících a pečujících složek. Zaručujeme vám, že po přechodu na no poo metodu si všimnete, že své vlasy až tak jemné nemáte. K no poo metodě můžete použít směs ajurvédských bylin. Velmi účinná na mytí je reetha, shikakai, k péči potom amla, brahmi, bhringraj, aloe vera, jatamansi, neem, methi a kapur kachri.

8) Cassia zpevní i ty nejjemnější vlasy

Skvělá na zpevnění vlasů a regeneraci je bylinka cassia. Kromě zpevnění vlasů umí také obarvit velmi světlé, nebo bílé vlasy do jemně zlatavého odstínu. Svými vlastnostmi je velmi podobná henně, pečuje o vlasy i pokožky hlavu a jelikož neobsahuje molekuly oranžového barviva, lze ji použít téměř na všechny vlasy bez toho, aby je obarvila. Pro maximální využití účinků cassie vytvořte pastu a ponechte ji na umytých vlasech alespoň půl hodiny.