Elektrizující vlasy: Tipy, díky kterým je zkrotíte

Elektrizování vlasů znepříjemňuje život především během zimních měsíců. Čím je to způsobené, a jak na poletující vlasy můžete vyzrát?

Proč vlasy elektrizují?

Za vše může fyzika. Dvě částice s kladným nábojem se odpuzují, odtahují se od sebe. Když se vlasy s kladným nábojem setkají s prachem či jinými částicemi, jež mají rovněž kladný náboj, vzniká statická elektřina a objevuje se typické elektrizování. V zimě vše zhoršují svetry, kabáty a čepice opět s kladným nábojem.

_Šablony pro bannery  BLOG (1)

Náchylnější jsou suché a poškozené vlasy

Nejčastěji elektrizují vlasy, které jsou jemné, málo hydratované, nebo i poškozené. Vlákna z oblečení se společně s prachem usadí jak na jemných vlasech, tak i na poškozených a poréznějších částech vlasů. Jakmile se vlasy s těmito částicemi setkají, začnou se odpuzovat, tedy elektrizovat.

Celoročně mohou elektrizovat dětské a jemné vlasy. Také vlasy suché a kadeře, které jsou nešetrně vysoušené fénem, nebo česané nevhodným plastovým kartáčem či hřebenem. Náchylné jsou i vlasy zahlcené silikony, kvůli kterým trpí nedostatkem výživy. To samé platí i o vlasech, které se sice v silikonech nekoupou, ale chybí jim po umytí pořádná péče.

Zamezit tomu můžete vhodnou péčí. Zdravé, pevné a hydratované vlasy totiž nemají k elektrizování tendenci.

5 tipů, které zabrání elektrizování vlasů

1. Dostatečná hydratace

Nedostatkem hydratace trpí vlasy přirozeně suché i hodně namáhané, především pak barvené, odbarvované a nešetrně tepelně upravované. Živá péče může být v tomto případě na elektrizování vlasů krátká. Přesto stojí za to vyzkoušet bylinné oplachy a olejové zábaly. Pokud se nevyhýbáte kondicionéru, zkuste posilující přírodní kondicionér a po umytí ho nechte pár minut působit, případně jej použijte jako masku.

2. Kvalitní kartáč nebo hřeben

V rámci boje s elektrizujícími vlasy vyměňte plastový hřeben za dřevěný nebo bambusový. Ještě lépe uděláte, pokud si pořídíte kvalitní kartáč s kančími štětinami, který je ale doplněn plastovými bodlinkami. Samotné kančí štětiny často elektrizování podporují. 

3. Pitný režim

Hydratace je důležitá nejen zvenčí, ale také zevnitř. Proto dbejte na pravidelný pitný režim a dopřávejte si čistou vodu, bylinné čaje a čerstvé ovocné či zeleninové šťávy.

4. Vhodné oblečení

Elektrizování vlasů podporují umělá vlákna. Dejte proto raději přednost bavlně, vlně a dalším čistě přírodním vláknům. Čepicím se rozhodně nevyhýbejte. Bez nich by se mohla kvalita vlasů v zimě ještě zhoršit, a vy byste se dostali do začarovaného kruhu.

5. Vzduch

Pokud máte doma velmi suchý vzduch, může to váš problém zhoršit. Abyste zabránili dehydrataci vlasů, suché ovzduší zvlhčete mokrými ručníky na radiátorech, případně zvlhčovačem.

 

Přejeme vám krásně prožité dny bez statické elektřiny ve vlasech!