Proč zrovna Ajurvédské bylinky aneb slunce ve vašich vlasech

Jak nejlépe využít směs Ajurvédských bylin tak, aby byla umytá jak vlasová pokožka, tak vlasy a navíc jsme z nich získali to nejlepší, co nám mohou dát?

Bylinky vždy potřebují určitý čas, aby nám mohly dát to nejlepší a proto je použijte jako zábal. Byla by obrovská škoda je jen "prohnat" přes vlasy a kůži, aby rovnou skončily v odpadu. Proto si na mytí těmito bylinkami najděte cca 45 minut vašeho času a užijte si mytí jako rituál.

Ajurvédské bylinky máme ve více variantách, směs Reeshi je vhodnější na mastné vlasy, směs Cashi je spíše na sušší vlasy. Jejich rozdíl popisujeme v tomto článku. Na jedno mytí budete potřebovat cca 30 - 50 g prášku. 

IMG_0027

 

MÍCHÁNÍ

Smíchejte 30 - 50 g prášku (3 - 4 polévkové lžíce) s teplou/horkou vodou a důkladně promíchejte na kaši, která má konzistenci tekuté čokolády. Místo vody můžete použít čaj z bylinek, podle vaší preference, případně podle problému, který potřebujete řešit. Například kopřivu, lopuch, či lípu, případně námi připravenou směs bylin, třeba na suché vlasy.

POUŽITÍ

Zkoušela jsem nanést směs na suché, i mokré vlasy a pokožku, první den nebyl vidět žádný rozdíl. Nicméně pocitově bych řekla, že nanesení a působení na mokrou kůži, bylo lepší. Minimálně pak byly vlasy delší dobu nemastné a měla jsem i pocit většího objemu. Když jsem směs dala na suchou pokožku, vlasy se zmastily po dvou dnech, při nanesení na mokrou pokožku mi vydržely krásné čtyři dny. Budu tedy popisovat a zároveň doporučovat, nanesení na mokro.

IMAG0839

Důkladně namočte vlasy a vlasovou pokožku proudem teplé vody. Už v této fázi se oplachují první nečistoty a pokožka se hezky uvolní a připraví na mytí. Kaši naneseme po pěšinkách na vlasovou pokožku celé hlavy, částečně samozřejmě i na vlasy. Nemusíme nanášet do délek, vlasy jen smotáme, abychom na ně mohli dát igelit, či zero waste variantu, kterou je omyvatelná, čepice. Zabalíme do ručníku a necháme působit cca 20-30 minut. 

IMAG0838

Šup zpátky do koupelny, kde rozbalíte vlasový balíček. Do misky se zbytkem směsi přidáme teplou vodu a pomalu přidáléme na vlasy a masírujeme pokožku. Vlasy nijak nedrhněte, stačí jim voda, která po nich při ředění bylinkové směsi ztéká. Nakonec důkladně propláchneme vodou, pročešeme a znovu opláchneme. Nemusíme již přidávat žádný další oplach.

VÝSLEDEK

Výsledkem jsou nádherně umyté, lesklé, vyživené vlasy, které jsou příjemně měkké, ale nepostrádají objem. 

IMAG0848

DOPORUČENÍ

Tento vlasový zábal, který myje a regeneruje vlasy i vlasovou pokožku, doporučujeme opakovat alespoň 2x měsíčně (což neznamená maximálně 2x měsíčně, ale minimálně 2x měsíčně). Můžete používat každý týden, nicméně obecně doporučujeme mycí směsi měnit. Například jednou umýt touto směsí, podruhé samotnou moukou, pak třeba žloutkem, bylinnou moukou, jílem, shikakai apod. Již mnoho našich zákaznic Ajurvédské byliny zkusilo a tady jsou jejich zpětné vazby:

  • Míša Z: "Zatim pouzivam asi mesic a velka spokojenost. Vlasy krasne umyte, hebke, na omak pevne a "nadzvednute" :) (ale mam hodne kratke vlasy). Za me zatim nejjednoduzsi zpusob (i kdyz nechavam cca 20 min pusobit) na chvile to "kdyz neni cas na pripravu" :) Jinak zkousim i dalsi, ale kouzlu techto bylinek jsem zatim podlehla ;)"

 

  • Tulka: "Vlasy super umyte. Len sa mi tazko rozcesavali. A musela som prasok vymyt na dvakrat. A viete co mi ta vona pripomina? Marinadu na maso. Ale inak musim povedat ze fakt su jemne a nadychane tie vlasy."

 

  • Ema L.: "Samotné jsem je zatím nepoužila. Přidávám k mému oblíbenému žitnému kvásku a vajíčku plus zázvor. A jo. Moc se mi to líbí. Vlasy voní po bylinkách, nádherně se lesknou."

 

  • Zuzana L.: "úžasné. Vlasy umyté, jemné, hladké a lesklé."

 

  • Kristina K.: "Moje vlásky by mohly psát dějiny... Od nasazovaní a lepení příčesků, patlání vlásků drahými šampony, kondicionéry, maskami či olejíčky. Postupně jsem přešla na no poo metodu (z důvodu svědění hlavy) a hledala jsem mezi tím vším to, co mi bude maximálně vyhovovat... Pokud mi něco nesedlo, poznala jsem to hned. Vlasy byly buď jako sláma nebo mastné, suché, cuchavé, elektrizujici atd. Nejdřív jsem zkusila Shikakai a dneska jsem konečně umyla vlasy čistě Ajurvedskými bylinkami a jsem naprosto nadšená. Jsou lesklé, nejsou zplihlé, a hlavně jsou plné sily. Moc doporučuji :)"

 

  • Zuzana Č.: "Pre mna a moju dceru super, ale ja este potrebujem oplach, ktory zmyvam"

 

  • Džejn: "Já je používám dlouhodobě, ale pouze jako kondicionér. Na mytí to není úplně ono. Vlasy zůstávaly mastné. A i když jsem namíchala s reethou, tak způsobovaly rychlejší maštění. Takže nejdřív umeju žitnou s vajíčkem(žloutkem) nebo šampukem a pak bylinkami a nebo s nimi menu pro oživení -no jak to rict-treba mám vlasy umyté, ale za dva dny zaprášené z prací na chalupě a nechci je brát jen vodou, tak je omeju bylinkama. Jde s nima proste hlavu umýt, ale ne stále. Lepší je to prokládat, nebo je používat na závěr. Jinak vlasy po nich úžasně hebké, nadýchané, krásně rozčesatelne, lesklé. A bacha-šílene štípe v očích. Ale fakt moc!"

 

  • Jana V."Za mě super... Vlasy jsou po nich krásně hebké, nadýchané. Jsem zatím nadšená.."

 

  • Majdalenka A.: Holky, jsem nadšená! Dnes jsem si udělala masku z ayu bylin. prášku, zázvoru a ricin. oleje. Mytí stejným ayu práškem. Vlasy jsou tak hebké a lesklé, pořád si na ně musím sahat. Já vážně nepotřebuju šampon a kondicionér a přitom mám opravdu umyté vlasy. To je boží!!!