Pravda o henně. Obaluje, nebo neobaluje vlas?

S mýtem o henně, který mluví o jejích schopnostech obalovat vlasy, se můžete setkat na různých webových stránkách, diskuzních fórech i sociálních sítích. Kde je ale pravda?

Obaluje henna vlasy?

Henna nemá čím a jak vlasy obalit. Kdybyste pod mikroskopem zkoumali vlas barvený hennou, zjistili byste, že je sice barevný, ale v žádném případě ne obalený. Kdyby tomu tak bylo, obal by byl buď nerozpustný a tím pádem trvalý, takže by vlas strádal zevnitř (například jako při používání silikonů); nebo by byl tento obal rozpustný, a proto byste ho mohli snadno z vlasů vymýt.

Rostlinka, která dokáže obarvit vlasy, nehty i kůži

Henna je rostlinka, jejíž listy obsahují látku s barvicími schopnostmi. Vyskytuje se v subtropických oblastech, kde se její listy po sběru suší a poté melou na jemný prášek. Molekuly barvy zvané lawson umí obarvit vlasy i kůži. Váží se na keratin ve vlasu a v kůži, a trvale mění barvu. Jelikož se vrstvy kůže relativně rychle obměňují, henna zhruba po 3 týdnech zmizí. Ve zrohovatělém keratinu, tedy ve vlasech a nehtech, se barvivo usadí trvale a nezmizí. Proto musí nehty i vlasy obarvené hennou jednoduše odrůst.

Přesto lze vlasy stále zesvětlit, lépe řečeno odbarvit. To však neznamená, že zesvětlíte hennu. Zesvětlíte vlas, který byl navíc obarven hennou. Po zesvětlení se změní chemické složení a struktura vlasu, stejně jako při chemickém barvení. Vlas bude světlejší, ale stále ponese stopu oranžového barviva z henny, případně modrého barviva z indiga.

Barví, nebo kryje? A jaký je v tom rozdíl?

Henna vlasy neobaluje, ale barví. Stejně tak barví šediny místo toho, aby je kryla. Krytí šedin by znamenalo, že henna v jednom kroku dokáže sjednotit vícebarevné vlasy do jedné barvy. Pokud chcete šediny krýt, musíte vlasy obarvit dvoufázově a použít k tomu jak hennu, tak obvykle navíc ještě indigo. Tato rostlinka s obsahem modrého barviva většinou dohromady s oranžovou hennou vytvoří krásný hnědý odstín.

Pokud byste na bílý vlas použily samotné indigo, výsledkem by byl skutečně modrý odstín podobný barvě sepraných džín. Když nanesete indigo na blond vlasy, případně je budete zesvětlovat, vznikne obvykle více či méně zelený odstín. Pokud indigem obarvíte hnědé kadeře, půjdou téměř do černa. Trochu barvit dokáže i cassia, jíž se mnohdy přezdívá bezbarvá henna. Obsahuje žluté barvivo, které dokáže obarvit jen bílé vlasy (šediny) a silně odbarvené vlasy. Nikdy však vlasy nezesvětlí.

Krásnější a zdravější vlasy díky henně

Vedlejším efektem rostlinných barev, zejména pak henny a cassie, je posílení vlasů. Důvodem je jejich schopnost podpořit a posílit keratin, ze kterého jsou vlasy tvořené. Vlas zkrátka „ztloustne“ a může i lehce zhrubnout neboli nabobtnat. Vlnité vlasy se dokonce mohou i trochu narovnat, protože jsou díky rostlinné barvě celkově zdravější, plnější a tím pádem se jejich průřez může zkulatit a méně vlnit.

Může se stát, že budete mít po henně pocit suchých vlasů. Tento problém je obvykle způsobený špatnou aplikací, nekvalitním produktem, nebo celkovou nezdravostí vlasů. Obvykle jsou vlasy po henně hezčí, lesklejší, pevnější a lépe drží objem.

Velkým benefitem henny a cassie je podpora pokožky při zábalu. Není však vhodné se zábalem spát. Osmihodinové a delší působení pokožce neprospívá, spíše naopak. Dvě hodiny jsou zcela dostačující, obzvlášť pokud hennu mícháte tzv. za studena.

Rovné vlasy díky henně?

Vlnité vlasy se díky hormonům během života často mění. Někdy se zvlní, jindy naopak lehce srovnají, jako třeba po porodu, v pubertě nebo během přechodu. Často má na tvar vlasu vliv i péče o pokožku. Bylinné zábaly pokožku hlavy uzdravují a podporují tak růst zdravějších vlasů. Tento fakt může způsobit narovnání vlasů, ale také nemusí.

Vlny může způsobit i narušení, oslabení, odbarvení nebo jiné „onemocnění“ vlasů. Ale pozor, jinak jsou na tom přirozené kudrny.

Máte pocit, že vám vlnité vlasy henna narovnala? Je možné, že přispěla k tomu, aby byly vaše vlasy celkově zdravější. Pokud chcete své vlny ukázat, pohrajte si čas od času s curly girl metodou a nesmutněte, když se vám z vln nepodaří vytvořit kudrny. To totiž opravdu není možné. S hennou ani bez henny. Je velmi složité „namačkat“ hezké vlny v případě lehce vlnitých vlasů tak, aby účes vypadal pěkně déle než jeden den. Metoda CGM je určená primárně pro kudrnaté vlasy, které se skutečně kroutí. Těm obvykle ani henna nijak nezabrání, aby se kroutily dál. Naopak jim k tomu často pomůže.