6 NEJVĚTŠÍCH BLBOSTÍ O DÉLCE A RŮSTU VLASŮ

Možná už jste někdy slyšela “zaručené pravdy”, že:

  • když budete vlasy pravidelně stříhat, narostou hustější,
  • když budete vaše dítě stříhat dost dlouho nakrátko nebo dokonce strojkem, narostou mu husté a zdravé vlasy,
  • když ostříháte dítěti první kudrny, narostou mu kvůli tomu rovné vlasy,
  • když si budete umývat vlasy takovým nebo makovým šamponem, narostou vám jiné vlasy (jakože třeba začnou růst rovnější?),
  • když si budete česat mokré vlasy, ničíte si je (nebo dokonce jejich kořínky),
  • když v dospělosti oholíte jemné a rovné vlasy, narostou vám kudrnaté a obráceně (tak tohle byla asi největší blbost, co jsem kdy slyšela!).

 

Nechci vás zklamat, ale všechna tato tvrzení jsou nepravdivá. A i když mezi lidmi koluje nepočítaně návodů na dlouhé a husté vlasy, tak výsledek je vždy ovlivnitelný jen do určité míry.

O délce a hustotě vlasů totiž rozhoduje genetika. Stejně tak jako o jejich barvě a struktuře. Každý člověk má tzv. genetickou délku vlasů, kterou vlasy prostě nepřerostou a nepřerostou. Je možné, že někdo na světě dokáže tyto genetické informace změnit, ale rozhodně to není jednoduché a neexistuje na to žádný zaručený a rychlý návod. Takže pokud mají být vaše vlasy maximálně na ramena, nebudou nikdy do pasu. Bohužel.

Pojďme se spolu podívat na výše zmíněné nesmysly, které hojně kolují hlavně mezi námi, ženami. :)

Vezměme to popořádku.

Blbost č. 1) Když budu vlasy pravidelně stříhat, narostou hustější a delší

Když vlasy ostříháme, budou pravděpodobně hustěji vypadat proto, že budou mít hezký tvar. Mechanické ustřižení vlasů nemá na jejich růst absolutně žádný vliv. Vlasová folikula nemá na konečku žádné čidlo, které jí dává povel k růstu. :)

Stříhání vlasů je důležité proto, aby se vlas netřepil. Jeho třepení se dá zabránit už preventivně, a to důslednou a zdravou péčí o vlasy. Pomůže vám, když nebudete zbytečně používat chemii, budete vlasy mýt a foukat šetrně a správně a stříhat vás bude profesionál, který má opravdu ostré nůžky a vlas ustřihne (ne ulomí).

Na poškozený a ulomený vlas už zaberou jen nůžky! Jakmile se začne vlas třepit, už je na nápravu změnou péče pozdě!

Blbost č. 2) Když budu dítě stříhat dost dlouho nakrátko nebo dokonce strojkem, narostou mu husté a zdravé vlasy

Jediné, co se pravděpodobně stane tímto velmi těžko pochopitelným, kreativním způsobem hyzdění vlastního dítěte (hlavně dcery!) bude trauma, které jí (možná i jemu) způsobíte. Není nic hezkého ani dobrého na tom, když vaše holčička vypadá, jako kdyby utekla z lapáku a celé dětství si ji pletou s klukem a ona potají a s pláčem touží po dlouhých vlasech a culíčkách.

Mechanickým stříháním nijak neovlivníme růst vlasů. Opravdu ani u dětí. Což ovšem neznamená, že nemáte vůbec děti stříhat. Jen je dobré vědět, že stříhání ovlivňuje spíše vzhled, nikoli kvalitu vlasů (kromě zastřihování roztřepených konečků, samozřejmě).

Blbost č. 3) Když ostříhám dítěti první kudrny, narostou mu kvůli tomu rovné vlasy

Vlasy se nám v průběhu života mění, od prvních jemných a často kudrnatých vlásků, přes pevnější, často rovné vlasy až po tvrdé skoro štětinaté vlasy. Ovlivňuje to hormonální systém v těle, ne stříhání nebo nestříhání vlasů.

Někomu se po prvních pár letech života nebo v pubertě, v těhotenství, po porodu, v přechodu či při užívání léků vlasy zkroutí, jinému narovnají. To, že ustřihnete vašemu andílkovi prstýnky a pak najednou zjistíte, že tam už nejsou, je jen známka toho, že už mu/jí prostě nerostou kudrnaté vlásky. Narovnaly by se tak jako tak a je jedno, zda mu/jí je ustřihnete či nikoli. Jen by déle trvalo, než by ty původní prstýnky dorostly do své maximální délky a vypadly.

Blbost č. 4) Když si budu umývat vlasy takovým nebo makovým šamponem, narostou mi jiné vlasy (jakože třeba začnou růst rovnější?)

Šampon bohužel nedonutí vlasový folikul změnit strukturu vlasů (nenarovná je, ani nezkudrnatí), nicméně dokáže ovlivnit prostředí, které je zásadní pro tvorbu vlasu. Proto je tak skvělá živá péče.

Co nejvíce ovlivní kvalitu zdraví našeho těla i tím i vlasů? Vše, co používáme jak do sebe, tak na sebe. Takže jídlo plné chemie, stejně tak jako přípravky na tělo (jako jsou šampony, kondicionéry, kúry, barvy, styling, krémy atd.) plné chemie, ovlivní celkovou hormonální rovnováhu v našem těle a tím i tvorbu vlasů! Často spíše negativně, pokud nad tímto nepřemýšlíme a jedeme si roky v paletce, šamponu z „drogešky“ a silikonovým koktejlem ve skvěle uhlazující kúře.

Nedá se říct, že ten či onen šampon by dokázal ovlivnit růst a vnitřní kvalitu vlasů. Ale dá se říct, že chemie v nich obsažená, nebo naopak přírodní prostředky (pokud je používáme), dokáží velmi zásadním způsobem ovlivnit, zda naše vlasy budou zdravé, či nikoliv.

Blbost č. 5) Když si budu česat mokré vlasy, ničím si je (nebo kořínky)

Přemýšlím, jak mohla vzniknout tahle fáma a napadá mě, že si někdo všiml toho, co se děje s mokrým vlasem a v čem se odlišuje od vlasu suchého. A to je jeho elasticita! Voda rozpojuje vodíkové vazby ve vlasu a tím se vlas stává více pružnější, „natahuje se“, což asi někoho mohlo vyděsit.

Zdravý vlas se dokáže natáhnout až o 30% své délky a zase se vrátit do původního stavu, což ovšem znamená pravý opak toho, že by se neměl česat. Kdy logicky utrhnete vlas? Když je suchý, pevný a mnohem méně pružný! Takže česání mokrých vlasů je nejen neškodné, ale často mnohem „zdravější“ než česání suchých vlasů. Hlavně těch kudrnatých, ty doporučuji naopak česat jenom mokré (resp. umyté)!

No a jak by mohlo česání mokrých vlasů ničit kořínky, na to už vůbec nedokážu přijít. :)

Blbost č. 6) Když si v dospělosti oholím jemné a rovné vlasy, narostou mi kudrnaté ... a obráceně

Tak tohle byla asi největší blbost, co jsem kdy slyšela. K tomu asi není co říct. :)


Proč tedy někomu narostou vlasy do pasu a jinému sotva na ramena? 

Každý vlas má tři fáze růstu, kterými prochází. Ty se pravidelně střídají, jako například v přírodě roční období. Takový list na stromě taky nejdříve vyraší, roste, pak postupně slábne, až upadne. A něco podobného se děje k každým jednotlivým vlasem.

  • V první (tzv. anagenní) fázi vlas roste. Tato fáze trvá nejdelší dobu, v průměru 2 7 let (častěji kolem 3 4). Délka této fáze určuje délku našich vlasů. Vlas roste v průměru 1 cm za měsíc, a proto průměrně vlas naroste do délky 30 až 50 cm. V anagenní fázi je asi 80-90 % vlasů z celé vlasaté části hlavy.
  • Pak nastává druhá, přechodová (tzv. katagenní) fáze, kdy vlas neroste a jen tak si je. :) Tato fáze trvá 3 4 týdny a je v ní asi 1 % všech vlasů.
  • Následuje třetí, klidová (tzv. telogenní) fáze, kdy je vlas uvolňován a připravuje se k vypadnutí. Vlasová cibulka začne znovu produkovat keratin, čímž začne vyrůstat nový vlas. Starý vlas je vytlačován dorůstajícím vlasem, až následně vypadne při mytí nebo česání. V této fázi se nachází asi 9 – 19 % všech vlasů.

 

Postupným střídáním těchto fází dojde k tomu, že vlasový kořínek se bude dostávat stále blíž k povrchu pokožky, až nebude mít kam se posunout. V tomto okamžiku kořínek zanikne a člověk „plešatí“. Nejen muži, bohužel někdy i ženy.


Je tedy jasné, že délka vlasů závisí hlavně na délce růstové fáze.

Ale to, jak vlasy vypadají, jestli se lámou, či nelámou, jestli jsou matné, či lesklé, zdravé, či nemocné dokáže ovlivnit péče, kterou jim věnujeme. Živá péče je prvním krokem ke šťastným, svobodným a krásným vlasům. Krásné vlasy jsou především zdravé vlasy a zdravé vlasy rostou ze zdravé pokožky. A stav pokožky dokážeme změnit a podpořit s pomocí živé péče

S láskou ke zdravým vlasům. Hanka