Proč se mohou třepit konečky vlasů a jak tomu zabránit?

Mnoho žen má pocit, že si zvládnou ostříhat vlasy doma stejně kvalitně, jako jim je ostříhá kadeřnice. Bohužel to není úplně tak pravda.

Pomineme styl stříhání, btw. je mnoho úkonů, kde akce "samodomo" není zas tak dobrý nápad a stříhání je jeden z nich. Viděla jsem mnoho vtipných videí, na jejichž konci zůstaly odvážným majitelkám vlasy v koši a oči pro pláč. Hlavním důvodem, proč ale nedoporučuji stříhání doma, jsou hlavně nůžky. Je opravdu velký rozdíl mezi nůžkami na papír, případně manikurními a profi nůžkami.


Já mám nůžky za 6.000 Kč a ty patří mezi průměr. Opravdu super nůžky začínají na cenách kolem 8.000 Kč. Možná vás napadne, že si nějaké super-truper kvalitní nůžky z netu, nejlépe v akci koupíte, ale nehledě k tomu, že to nebude kdoví co, tahle investice je opravdu trošku zbytečná, protože fakt samy sobě neuděláte hezký střih (pardon všem kreativním ženám, co jsou si jisté tím, že ony to zvládají skvěle).

Pokud se totiž vlasy neustále stříhají nekvalitními nůžkami, konce se jakoby "užvejknou", ten vlas není zacelený a třepí se dál a dál. Jako když v ruce utrhnete jeansy, nezaentlujete je, perete je a nosíte nezapošité. Taky se vám trhají výš a výš.


Třepící se konečky jsou výsledek celé péče o vlasy

A někdy je možné, že i vnitřní příčina (nějaké onemocnění). Nicméně normálně (většinou), se dá třepení konečků zabránit.

Vyhoďte nekvalitní a příliš chemické přípravky na mytí a taky se zbavte tužidel a laků, nepotřebujete nic z toho, pokud máte zdravé vlasy a kvalitní střih od odborníka. Také nevěřte tomu, že foukání škodí, naopak, kvalitní foukání dost pomáhá proti třepení vlasů.

Pokud budete používat správné mytí a následně správnou péči, ani tužidlo, ani lak nepotřebujete. Dobrý střih dělá účes a je důležitý pro konečný look. Vyhoďte všechny nekvalitní a poškozené kartáče a dopřejte si kvalitní kartáč ze dřeva, kančích štětin a silikonových bodlinek. Pozor, jakmile váš kartáč škrábe (zkuste si na ruku), je možné, že silně narušuje a poškozuje strukturu vlasu. Může podélně poškozovat (rozřezávat) vlas po celé délce. Opět nedoporučuji zastřihávání konečků manikurními nůžkami.

Správné mytí je takové, které vlasy umyje, ale dlouhodobě není agresivní a vlasy ošetřuje. A správná následná péče je taková, která dostatečně vlas vyživuje a harmonizuje. Můžete se rozhodnout jak pro no poo a 100% přírodní péči, tak pro low poo. Záleží jen na vás a vašich možnostech a schopnostech.


Potřebujeme, aby byl vlas v rovnováze, akorát pevný a akorát měkký

Musí být flexibilní a zároveň silný. Pokud se láme, potřebuje hydratovat. Pokud se třepí, potřebuje kvalitně zastřihnout a pravidelně zacelovat a uzavírat vrchní vrstvu vlasu s pomocí kvalitního kartáče a vyvarovat se všemu, co třepení způsobuje (například nekvalitní nůžky, špatný způsob foukání, nekvalitní kartáč či hřeben, tupírovani atd.)

Hydrataci v měsících, kdy je vysoká vzdušná vlhkost zajistí humektanty, mezi než patří například med, lněné semínko, či proskurník. Pokud je sušší počasí, můžete k harmonizaci a hydrataci vlasů použít sliznaté byliny, jako je například lípa a následně uzamknout hydrataci s pomocí oleje. Výborně funguje arganový olej, který nanášíme zásadně na mokrý vlas.


Doporučuji alespoň jednou za měsíc vlasům dopřát nadstandartní péči v podobě nějaké masky. Ať už to bude s pomocí směsi ajurvédských bylin, nebo například amly s tvarohem, či zábalu z avokáda, nebo avokádového oleje.

V neposlední řadě si dejte pozor na výživu, jezte například ořechy a semínka a případně si kupte vitamíny. Jaké vám bohužel neporadím, nejsem lékař. Stav vlasů ale dost vypovídá o celkovém zdravotním stavu člověka. A protože se máme rády, pojďme se k sobě chovat s úctou a dopřát si to nejlepší, v souladu s přírodou.


 

Hanka-foto-blogAutorka článku

Hana Moneam je hair stylistka a průvodkyně přírodní krásou.

Pomáhá ženám vypadat a cítit se krásnější a to hlavně s pomocí přírodní kosmetiky a výběru účesu, který souzní v daný okamžik s jejich osobností.

Přivádí ženy zpět k jejich podstatě (přirozené barvě a struktuře vlasů), k sebepoznání a sebelásce.

Inspiruje ženy k propojení a sladění vnějšího projevu (vzhledu) a vnitřního nastavení (vhledu).