Ach jo, zase jsou mastné... Co s tím!?

„Už zas mám mastné vlasy! Cítím se zas jak friťák! Vždyť jsem si je umývala včera! Ach jo, co s tím?” 

 Zažíváte taky tuto frustraci? Máme pro vás řešení. Jako vždy :-). Ale nejprve si musíme říct trochu teorie. Protože pak pochopíte základní vlasové nedorozumění:

Maštění vlasů není problémem vlasů, ale pokožky.

Vlas se sám o sobě nemastí, pouze do sebe je a nebo není schopen pojmout mastnotu, která se vytváří na pokožce. 

Sušší typy vlasů, hlavně tedy kudrnaté vlasy, jsou často na průřezu oválné a také mají obvykle pootevřenou kutikulu, ze které více uniká voda. Zároveň mají vyšší nasákavou schopnost a déle jim trvá, než se namočí. Proto do sebe pojmou mastnoty více a déle jim trvá, než vypadají mastné. 

Oproti tomu normální typ vlasů, často rovný, je na průřezu kulatý a má uzavřenou kutikulu. Nesnese téměř žádné pečující produkty. Normální vlas je hned zatížený, má nízkou nasákavou schopnost a při namočení je okamžitě mokrý. 

Normální typ vlasů je naprosto v pořádku, je to zdravý vlas, který nepotřebuje nic dodávat. Je lesklý, hladký, uzavřený. Často se vůbec netřepí a téměř nepotřebuje zastřihovat konečky. Nicméně jeho nevýhodou je právě fakt, že nepojme nic navíc, a proto se velmi rychle zmastí. 

Mastnota z pokožky se nevsákne dovnitř vlasu a zůstane sedět na povrchu. 

Dřív se to řešilo tak, že se vlas záměrně narušil. Určitě jste od kamarádky slyšely hlášku, že “po melíru se mi tolik nemastí vlasy” a ty starší z vás mohly slyšet větu od kadeřnice “máte ty vlasy hrozně zdravý, to chce nějak narušit”. Prostě a jednoduše ze zdravého vlasu se udělal narušený a to vedlo k tomu, že se pohledově odmastil. Klientka spokojená, kadeřnice se utvrdila v tom, že po barvení / melírování / trvalé jsou vlasy „lepší”, než bez ní. 

Ale! Napadlo vás už někdy, že problém s maštěním vlasů není problém vlasů, ale problémem pokožky?

Vlas sám o sobě se přece nemastí, mastí se kůže. Vlas do sebe mastnotu jen natáhne, některý více, jiný méně. A to je právě ten rozdíl, proč některé vlasy jsou mastnější po jednom dni od mytí a jiné až za týden. To, co bychom tedy měly řešit, je nadměrné maštění pokožky, ne vlasů. 

Maštění pokožky je zcela normální a přirozený jev, je to správná funkce pokožky. Ale je žádoucí, aby se mastila „tak akorát”. 

Jak to můžeme ovlivnit? 

Na maštění vlasů má vliv strava, životní styl, užívání léků, náš hormonální systém a nastolení vnitřního klidu a pohody. To jsou vnitřní procesy. 

Zvenku můžete maštění pokožky ovlivnit druhem a způsobem péče. 

Lehounce pomůže nepoužívat příliš horkou vodu, ani horký vzduch při foukání, ale zároveň si vždy foukat vlasy (teplým vzduchem). Foukání vám pomůže, aby vlasy „neležely” na hlavě a měly objem. Také je důležitá technika mytí, masírování pokožky, aby byla čistá, prokrvená, hydratovaná a okysličená. Toto všechno ale ovlivní maštění vlasů jen částečně. 

Daleko víc pomůže omezení kosmetiky. Zkuste zahodit šampony a nahradit je živou péčí

Když budete umývat pokožku šetrnými produkty, jako jsou bylinky, mouka, žloutky, kvásek a podobně, kůže se nebude bránit nadměrným maštěním, zklidní se a zharmonizuje. Často se vlasy mnohem zlepší, narostou delší a pevnější. 

A co když se mastí mnohem víc ofina, než zbytek vlasů? 

I v tom případě potřebujete pořešit svou pleť, ne vlasy! Zjistěte, proč se vám nadměrně mastí pleť, zkuste tzv. nulovou péči. Vynechat krémy, vynechat všechny různé čistící a odmašťující tonika, ale i obyčejnou vodu. Zkuste pleť čistit odvarem ze sedmikrásek, nastříkat na ni květovou vodu (hydrolát) a na mokrou pleť (mokrýma rukama) nanést 2 kapky pečujícího oleje. 

A co dělat do doby, než se maštění vlasů zklidní? Co s ofinou, která je do večera mastná? Dejte ji pryč z čela a nesahejte si do vlasů. Noste například látkové čelenky, které do sebe budou mastnotu z čela vsakovat. Nechte si ofinku odrůst, nebo ji naopak zkraťte na minimum, aby co nejméně ležela na mastném čele. Na tzv. „T” zónu během dne přiložte papírový kapesník a odsajte přebytečnou mastnotu. 

Do vlasů i na pleť si můžete během dne aplikovat prášek pudinku (například kakaový) místo pudru. Na pleť můžete pudink nanášet jako pudr a do vlasů jako suchý šampon. Z pleti po chvíli odstraňte pudink jemným kapesníčkem (odsajte jemným přikládáním na pleť), ve vlasech (u kořínků) ho můžete nechat. 


Kdybyste si nevěděli rady, jsme tady pro vás my, ozvěte se.