Bylinkové osvěžení

Milé ženy, provoňte s námi svoji koupelnu, zklidněte svou mysl a osvěžte svá těla. Dopřejte si luxusní péči lázní v minimalistické podobě. Čistě z darů přírody.

Mnoho z nás umývá své vlasy pomocí bylin, pečuje o pleť čistými oleji a často přemýšlí, jak průmyslově vyráběné věci z koupelny zcela vyřadit. Myslíme na přírodu, a tak přestože vana provoněná okvětními plátky růží zní lákavě, o koupelích dnes řeč nebude.

Jak nahradit mýdlo či sprchový gel?

Když samotná voda nestačí…

Green Heart on Google Android 9.0Marocký jíl

Marocký jíl se už po staletí používá na péči o celé tělo. Umí nás zbavit toxinů a dodat tělu potřebné minerály. Na léčbu a lázeňské procedury se používá jako celotělový zábal.

Mně se osvědčilo k mytí těla jílem namíchat si takovou "špinavou vodu". 2 až 3 lžíce namíchám s vlažnou vodou do lahve, protřepu a postupně touto vodou umývám celé tělo. Kůži účinně zbavíte odumřelých buněk, špíny i potu.

Jíl mám ráda, protože plnohodnotně nahradí mýdlo. Pořád mu ale něco chybí. Vůně!

Green Heart on Google Android 9.0Reetha

Ano, i reetha nebo chcete-li prášek z mýdlových ořechů, je vhodná k mytí celého těla. Není to však jen síla přírodních saponinů (látek, které myjí), proč reethu vyhledat. Reetha pozitivně působí na kůži, může se používat i na citlivou pokožku a je vhodná i při léčbě různých kožních onemocnění.

Do lahve s pítkem namíchejte 2 - 3 lžíce reethy s vodou a promíchejte. Pokud máte čas, můžete nechat chvíli louhovat. Směs pak použijte místo klasického mýdla. Odměnou vám bude ovocná orientální vůně, která vás obklopí.

Green Heart on Google Android 9.0Ovesné vločky s shikakai

Ovesné vločky se hojně používají ke koupelím pro ekzematickou a suchou pokožku. Jemně čistí a zanechávají kůži příjemně vláčnou. Shikakai je nejčastěji využívané k péči o vlasy, ale je vhodné i k očistě celého těla. Shikakai má pH, které nenarušuje pH pokožky, a proto se hodí i pro citlivou pokožku. 

Dopřejte si ve sprše čerstvě umíchané "sprchové mléko". Vaše pokožka zůstane hebká a vláčná. Budete potřebovat 4 lžíce ovesných vloček a 1 lžíci shikakai. Zalijte cca 500 - 700 ml horké vody a promíchejte. Je žádoucí, aby se z ovesných vloček dostal do vody i "sliz". Směs přeceďte a použijte ji v takové teplotě, která vám bude na těle příjemná. Krátce se osprchujte a poté mlékem pomažte celé tělo. Nebojte se ho nechat chvíli působit.

Sprchové mléko má jemnou vůni, která připomíná ovoce. Tuhle variantu mám nejraději, pro mou pokožku je jako pohlazení.

Green Heart on Google Android 9.0Ajurvédské bylinky

Kerala je domovem stovky ajurvédských bylin. Proto pro mě nebylo zase tak velké překvapení, když jednoho dne při cestě po Kerale na mě v jednom stánku "vykoukly". Několik lahví se sušenými bylinkami stálo vedle sklenic s divokým medem. Povídala jsem si s milým stánkařem a čekala jsem nějakou radu ohledně mytí vlasů, nebo třeba i nějaký recept s medem. Dozvěděla jsem se však něco jiného.

Sušené bylinky se často ještě dnes používají místa mýdla. Jednoduše se vezme hrst bylinek, namočí se a použije jako houba. Případně se bylinky nechají vylouhovat a na mytí se použije právě výsledný výluh.

Bylinky už mám spotřebované, ale nostalgie dělá svoje. Zde máme k dispozici jen mleté bylinky, ale to rozhodně není na škodu. Právě naopak. Vyrobte si se mnou ajurvédský peeling na tělo. Zbaví vás odumřelé kůže, pomůže prokrvit pokožku a ze sprchy budete odcházet čistá a s dobrou náladou.

Recept na tělový peeling

Nejjednodušší je namíchat ajurvédské bylinky od Indian Natural hair care a přidat k nim shikakai. Samotná směs ji sice už obsahuje, ale na mytí těla je vždy fajn, když je shikakai v převaze. Pokud nemáte k dispozici hotovou směs, improvizujte a namíchejte si vlastní. Zalijte směs teplou vodou, promíchejte a použijte jako mycí peeling. Vůně ajurvédských bylin vás příjemně naladí.

Pokud jsme vás inspirovaly a je vám líto, že je článek už u konce, nebojte se. Už teď pro vás připravujeme pokračování.