Dary přírody: Meduňka

Léčivá rostlinka s jemně medovo-citrónovou vůní je známá svými zklidňujícími účinky na celý organismus. Můžete si z ní připravit čaj, přidat ji do vychlazené limonády nebo její extrakt využít k aromaterapii.

Místo výskytu a ideální doba sběru

Meduňka má svůj původ ve Středozemí, ale dnes už roste prakticky po celém světě. U nás volně neroste, ale vypěstovat si ji můžete na zahrádce, balkóně nebo třeba doma za oknem. Meduňkovou nať sbírejte za suché počasí, nejlépe během chladnějšího odpoledne před začátkem kvetení.

Meduňka obsahuje:

  • silice – citral, citronelal a geraniol
  • fenoly
  • triterpeny
  • třísloviny

 

Účinky meduňky

Meduňka má tišící účinky, působí proti špatné náladě, depresím, migréně a nespavosti. Pomáhá uklidnit záchvaty kašle a bušení srdce, zpomalit tep a snížit krevní tlak. Výborná je při zažívacích potížích, jako jsou bolesti žaludku, nadýmání a křeče. Používá se i zevně k obkladům a koupelím při otocích, pohmožděninách, oparech, kožních problémech a bolestech kloubů.

Recepty z meduňky

Čaj

Lžičku čerstvých nebo sušených lístků meduňky přelijte 250 ml vroucí vody a nechte 10 minut louhovat. Nálev můžete popíjet teplý nebo vychladlý po celý den.

Sirup

Hrnek čerstvých listů meduňky nasypte do hrnce. Přidejte také hrnek vody a hrnek cukru. Vše minutu povařte, dokud se cukr zcela nerozpustí. Poté ke směsi přilijte šťávu z poloviny citrónu, přikryjte a nechte půl hodiny odpočívat. Vývar přeceďte a sirup uchovávejte v lednici. Používat ho můžete k ochucení vody, čajů i koktejlů.

Med

Zavařovací sklenici naplňte do půlky meduňkovými listy a zalijte medem. Nechte měsíc odstát a poté lístky přeceďte. Meduňkový med je výborný k oslazení čaje i dochucení dezertů.

Balzám na rty

Lístky meduňky smíchejte s včelím voskem a mandlovým olejem. Balzám je skvělý na suché a popraskané rty i na opary.

Ocet

Zavařovací sklenici z poloviny naplňte meduňkovými listy a zalijte bílým vinným octem. Nechte odstát 3 – 4 týdny a poté přeceďte. Ocet vám bude chutnat v salátu i pomazánce.