Dějiny jinak: Původ vlasového gelu

Myslíte si, že vlasový gel pro fixaci účesu je výdobytek moderní doby? Možná vás překvapí, že jeho historie je dlouhá tisíce let.

Období 3500 – 2300 let před naším letopočtem: Vlasový styling Egypťanů

Pro každé období lidské historie je typická touha po pěkných oděvech a účesech, které mají symbolizovat postavení člověka ve společnosti. Díky vědcům naštěstí můžeme nahlédnout i do dávné minulosti. Už staří Egypťané pravděpodobně používali vlasový styling. Dochovaly se totiž mumie, které měly účesy tvarované gelem na bázi tuků. Jestli to byl olej nebo včelí vosk, se však zatím neví. Je ale velmi pravděpodobné, že si lidé účesy upravovali nejen po smrti, ale také během svého života.

400 let před naším letopočtem: Pryskyřice

Díky práci vědců víme, že v tomto období si lidé upravovali účesy pomocí pryskyřice z borovice. Výzkumníci to zjistili díky irskému muži, jehož mumifikované tělo našli v bažině.

Období mezi lety 1700 – 1900: Oleje pro uhlazení vlasů

Gel na vlasy v podobě, ve které ho známe nyní, stále ještě neexistoval. Muži ale používali různé oleje pro uhlazení svého účesu i snazší rozčesávání vlasů. Díky londýnskému holiči Alexandru Rowlandovi stoupl v oblibě makasarský olej, který se k těmto účelům používal. Jednalo se o směs kokosového a palmového oleje s přídavkem oleje z rostliny schleichera oleosa. Tato kombinace olejů voněla silicí ylang-ylang.

Olej dostal název podle indonéského přístavu Makassar, přes který se oleje z Indonésie do Evropy dostávaly. Tehdejší pratelné podhlavníky, které měly za úkol chránit křesla proti špíně a mastnotě, dostaly jméno podle tohoto slavného oleje – antimacassar. Makasarský olej můžete koupit i dnes, ale ne vždy jsou jeho součástí pouze čisté oleje.

Rok 1900: Minerální olej

Edouard Pinaud vynalezl parfémovaný minerální olej s názvem Brilantine, který se používal k úpravě a uhlazení vlasů i vousů. Pojmenování Brilantine se objevilo i ve francouzské verzi slavného filmu Pomáda.

Rok 1914: První fixační prostředek

Pokrokovým rokem pro vlasový styling se stal rok 1914. José Antonio Brancato, student veterinární medicíny, vymyslel první fixační prostředek na vlasy a pojmenoval ho Gomina. Tento název se ve španělštině používá dodnes jako synonymum pro gel na vlasy. Gomina se stal velmi rychle populární a vytlačil do pozadí oleje, které se k úpravě vlasů do té doby používaly. Gomina se vyráběl z arabské gumy, tragantu (pryskyřice z keřů rodu kozinec) a esenciálních olejů.

Rok 1925: Oslněná Paříž

Jakmile Argentinec Arco představil fixátor Gomina v Paříži, Francouzi si ho velmi rychle zamilovali. Pánové z vyšších kruhů totiž velmi dbali o svůj vzhled, chodili upravení, nosili pěkné oblečení a hýčkali si svůj účes. Jednalo se především o intelektuály, umělce nebo gurmány. Jejich životní styl se nazýval dandismus a v dnešní době bychom tyto muže zařadili spíše mezi tzv. metrosexuály. Dandyům se v té době často přezdívalo Gominé, což svědčí o velké oblíbenosti vlasového gelu.

Rok 1929: Vlasové gely pro muže i ženy

Společnost Chemico Works v Birminghamu uvedla roku 1929 na trh gel značky Brylcreem. Později se začal prodávat jak ve verzi pro muže, tak i pro ženy. Oblíbili si ho v Anglii i ve Spojených státech amerických, kde se prodává dodnes. Lidé ho milovali především proto, že si mohli vložit do dlaně jen trochu krému a pouhým rozetřením dokázali účes během chvíle upravit podle svého přání.

Jelikož se gely na vlasy těšily stále větší oblibě, nenechaly si tuto příležitost ujít i další společnosti. Se svým vlastním gelem přišla firma Palmolive a brzy se objevil také gel značky Lord Cheseline. Moderní historie vlasových gelů by se samozřejmě nemohla psát bez novinových reklam.

Současnost

Dnešní doba nám nabízí nepřeberné množství gelů, vosků a krémů na vlasy. Záleží jen na nás, zda dáme přednost hotovému výrobku nebo si sami vyrobíme gel třeba z lněného semínka. I v dnešní době však dávají některé ženy (obzvlášť se suchými kudrnatými vlasy) přednost úpravě vlasů s pomocí tuku. Skvěle funguje například smíchání gelu z lněného semínka s výživným bambuckým máslem.