Med jako kondicionér z kuchyně

Máte velmi suché, případně i kudrnaté vlasy? Chcete vyzkoušet něco jednoduchého z kuchyně? Zapomeňte tentokrát na mouku a sáhněte po medu! Med funguje jako výborný cowash z kuchyně.

CO JE COWASH?

Cowash je hovorový název pro kondicionér, který se používá k mytí kudrnatých vlasů. Pokud jste slyšely o Curly girl metodě, tak ho jistě znáte. Obsahuje jemné mycí složky, což kudrnatým vlasům vyhovuje. Kudrnatá hříva je často i velmi suchá a moc se nemastí. Ženy s takovými vlasy nemusejí používat šampon, nebo jen jednou za čas. Cowash jim na mytí stačí a med ho skvěle nahradí.

Suché vlasy, ať už rovné nebo kudrnaté, potřebují hodně hydratace. V opačném případě jsou bez lesku a bez života. Med je jednou z látek, které vlasy stoprocentně osvěží.

shutterstock_1154390287

POZITIVNÍ ÚČINKY MEDU NA VLASY

  • Zvláčňuje a hydratuje pokožku i vlasy (jedná se o emollient a humektant).
  • Přirozený antioxidant s obsahem široké palety vitamínů a minerálů.
  • Podporuje růst vlasů.
  • Med je přirozeně antibakteriální a antiseptický. Jeho účinky se hodí nejen při kašli a nachlazení. Využít je můžete i´pro podporu rovnováhy vlasové pokožky a k léčbě mírných kožních onemocnění, např. při potížích s lupy.

 

Recept na cowash z medu

Budete potřebovat:

  • 3 - 4 lžíce medu v tekutém stavu
  • 2 dcl vlažné vody

 

Postup:

  1. Smíchejte vodu s medem. Namočte vlasy a ⅓ tekutiny na ně nalijte.
  2. Promasírujte pokožku hlavy a stékající tekutinou promněte délky vlasů. Smyjte a opakujte ještě dvakrát.
  3. Vyzkoušet můžete také medovou masku, kdy si na mokré vlasy nanesete 3 - 4 lžíce medu, zabalíte do igelitu a ručníku a necháte cca 20 minut působit. Potom přilijete trošku vody a promasírujete.
  4. Kyselý oplach v tomoto případě není nutný. Můžete rovnou pokračovat se stylingem. Zkuste například gel z lněného semínka.

Cowash z medu ocení především ženy se suchými vlasy. Rychle se mastící vlasy myté tímto způsobem sice neskončí katastrofou, ale lesklé a hebké si je budete užívat jen pár hodin. Rychle se vám znovu zamastí.  Med však vřele doporučujeme pro vaše ratolesti, kterým se vlásky obvykle nemastí. Jeho velkou výhodou je, že neštípe v očích, takže nehrozí žádný pláč. Děti si medovou masku určitě zamilují.