Humektant

Nevíte, co je humektant, a tak googlíte a nic nenacházíte? Nevadí, my vám tento pojem vysvětlíme. Humektant je počeštěné slovo, které vychází z anglického výrazu humectant a do češtiny se dá přeložit jako "zvlhčující látka". Možná znáte slovo z angličtiny humidity (vlhkost vzduchu). Oba výrazy spolu úzce souvisí. Pro zjednodušení a lepší srozumitelnost používáme a i nadále budeme používat počeštěné označení humektant.

Co je humektant a jak působí?

Humektant je látka, která do sebe při vysoké vlhkosti vzduchu přitáhne vlhkost. Pokud tedy použijete humektant na pleť či vlasy, látka přitáhne vlhkost z okolí, hydratuje a zvlhčuje. Při nízké vlhkosti však začne vytahovat vodu z pleti a vlasů a bude vás vysušovat.

Vlhkost vzduchu

Jaká je tedy optimální vlhkost vzduchu pro úspěšné použití humektantu? Vlhkost vzduchu se v průběhu dne mění. Výhody humektantu budete pozorovat, když bude vlhkost vzduchu vyšší než 60 %. V relativní vlhkosti vzduchu 50 % se nic dít nebude, humektant nebude vysušovat ani hydratovat. Pod 50% vlhkostí vzduchu už možná pocítíte, že se vám vlasy vysušily. 

Tyto hodnoty je nutné brát orientačně. Máme za to, že humektant působí po celou dobu až do dalšího mytí. Často se pohybujeme v interiérech, kde optimální vlhkost vzduchu dosahuje 40 - 60 %. Přetopené budovy mohou mít klidně jen 20% vlhkost. Proto je důležité zvážit, zda budeme používat humektant v zimě, kdy je vzduch v budovách podstatně sušší a venku se pohybujeme jen minimálně. Neméně důležité je také přihlédnout k tomu, kde trávíme svůj čas.

Jak poznáte správnou vlhkost vzduchu? 

Vlhkost vzduchu zjistíte velmi snadno, pokud máte k dispozici vlhkoměr. Pokud ne, stačí kouknout na zprávy o počasí. Ideální počasí k použití humektantu poznáte i podle toho, že prší, je po dešti, nebo naopak před bouřkou, je dusno a připadáte si jak v tropech.

Použily jste humektant v nevhodném počasí? I to se dá napravit

Možná se vám vlasy trochu vysuší, ale s příštím mytím to napravíte. Pomůže hydratační maska nebo oplach z bylinek obsahujících sliznaté látky. Můžete použít i pomerančový hydrolát či bylinkový nálev, kterým si poprášíte vlasy před dalším mytím.

Příklady humektantů

Ženy, které používají no poo metodu mytí, nejčastěji sahají po těchto humektantech:

 

Humektanty v hotových výrobcích

Možná se divíte, že humektanty obsažené v kondicionérech nevysušují. Do těchto výrobků se totiž humektant přidává společně s okluzivní látkou, která brání unikání vlhkosti. Často se jedná o oleje. V no poo péči je okluzivní látkou lecitin obsažený ve žloutku. Žloutky s medem tak můžete použít za každého počasí, pokud to s medem nepřeženete. Vaše vlasy budou příjemně hydratované.

 

Jak hydratujete vlasy vy? Používáte humektanty?