Hydratace

Kdykoliv otevřeme téma hydratace, doporučujeme vám sliznaté bylinky, hydrolát nebo humektant, případně olej jako okluzivní látku. Naprostým základem všeho je však voda, která hydratuje.  

Hydratace je nutná při low poo i no poo

Zastánkyně low poo metody pravidelně myjí vlasy šetrným low poo šamponem. Pro většinu z nich je samozřejmostí použití kondicionéru a občas i nějaké masky. V šamponu sice bývá spousta pečujících látek, ale bez použití kondicionéru může po čase dojít k vysušování vlasů. Stejné zákonitosti platí i při no poo mytí. Obzvlášť pokud používáte mouku nebo samotnou reehtu. Málokteré vlasy si dokážou udržet hydrataci bez použití kondicionéru nebo no poo péče.

Šetrný low poo kondicionér obsahuje zmíněné humektanty, pečující oleje a často i bylinky podporující hydrataci. Zkrátka koktejl látek, které zaručeně fungují. Ale jak to má vypadat při praktikování no poo metody?

Humektanty 

Humektantům jsme se podrobně věnovaly v minulém článku. Jedná se o látku, která přitahuje do vlasů nebo pokožky vlhkost z okolí. Proto je nejvhodnější humektant použít v případě vysoké vlhkosti vzduchu. Když je vlhkost vzduchu nízká, humektant vlhkost z vlasů naopak vytahuje a tím pádem je vysouší. Tomu ale zabráníte, pokud použijete okluzivní látku.

Okluzivní látky

Okluzivní látka vám pomůže vodu ve vlasech či pokožce uzamknout. V no poo péči se používají různé oleje a přírodní másla, ale také lecitin obsažený ve vaječném žloutku. Okluzivní látku využijete společně s humektantem, ale také kdykoliv máte pocit, že oplachy z bylin či hydroláty pro dostatečnou hydrataci nestačí. Okluzivní látka ve spojení s humektantem funguje skvěle např. ve formě žloutku (okluzivní látka) a medu (humektant). Humektant lze použít ve chvíli, kdy jsou vlasy stále mokré, a jako leave-in použít olej. My ale doporučujeme spíše hlídat vlhkost vzduchu u humektantu, než přes něj dávat olej.

Oleje jako okluzivní látky po umytí používejte vždy jen do vlhkých vlasů. Většinou stačí pár kapek vetřených hlavně do délek. Samotné oleje vám hydrataci nedodají. Hydratuje voda a olej vlhkost ve vlasech uzamkne. Pro leave-in vybírejte oleje, které vlasy nezamastí, třeba arganový nebo šípkový.

Sliznaté bylinky

Téměř všechny bylinky produkují sliz. K hydrataci vlasů ale doporučujeme zejména rostliny obsahující větší množství sliznatých látek, které po zalití vodou nabobtnají. Jsou to především bylinky, které se zároveň používají k léčbě nachlazení a kašle.

A jak sliznaté bylinky pracují s pokožkou a vlasy? Zalijte je horkou vodou nebo nechte macerovat ve vodě pokojové teploty. Louhujte několik hodin, minimálně však do vychladnutí. V případě macerace by měly bylinky stát ve vodě alespoň 12 hodin. Jakmile uvolní sliz, odvar sceďte. Bylinkovým nálevem či macerátem proveďte po umytí vlasů oplach, který pak není nutné smývat. Sliz napomůže k udržení hydratace ve vlasech i na pokožce. Proto se mohou sliznaté bylinky používat nejen k ošetření vlasů, ale také na pleť místo vody pod váš oblíbený olej. 

Ze sliznatých bylinek doporučujeme především květ bezu černéhokvět divizny, lípy a slézu. Často se jako zdroj sliznatých látek uvádí také proskurník, což je vynikající hydratační bylinka, která se však chová jako humektant.

Hydroláty

Hydroláty neboli květové vody mají vodu už v samotném názvu. Vyrábí se parní destilací a jejich hlavní funkcí je hydratace. Konkrétní hydrolát si můžete vybrat podle dalších účinků.

Hydroláty slouží k hydrataci pleti a používají se také jako bezoplachový kondicionér na vlasy. Vaše kštice nebude zatížená a vlasy se vám budou i mnohem lépe rozčesávat. Navíc s pomocí hydrolátu můžete své vlasy osvěžit kdykoliv máte zrovna chuť. 

Při míchání mycí směsi můžete hydrolát použít místo klasické vody. Skvěle funguje třeba marocký jíl s růžovou vodou.

Foukání vlasů a udržení hydratace

Abyste ve vlasech udrželi potřebnou hydrataci, používejte kvalitní fén s ionizátorem. Po foukání pak vaše vlasy budou suché, ale nikoliv dehydratované. Fén s ionizátorem funguje stejně jako horký letní vánek. Jen vlasy vysuší podstatně rychleji, což uvítá i pokožka hlavy. Více o správném foukání najdete v článku Foukat nebo nefoukat?

 

Rada na závěr? Nebojte se experimentovat, míchejte bylinky, vyzkoušejte udržet ve vlasech hydrataci s pomocí oleje a napište nám, jak pečujete o vlasy vy.