Hokus pokus: Bezinková maska na pleť

Už nějakou dobu máme zálusk vyzkoušet domácí ovocnou masku nabitou antioxidanty. Tentokrát jsme vyzkoušely plody bezu. 

Příprava masky

Účinek plodů bezu nás velmi lákal. Bezová maska totiž působí blahodárně na vrásky. S jednou věcí jsme však předem nepočítaly. Bezinky barví. Dříve se dokonce používaly k barvení látek. A tím se Hokus pokus rázem dostal do zcela jiné roviny. Jak bude obličej vypadat po nanesení masky? 

Začala jsem mačkat plody bezu a míchat je s bílým tučným jogurtem v poměru 1:1. Nejprve jsem směs raději vyzkoušela na ruce a nechala působit 15 minut. Hned vedle jsem pro kontrolu nanesla i čistou bezinkovou šťávu. Po uplynutí čtvrhodinky a umytí ruky jsem zjistila, že na místě masky se kůže neobarvila. Zato tam, kam jsem nanesla samotnou šťávu, byla kůže o něco tmavší. Pro jistotu samotnou šťávu na obličej nedávejte. Obarvení pravděpodobně zabraňuje jogurt s 10 % tuku.  

Nic mi tedy nebránilo vyzkoušet namíchanou směs jogurtu a bezinek i na obličej. Zbytek jogurtu jsem použila na mokré vlasy jako masku. O dalších využitích jogurtu jsme psaly už v článku Hokus pokus: Jogurt v roli záchranáře.

Obličejová maska krok za krokem

Před nanesením masky nejprve vyčistěte obličej. Nečistoty odstraníte třeba mandlovým olejem s pomocí kosmetického bavlněného tamponu. K dočištění pleti vám pomůže nálev z bylinek obsahujících saponiny. Stačit vám bude bylinka s nižším obsahem saponinů, např. list břízy. Pleť tak bude připravená přijmout cenné látky z masky.

Masku po nanesení nechte dostatečně dlouho působit. K odstranění masky vám samotná voda stačit nebude. Pleť ale dobře dočistíte zbytkem nálevu z březového listí. Po masce je dobré nechat obličej na chvíli odpočinout a poté hydratovat květovou vodou a olejem. Já jsem zvolila růžovou vodu a arganový olej.

Po jedné aplikaci vrásky samozřejmě nezmizí, ale to nedokáže sebelepší přírodní prostředek. Pokožka je ale po masce na dotyk příjemně vláčná. Obličej mi nijak neztmavl a ani se na něm neobjevily barevné fleky. 

Podobné účinky jako plody bezu mají i jeho květy. Tady navíc nehrozí žádný strach z obarvení.

Jak to vidím já?

Pro jistotu masku naneste nejprve na ruku, abyste zjistili, zda bezinky vaši pleť obarví nebo ne. Jsem dost opálená ze sluníčka, takže barvící účinky nepozoruji, ale bílá kuchyňská linka to zaznamenala. Máte-li světlou pleť, sílu bezu vyzkoušejte raději prostřednictvím nálevu z jeho květů. Nálev skvěle funguje nejen na vlasy, ale i na pleť v podobě hydratační pleťové vody, kterou použijete jako podklad pod olej.

 

Máte nápad na další díl Hokus pokus? Napište nám!