Olejový zábal pro péči a hydrataci

Olejové zábaly hydratují a vyživují vlasy. Poradíme vám, jaké oleje si vybrat a jak dlouho je nechat ve vlasech působit. 

Jak na olejový zábal? 

Nejdůležitější je dávat oleje vždy na mokré vlasy a pokožku hlavy. Pokud je máte hodně znečištěné, nebo používáte větší množství stylingových přípravků, před nanesením zábalu si vlasy umyjte. Množství oleje přizpůsobte tomu, jak hustou hřívu máte. Na vlasy dlouhé pod lopatky, které nejsou ani husté ani řídké, vám bude stačit přibližně 0,5 - 1 dcl lehce nahřátého oleje. Naneste olej na pokožku hlavy i do vlasů a zabalte do fólie a do ručníku. Pokud chcete olej nechat působit ve vlasech delší dobu (třeba přes noc), nechejte vlasy cca po 2 hodinách odkryté, aby pokožka nebyla dlouho vlhká a olej z vlasů pak odsajte do ručníku.

Od olejů očekávejte péči a hydrataci

Po každém olejovém zábalu budou vaše vlasy vláčné, lesklé a hydratované. A to i po prvním pokusu. Nemůžete však očekávat, že se okamžitě zbavíte kožních problémů, vlasy povyrostou o celý centimetr nebo vaše hříva zničená trvalou či chemickou barvou bude opět zdravá. Sice některé oleje mají tu moc proniknout hluboko do vlasů a opravit je, ale zázrak přes noc neumí. Pokud jsou vlasy příliš narušené, často pomůže nechat vlasy ostříhat v kadeřnictví, nebo se kouknout po vhodném prostředku, který nabízí zelená chemie. Ta umí zahladit spoustu nedostatků a alespoň "na oko" zachránit i hodně narušené vlasy.

Pokud jsou vlasy jen přesušené, už po první aplikaci budou vyživené a uhlazené, mírně hydratované a roztřepené konce nebudou viditelné. Časem zmizí problémy se suchou pokožkou, a nové vlasy začnou růst viditelně pevnější a zdravější. Ovšem jen za předpokladu, že je nadále nebudete zatěžovat nebezpečnými syntetickými látkami.

Nejlepší oleje na zábaly

Oleje mezi sebou můžete míchat a podle jejich účinků si můžete vyrobit svůj vlastní vlasový zázrak. Základem je vybírat pouze kvalitní oleje. Stolní nechte v kuchyni na smažení řízků. Do základu doporučujeme kokosový nebo avokádový olej. Oba pronikají do vnitřní vrstvy vlasu a dokážou vlas zacelit a vyživit do hloubky, nejen utvořit na povrchu film, což se často děje u jiných typů olejů. Další oleje (nebo másla) volte podle toho, na jaký problém cílíte. Pokud chcete podpořit růst vlasů, zvolte olej ricinový. Pokud máte problém s vlasovou pokožkou, koukněte se na účinky bambuckého másla nebo mandlového oleje. Oleje doporučujeme šetrně zahřát na teplotu podobnou teplotě lidského těla. U kokosového oleje či bambuckého másla toto doporučení platí obzvlášť. V rozpuštěném stavu se vám bude lépe nanášet. Navíc teplo pomůže lepšímu vstřebání pečujících látek.

Vymývání olejového zábalu

Některé typy vlasů dokážou olejový zábal doslova vypít. Bývají to zejména vlasy velmi namáhané žehlením, nešetrným foukáním a syntetikou. Dále vlasy hodně suché, ale často i zdravé, avšak hodně porézní a kudrnaté. Ženy s normálními či mastnými vlasy budou potřebovat zábal vymýt. Bez šamponu to jde jednoduše se žloutky nebo reethou. Jak tedy na to? Nejdříve vypláchněte olej teplou vodou. Mycí směs nanášejte postupně, nalijte nejdřív jen trošku, poté promasírujte pokožku hlavy, spláchněte a celý postup opakujte. Podrobný návod najdete v článku Jak nejlépe umýt vlasy (nejen) reethouBudete potřebovat více směsi než na obvyklé mytí. Pokud dáváte přednost šamponu, zkuste vybrat šetrný produkt z kategorie low poo.

A jaké oleje či másla máte na zábaly nejraději vy?