Kauza protein versus hydratace: Co potřebují naše vlasy?

Jak pečovat o vlasy, aby byly pořád zdravé? Potřebují vlasy nějaké doplňky? A pokud ano, jak poznáte, jestli potřebují hydrataci nebo protein? Abyste svým vlasům dokázaly porozumět, je třeba si uvědomit, zda jsou vaše vlasy zdravé nebo poškozené.

Základní fakta o vlasech

Základním kamenem vlasů je keratin (bílkovina neboli protein). Pevnost vaší kštice je závislá na tom, jak je keratin ve vlase rozložený. Důležité je, jak začíná růst a z jakého tvaru folikulu vyrůstá (folikul = kořen vlasu s vlasovou cibulkou). To předurčuje, jestli bude vlas rovný, vlnitý či kudrnatý. Vlas rovný je téměř kulatý v průřezu, vyrůstá z téměř kulatého folikulu. Keratin se ve folikulu tvoří rovnoměrně. Čím vlnitější nebo kudrnatější vlas je, tím víc je folikul i vlas v průřezu placatější. Keratin se tvoří tak, že se shlukuje chvíli na jedné straně, chvíli zase na druhé.

Zbytek vlasu tvoří voda, které bývá kolem 12 %. Mladý a zdravý vlas si vodu udrží sám, čím je ale vlas starší, tím je náchylnější ke ztrátě vody. Není pak tak pružný a může se jednodušeji ničit, lámat a třepit. 

Díky tomu, že jsou vlasy tvořené převážně z keratinu, by se mohlo zdát, že potřebují doplňovat především protein. Ale není tomu tak. Bílkoviny většinou stačí doplňovat prostřednictvím stravy. Najdete je téměř všude, v mase, vejcích, luštěninách i zelenině. Pokud vaše vlasy nejsou v kondici, chybí jim často voda, která ale z vlasu uniká poškozenou kutikulou.

SHOPTETBLOGV TEXTU

Poréznost vlasů

Předtím, než vyhlásíme verdikt v případu hydratace versus protein, tak do naší soudní síně přichází vypovídat ještě poréznost vlasů. Ta souvisí s genetickou výbavou i s tím, jak se o vlasy staráme. Přirozená poréznost vlasů závisí na tom, jestli nám rostou vlasy rovné, vlnité či kudrnaté. Rovné jsou přirozeně hladké a čím více mají kudrn, tím jsou poréznější. Poréznost vlasů lépe pochopíte, když si vlas představíte jako takového malého hada nebo šišku. Šupinky, které na sebe pěkně doléhají, značí nízkou poréznost. Šupinky, které jsou otevřené nebo doslova trčí ven, značí vysokou poréznost.

Porézní vlasy potřebují větší péči, která obsahuje tuk. Snesou více pečujících látek, ty jim dělají dobře. Míra poréznosti se může změnit špatnou péčí. Například pokud vlas nebudete po mytí uzavírat nebo ho budete ničit trvalou preparací či silným melírem. Vysokou poréznost tak nakonec může mít i vlas zcela rovný. Málo porézní vlas naopak nesnese nadmíru péče a bude tím spíše trpět.

Při mytí se vlas otevírá a rozpojují se některé jeho vazby. Šampon nebo i mycí no poo směs má často pH vyšší než samotný vlas (respektive než to, co vlasu dělá dobře). Proto je po umytí vhodný kyselý oplach nebo kondicionér, který vlas uhladí, vyrovná pH a pomůže ho opět uzavřít. Vlas správně uzavře kombinace studené vody, kyselého oplachu a šetrného foukání.

V kauze protein versus hydratace vůbec nehraje roli, zda své vlasy myjete no poo metodou, low poo šamponem nebo dáváte přednost curly girl metodě. Jde jen o to, co vlasy doopravdy potřebují.

Všechny tyto metody mohou být šetrné, pokud zvolíte správný produkt a znáte jeho účinky.

Konečně se dostáváme k nejzajímavějšímu bodu této kauzy. Hodně se mluví o tom, že je potřeba vlasům doplňovat protein. Obzvláště pak těm kudrnatým, nebo hodně porézním. Jak to tedy je?

SHOPTETBLOGV TEXTU (1)

Hlavní řeč o proteinu (která se pomalu stává hlavní řečí o hydrataci)

Mnoho lidí tvrdí, že bychom měli vlasům dopřávat protein pro dodání pružnosti. Pravdou je, že protein ve vlasu chybí opravdu málokomu. Ztrácí se jen minimálně, a když už, tak je na vině hlavně odbarvování a nešetrné barvení. Chcete zjistit, jak na tom jste? Udělejte si test na mokrých vlasech. Vezměte 3 - 5 mokrých vlasů a namotejte si je na ukázováčky tak, aby mezi nimi bylo cca 7 cm. Potom vlasy mezi prsty natáhněte asi o 30 %. Rozhodně s nimi nepružte a nezacházejte tak, jako byste je chtěli za každou cenu přetrhnout.

Výsledky testu:

Zdravý vlas se natáhne a vrátí do původního stavu, není poškozený chemickými procesy a můžete mu dopřát tzv. normální péči. Pokud je sušší, použijte posilující kondicionér, který usnadní jeho rozčesávání. Pokud nepotřebujete/nepoužíváte kondicionér, použijte bylinkový oplach, například směs proti cuchání, do které můžete přidat 2 - 3 lžíce jablečného octa.

Problém nastává pokud:

1. Vlas se po natažení přetrhne, protože mu chybí FLEXIBILITA (pružnost)? Vaše vlasy postrádají HYDRATACI.

V tom případě hledejte hydratační produkty, například lehký přírodní kondicionér bez silikonů, který redukuje lámavost, zvyšuje pevnost vlasů a výrazně usnadňuje rozčesávání za mokra. Po jeho použití vás nebude trápit elektrostatický náboj a vlasy se vám budou lépe upravovat. Nedodá vlasům vodu, ale pomáhá jim vodu ve vlasu udržet.

2. Vlas se po natažení vytáhne, nevrací se do původního stavu, chybí mu PEVNOST a působí jako stará gumička? Pak mu chybí PROTEIN (často se jedná o polorozpadlý odbarvený vlas).

Pokud vlas ještě není totálně zničený, kdy se vám v podstatě rozpadá pod rukama (to už mu totiž nepomůže nic a musíte ho ostříhat) a lze s ním ještě pracovat, potřebuje opravdu účinný přípravek. V případě hodně narušeného vlasu použijte masku INTENSIVE, jejíž název napovídá, že se jedná o tzv. záchranný produkt. Maska bez obsahu silikonů proniká až do hloubky vlasů, kde o ně pečuje s pomocí prospěšných aktivních složek. Díky mastným kyselinám a lipidům posiluje vlasy, zabraňuje jejich lámání a uzavírá vlasovou kutikulu. 

Pokud je to vlas, který není odbarvovaný, není po trvalé preparaci a tzv. mu dělá dobře proteinový přípravek (typicky to bývají jemné vlasy, které potřebují spíše zpevnit a posílit, protože jsou příliš hladké, bez objemu a tzv. klouzavé), použijte na péči například kondicionér Objem pšeničných klíčků, který vlas tolik neuhlazuje, ale dodává mu právě spíše proteinovou pevnost díky hydrolizovanému proteinu.

Pokud vlasu chybí protein, vždy mu chybí i HYDRATACE. Chybí PROTEIN = chybí zároveň i HYDRATACE. 

SHOPTETBLOGV TEXTU (3)

Potřebují vaše vlasy protein nebo hydrataci?

Když se vlas láme, nechybí mu protein. Pokud byste mu jej dodali, jen by se ještě více ZPEVNIL a posunul se blíže ke zlomení. Navíc dodat do vlasu protein bez hydratace je velmi těžké, až skoro nemožné.

Představte si vlas jako stéblo trávy. Když je stéblo velmi mladé a plné vody, chybí mu pevnost. Ohne se, můžete ho splétat, tvořit s ním, ale nebude vám držet “nahoru”, nebude rovně stát (vlas s normálním množstvím proteinu, dobře hydratovaný). Jedná se většinou o:

  • zdravý
  • rovný 
  • a mladý vlas (krátký nebo dlouhý, ale jen cca do 10cm od hlavy)

 

SHOPTETBLOGV TEXTU (2) 

A nyní si představte stéblo trávy, kterému chybí voda. Pomalu a jistě se z něj stává seno/sláma. Je suché a pevné, drží tvar (jakoby nahoru stojí), ale když ho chcete ohnout, zlomí se. Stejně jako stéblo trávy v tomto případě i vlas ztrácí hydrataci, chybí mu flexibilita, voda a měkkost. I když ho trochu namočíte, pevnost v něm zůstane. 

Když vlas chemicky narušujete, vždy mu nejdřív berete vodu, až poté protein. Nikdy to není obráceně. Nemůžete mu vzít protein aniž byste mu vzali vodu. Vlasu proto často chybí voda a málokdy protein. Ale nejčastěji mu chybí tuk, který přirozeně obsahuje kutikula. Ta uzavírá vlas a je zodpovědná za to, že v něm udrží potřebnou vodu. Díky zdravé kutikule se pak vlas leskne a celkově prospívá.

Už máme všechna fakta k případu protein versus hydratace. Už víme, že hydratace žádnému vlasu neuškodí. 

Ke slovu přichází obávané slovní spojení.

Je možné vlasy přehydratovat?

Nebojte se, vlasy není možné přehydratovat. Představte si je jako polstář, do kterého lijete vodu a on saje, dokud může. Teprve ve chvíli, kdy nemá možnost vodu dále vsakovat, začne z něj přebytečná voda vytékat. Nevezme si více než potřebuje.

Vlasům neškodí přemíra hydratace, ale jen nulová hydratace nebo naopak nadměrná péče. Což znamená, že vlas nemůžete přehydratovat, ale můžete ho nadměrně zatížit přemírou hydratačních produktů.

SHOPTETBLOGV TEXTU (4)

Nevěřte příliš reklamám na zhoustnutí vlasů a zázračným šamponům, fotky bývají často upravené. Prostě čistý fake. :)

Nevhodná a nadměrná péče

Rovné a vlnité vlasy

Základem je znát své vlasy a cílit na konkrétní problém. To znamená, že nemůžete po svých rovných nebo lehce vlnitých vlasech chtít, aby zvládly několik vrstev kondicionérů a masek tak, jak to zvládají vlasy afrického typu. Vaše vlasy by totiž byly těžké a rychleji by se zmastily, vlny by se vytratily. To však není důvod k použití čisticího šamponu a opakování té samé chyby, dokud si tzv. vlasy nezvyknou. Pokud máte jemné vlasy se sklonem k zatížení, vlasy si na přílišnou péči nikdy nezvyknou. Je proto nevhodné zařazovat do péče více výrobků s obsahem proteinu (protože máte pocit, že jste vlasy přehydratovala a teď to musíte vyrovnat proteinem). Naopak je vhodné na péči ubrat - jak hydratačních, tak proteinových produktů. Vlasy vyčistěte a nechte je chvíli bez nadměrné péče. Vyčistit vlasy můžete s pomocí vitamínu C, touto čistící maskou, která skvěle funguje i proti usazování minerálů z tvrdé vody.

U vlasů, které jsou pravidelně myté no poo metodou a zároveň jsou zdravé (maximálně lehce vysušené), je dobré zařadit olejové zábaly či masky (stačí 1 - 2x za měsíc), a k tomu pravidelně vlasy ošetřovat bylinkovým oplachem ze sliznatých bylin (například divizna, len, proskurník. Oplachy si můžete dopřát klidně při každém mytí.

Vlasy, které jsou myté low poo šampony nebo metodou curly girl, budou vděčné za použití vhodného kondicionéru, ten nikdy nevynechávejte. Pokud používáte vyživující masky a nemáte poškozené vlasy, volte frekvenci cca 2x do měsíce. Rovné a lehce vlnité vlasy většinou nejsou porézní, a proto jim stačí minimum vhodné péče.

Pokud máte pocit, že jsou vlasy málo pevné, můžete jím k pevnosti dopomoci oplachem rýžovou vodou nebo maskou ze želatiny. Nicméně to neznamená, že vlasům dodáváte protein (velké molekuly proteinu z jídla se do vlasu nedostanou).

Vlasům můžete dopřát protein, pokud použijete výrobky s obsahem hydrolizovaného proteinu. Když si pak prohlédnete složení výrobků, které obsahují hydrolizované proteiny, najdete mezi prvními složkami vodu. Je pravdou, že protein se do vlasů dostává společně s hydratací, resp. pomáhá ve vlasu udržet hydrataci. Tyto proteinové výrobky často obsahují minimum oleje nebo jsou zcela bez olejů. Naopak v nich najdete bylinné výtažky nebo syntetické emolienty, které pomáhají, připravují vlasy na pojmutí hydratace.

SHOPTETBLOGV TEXTU (5)

Kudrnaté vlasy a afro

Jste majitelkou kudrnaté hřívy nebo afra? Pak jásejte, můžete se totiž pořádně vyřádit. Vašim vlasům budou svědčit častější masky, olejové zábaly a nekonečná hydratace. Pojem nadměrná péče pro ně bude neznámý pojem. Většinou se jedná o vlasy více porézní, které zvládnou pojmout více pečujících produktů. 

Mysleli jste si, že porézní vlasy pojmou více proteinu? Není to až tak pravda. Pamatujte: čím jsou vlasy kudrnatější, tím nepravidelněji se v nich tvoří keratin. To znamená, že u kudrnatých vlasů není keratin rozložený rovnoměrně. Kudrnaté a afro vlasy jsou přirozeně poréznější než dokonale lesklé a hladké vlasy, například vlasy  Asiatek. Je to jeho přirozenost, kterou bychom měli respektovat a pomáhat mu doplňovat hlavně tuk (kvůli kutikule).

Zničené vlasy

Co potřebují zničené vlasy, které trpí barvením, nešetrným melírováním nebo trvalou? Když se vlasy lámou, je možné je ještě zachránit? Jestliže vaše vlasy nereagují na hydrataci a jejich stav se nelepší ani po pravidelném dodávání hydratace, olejových zábalech a výživných maskách, už jim bohužel nic nepomůže. Představte si, ze jsou vlákna roztrhaná. Vlas je rozbitý uvnitř a můstky jsou natolik narušené, že se vlas prakticky rozpadá pod rukama. Poslední záchranou se tak zdá být použití prostředků typu OLAPLEX přímo u kadeřníka. Nevýhodou je, že jednou zničený vlas už nikdy nic nevrátí do jeho původního stavu. V tomto případě pomozte svým vlasům raději jinak. Přijměte fakt, že jsou vlasy tzv. po smrti, jděte na pěkný nový sestřih a nechte si narůst nové, zdravé vlasy.

Kauza protein versus hydratace končí. Není žádný výherce ani poražený. V péči o vlasy má však hydratace vždy přednost. Péči můžete upravit na míru.

Hodně kudrnatým a suchým vlasům někdy nemusí stačit strohé mytí bylinkami s následným kyselým oplachem, případně oplach bylinek pro podporu hydratace. Pro tento typ vlasů může být tato minimalistická péče málo šťavnatá. Budete muset do péče zařadit i zábaly z tuků, skvělé je například zábal na mokré vlasy z bambuckého másla.

Rovné či lehce vlnité vlasy zase nepojmou silnou péči a už vůbec ne mytí jen s kondicionérem. Potřebují opravdu lehké a jemné produkty, bez tuku a naopak s hydrolizovaným proteinem. Péči volte také spíše jemnou, často stačí jen bylinky.

Které metodě mytí vlasů dáváte přednost? Znáte jejich výhody a nevýhody? 

SHOPTETBLOGV TEXTU (6)

Představy versus skutečnost

Často si ženy myslí, že při péči bez šamponu budou muset chdit s mastnou hlavou a být jako ta žena na prostředním obrázku. Celá od nějakého bahna. :) Opak je pravdou. Vlasy se často přestanou nadměrně mastit, voní bylinkami, dorůstají delší a jsou celkově krásnější. Co to je péče bez šamponu?

No poo metoda, neboli ŽIVÁ PÉČE

Ženy, které si oblíbily mytí vlasů bez šamponů, dokáží vyrobit "šampon" doslova z čehokoliv jedlého. V jejich rukou ožívají prastaré cizokrajné recepty z bylinek, které se nedají ani pořádně vyslovit. Jejich heslem je: "žádná syntetika".

Low poo metoda

Krásky vyznávající low poo metodu hledají šampony s co nejmenším obsahem chemie, které jsou co nejvíce šetrné k vlasům, pokožce i planetě. Jejich heslo je : "méně škodlivých látek".

Curly girl metoda

Ženy milující krásné vlny a kudrny, často i rovnovlásky, hledající co nejšetrnější péči pro své vlasy. Nevýhodou je, že spousta produktů určených pro tuto metodu, obsahuje syntetické parfémy a ne zrovna šetrné konzervanty. Ženy díky curly girl metodě pečují o své vlasy šetrně i po mytí. Češou vlasy jen mokré, používají jemné bavlněné tričko místo ručníku a netrápí vlasy žehličkou. Jejich heslem je: "péče".

Všechny krásky s různými vlásky, spojme se a pojďme se navzájem obohatit! Učme se od sebe, inspirujme se a mluvme o tom, co nám funguje.

Budeme moc rády, pokudse v komentářích podělíte o své zkušenosti a názory. Pořád vám nedá spát ten protein? Koukněte se na článek
Protein: Kdy a proč ho vlasy potřebují? 

Zajímá vás téma vlasů, jejich složení, fungování a péče o ně víc? Přihlaste se na webinář s názvem Co vám kadeřnice (ne)řekla.