Kvasnicový šampon s aloe vera

Péče o vlasy podléhá módním trendům podobně jako svět módy. Chvilku vede reklama, která apeluje na používání výrobků se správným pH. Někdy nás výrobci vyzývají k záchraně posledních několika centimetrů vlasů a jindy nám nabízí výtažky z kvasnic, které vám zachovají zdravou hřívu. Všechno má něco do sebe a my si z každého doporučení můžeme vzít to nejlepší. 

Kvasnice pro zdravé vlasy

Výtažek z kvasnic se často přidává do šamponů proti padání vlasů. Kvasnice však k mytí vlasů můžete použít i samotné.

Pekařské nebo pivovarské?

Kvasinky rodu Saccharomyces cerevisiae, jinak řečeno kvasnice, působí blahodárně na lidský organismus. Důvodem je vysoký obsah vitamínů řady B, aminokyselin (základní kameny bílkovin = proteinů) a minerálů. Vitamíny skupiny B jsou důležité pro zdravé srdce, silnou nervovou soustavu a správné zažívání. Podporují však i zdraví pokožky a růst vlasů, a dokonce působí jako prevence proti padání vlasů.

Jaký je rozdíl mezi pivovarskými a pekařskými kvasnicemi? Jedná se o stejné kvasinky, avšak z jiného kmene a kvasící v odlišném prostředí. 

Do našeho " šamponu" jsme si vybraly čerstvé pekařské droždí. Hlavním důvodem bylo dosažení příjemné konzistence. Vyzkoušely jsme jak zabalené, tak vážené. S váženým droždím jsme byly spokojenější. Uděláte dobře, když mu dáte přednost.

Suroviny pro výrobu kvasnicového šamponu:

  • 84 g kvasnic (= 2 kostky) - působí proti vypadávání vlasů, zajistí lesk a zdravou pokožku
  • 2 lžíce aloe vera - zklidňuje vlasovou pokožku a je velmi hydratační
  • 1 lžíce brahmi - ideální pro zdravý vzhled vlasů a jejich rychlejší růst, proti třepení konečků
  • špetka třtinového cukru nebo trocha medu - oboje má pozitivní vliv na pokožku hlavy i vlasy

 

Uvedené množství je vhodné pro vlasy dlouhé pod lopatky, avšak ne pro hodně hustou kštici. 

Postup výroby šamponu

Do kvasnic přidejte trochu třtinového cukru nebo medu a přibližně 0,5 dcl vlažné vody. V případě potřeby můžete později přidat více vody. Směs dobře promíchejte a přidejte aloe i brahmi. Než začnou kvasinky pracovat, bude směs hodně vodnatá, později získá konzistenci jogurtu. Pokud jste použily moc vody, nic ještě není ztraceno. Kašičku můžete dohustit jakýmkoliv ajurvédským práškem, případně ekonomicky žitnou moukou. 

Použití kvasnicového šamponu

Kvasnicový šampon využijete nejlépe jako mycí masku, Byla by velká škoda tyto ingredience nenechat působit a ihned spláchnout. Vlasy důkladně namočte a přitom pokožku promasírujte. Z vlasů jemně vymačkejte přebytek vody a naneste masku. Dodejte ji nejen k pokožce hlavy, ale i do délek vlasů. Zabalte do fólie nebo ručníku a nechte působit 30 minut. Poté znovu důkladně promasírujte pokožku hlavy a masku z vlasů vypláchněte vodou. 

Místo kondicionéru použijte bylinkový oplach z 1 lžíce bezu, 2 lžic okvětních lístků růže a 1 lžičky amly. Bylinkovou směs na oplach si připravte dopředu a bylinky nechte louhovat alespoň hodinu. Vlasy budou více hydratované a vy je lépe rozčešete. Navíc se budou krásně lesknout a získají příjemnou vůni.

K čemu je kvasnicový šampon dobrý a co od této péče očekávat?

Komplex vitamínů skupiny B a aminokyseliny z kvasnic se postarají o dostatek stavebního materiálu pro nové vlasy. Podpoří tvorbu keratinu a nové vlasy budou růst mnohem pevnější a zdravější. Díky ajurvédskemu prášku brahmi se vlasy nebudou tolik třepit. Aloe vera hloubkově hydratuje vlasy. Protože se jedná o humektant, je dobré masku používat ve vysoké vlhkosti vzduchu. Bylinkovým oplachem podpoříte hydrataci, vaše vlasy půjdou lépe rozčesat a budou se více lesknout. Těšut se můžete z umytých, čistých a hladkých vlasů, které před touto kúrou nemusíte umývat. Samozřejmě pouze v případě, že nejsou extrémně špinavé nebo obalené stylingovými přípravky. 

Jak pečujete vy o své vlasy? Podléháte módním trendům nebo se držíte osvědčených kombinací?