Hydratační kaštanový šampon

Kaštany ze stromu jírovec maďal nejsou jedlé, ale zato obsahují dostatek saponinů - přírodních tenzidů. Mají jich tolik, že odvarem z kaštanů zvládnete umýt celé vlasy. V dnešním článku vám prozradíme, jaké ingredience ke kaštanům přidat, aby byl šampon nejen čisticí, ale také hydratační.

Kaštanový šampon pro suché i kudrnaté vlasy

Šampon z kaštanů je obzvlášť vhodný na suché vlasy. Oblíbí si ho však i majitelky vlnitých a kudrnatých vlasů. Vyzkoušet ho můžete i v případě, že máte rychle se mastící vlasy. Délkám totiž hydratace jen prospěje. Šampon vám vlasy perfektně umyje. Počítejte ale s tím, že kaštany obsahují velké množství pečujících složek. Je tedy možné, že se vaše vlasy budou chovat jako po umytí šamponem určeným pro suché vlasy. .

Vaše hříva bude po umytí vypadat krásně. Avšak rychleji se zmastí. Počítejte proto s výdrží 24 - 48 hodin a mytí kaštanovým šamponem berte tedy spíše jako hydratační kůru.

K přípravě šamponu budete potřebovat:

  • 15 - 20 kaštanů - kaštany stimulují pokožku hlavy, podporují růst nových vlasů a jsou vhodné i při problémech s pokožkou hlavy. Nebo použijte 6 - 10 lžic mletého kaštanu.
  • 3 rovné lžíce lněného semínka - humektant, který hydratuje vlasy a zanechává je hebké a lesklé. Šamponu semínka dodají gelovitou konzistenci. 
  • 1 - 2 lžíce sušeného šípku - šípky jako zdroj mnoha vitaminů posílí vlasy a šamponu sníží pH, což pomůže pokožce. 
  • 2 lžíce růžových okvětních lístků - působí blahodárně na pokožku hlavy. Společně se šípkem šampon provoní. Ne každému totiž vůně kaštanů vyhovuje.

 

Postup:

  1. Z kaštanů oloupejte hnědou slupku. Nejlépe vám to půjde, když kaštany rozkrájíte na čtvrtky a poté je ještě trochu rozkrájíte.
  2. Pokrájené kaštany dejte do hrnce spolu se lněnými semínky.
  3. Zalijte 1 litrem studené vody, přiveďte k varu a vařte 20 minut.
  4. Šípek a růži přidejte ke směsi těsně předtím, než se šampon přestane vařit. Tyto ingredience můžete přidat i dříve, ale počítejte s tím, že varem zničíte většinu prospěšných látek v šípkách i růžových lístcích. Avšak alespoň si provoníte krásně kuchyň, což kaštan s lněným semínkem nesvede.
  5. Směs nechte louhovat několik hodin, klidně do rána. Ráno šampon bude viditelně hustší než voda, bude se lépe nanášet a nezteče hned po vlasech.
  6. Nyní zbývá jen trochu přihřát a přecedit.

 

Použití:

Vlasy nejprve pořádně umyjte čistou vodou. Poté naneste část šamponu. Díky gelovité a mazlavé konzistenci vám půjde dobře rozprostřít po celé hlavě. Promasírujte pokožku hlavy, stejně jako při mytí klasickým šamponem. Lehce spláchněte a celý proces opakujte. Šampon vám stačí zhruba na dvě opakování. Mělo by to stačit, při posledním opakování jsme měly pocit, že se začíná tvořit pěna. Pokud stejný pocit mít nebudete, nelekejte se. Cílem není vytvořit pěnu. Nakonec naposledy vypláchněte. Vlasy můžete ještě opláchnout kyselým oplachem. Nejlépe čajem ze šípku, který budete mít předem připravený.

Jak se vám líbí náš recept z lokálních surovin? Co přidáváte do kaštanového šamponu vy? Napište nám.