Hokus pokus: Jogurt v roli záchranáře

Dochází vám oblíbený olej na výrobu vlasové masky, nemáte se s čím odlíčit ani vyčistit pleť nebo máte podrážděný obličej a ještě k tomu jste se spálily na sluníčku? Pak je jogurt vaše záchrana.

Jogurt na spáleniny od slunce

Během léta dokáže jogurt účinně zklidnit spálenou kůži od sluníčka. Naneste ho na postižené místo, a pokud to jde, lehce vmasírujte. 

Jak to funguje?

Jogurt vytažený z lednice vás příjemně ochladí a díky kyselině mléčné zklidní podrážděnou pokožku. 

Jak to vidím já

Skoro nikdy se nespálím, a když už se mi to podaří, nejedná se o velké spáleniny. Doma tedy nemám žádný přípravek určený k péči po opalování. Jogurt zvládne lehké zarudnutí od sluníčka ihned zklidnit. Podle potřeby je nutné aplikaci jogurtu na kůži opakovat. Jedinou nevýhodou je, že s kůží namazanou jogurtem nejspíš nebudete schopné jít ven.

Jogurt jako zklidňující péče o pleť

Zrudla vám pokožka v reakci na nevhodný kosmetický přípravek? Máte vysušenou kůži, která pne a bolí? Nebo si nevíte rady s akné? Zkuste jogurtovou masku. Naneste vrstvu jogurtu na obličej a nechte působit alespoň 5 - 10 minut. Pokud máte pokožku podrážděnou, nanášejte masku opakovaně po dobu několika dní. Nakonec obličej důkladně opláchněte vlažnou vodou.

Jak to funguje?

Kvalitní bílý jogurt působí antibakteriálně a antimykoticky. Tyto účinky jsou důležité pro prevenci kožních onemocnění. K péči o podrážděnou pokožku je důležitá kyselina mléčná obsažená v jogurtu. Zklidňuje pokožku, zmírňuje zarudnutí a pomáhá udržovat přirozené pH pokožky. A navíc pokožku hydratuje.

Jak to vidím já

Neznám nic lepšího na zklidnění pleti, než jogurt. Už několikrát se mi za uplynulý rok podařilo iritovat svůj obličej něčím, co mi nevyhovovalo a jogurt pokožku pokaždé zklidnil. Po masce z neemu jsem vypadala jako rajče a kůže mě bolela. Natírala jsem si proto obličej jogurtem několikrát denně po dobu několika dnů. Pálení přešlo celkem brzy a postupně mizelo i zarudnutí.

Občas nanesu jogurt i jako pleťovou masku, v tomto případě vždy na pečlivě vyčištěný obličej. Pleť je po jogurtové masce hebká a hydratovaná. Když jsem ji měla iritovanou, neměla jsem odvahu použít cokoliv jiného, než právě jogurt. Dvakrát jsem sáhla po čerstvém mléku, které mou pokožku také zklidnilo. Ale v tomto případě si nejsem jistá, zda to nebylo jen tím, že bylo čerstvě vytažené z lednice. 

Jogurt místo oleje na odlíčení a vyčištění pleti

Ano, čtete dobře. Jogurt dokáže odlíčit pleť a dostat z ní nečistoty. Pokud se líčíte jednou za čas, zrovna vám došel odličovací olej a vy nemáte nic jiného po ruce, jogurt vás zachrání.

Jak to funguje?

Nejspíš tak, že jogurt obsahuje tuky, které stačí na odlíčení i vyčištění pleti.

Jak to vidím já

Občas jogurtem pleť čistím. Je to příjemná změna, jen je potřeba mít po ruce více kosmetických tampónů (mohou být i látkové). Připravte se na to, že jich spotřebujete určitě víc, než při čištění pleti olejem. Stejně jako po oleji je fajn dočistit pleť například nálevem z břízy či sedmikrásky. Zpočátku jsem k čištění pleti jogurtem byla skeptická, ale přesvědčila jsem se o tom, že to skutečně funguje. 

Nakonec mi nepřišlo ani trochu zvláštní zkusit odlíčit jogurtem řasenku. A šlo to ještě lépe, než bych čekala. Jednou se mi do oka dostalo trochu jogurtu. Neštípalo to, ale příjemné to rozhodně nebylo. Postupovala jsem s čištěním tak dlouho, dokud nebyl poslední tampónek úplně čistý. 

Jogurt jako zábal na vlasy

Mnoho z vás už nejspíš jogurt na vlasy vyzkoušelo. A kdo ne, tak tomu snad pomůžu se rozhoupat. 

Jak to funguje?

Tučný bílý jogurt dodá vlasům potřebnou pružnost a zvládne hydratovat nejen vlasy, ale i pokožku hlavy. Jeho kyselejší pH podporuje funkci ochranného pláště pokožky. Navíc působí antibakteriálně a antimykoticky, takže lupy se leknou už při jeho nanášení. Zvládne zklidnit pokožku hlavy a umít srovnat i nadměrné maštění.

Jak to vidím já

Jogurt na vlasech je naprostá bomba. Vlasy působí po umytí sametově, nejsou vysušené a vypadají svěže.  

Jogurt jsem nanesla na mokré vlasy i na pokožku  hlavy a zabalila do ručníku. Na vlasy dlouhé pod lopatky mi stačilo 200ml kelímek. Nechala jsem jogurt ve vlasech působit půl hodiny. Poté jsem si hlavu umyla reehtou namíchanou se shikakai. Směs jsem použila na postupné mytí a pěna se vytvořila téměř okamžitě. Nakonec jsem vlasy opláchla jablečným octem. Překvapilo mě, že po umytí jsem z vlasů cítila vůni jogurtu s ovocným podtónem.

Jogurt bez obalu? Jde to!

Mnoho z nás se snaží omezit produkty s obaly na minimum. Proto se možná jogurtu budete bránit. Některé obchody však nabízí jogurty bez obalu, které si snadno přelijete do vlastní nádobky. Pokud ne, tak dalším řešením jsou "nekončící jogurty" viili a filmjölk. Jsou to mléčné kultury tradiční v severských zemích. Chutnají skvěle a obsahují jogurtové kultury i kyselinu mléčnou. Vyzkoušela jsem je i v roli kosmetiky a také se mi osvědčily. Finta spočívá v tom, že vezmete dvě lžičky "Vildy" nebo "Fildy", zalijete je mlékem a druhý den máte hotový jogurt. Odeberete další dvě lžíce hotového a vyrobíte další. Množit můžete do nekonečna. Šíří se přes facebookové skupiny nebo přes kamarády a to zdarma, či za nějakou drobnost.

 

Jogurt (i severské "jogurtové" kultury) se osvědčil a zachraňuje situaci, kdy vám něco chybí. Mnohokrát předčí vaše očekávání. Zkuste ho také.

Používáte jogurt pravidelně místo kosmetiky, nebo o jeho nestandardní úloze slyšíte poprvé? Napište nám!