Pleťová maska nejen pro citlivou pleť

Dnes se s vámi podělíme o jednoduchý návod na pleťovou masku z neemu a slézu.

 

Budete potřebovat:

 

Neem

Neem je univerzální a hodí se pro všechny druhy pleti. Působí antibakteriálně, u mastné pleti reguluje produkci mazu a suchou pleť udržuje hydratovanou. Doporučuje se na problematickou pleť, pomáhá léčit akné a je vhodný také pro citlivou pokožku se sklony k zarudnutí.


Sléz maurský

Sléz se s neemem pěkně doplňuje. Je ideální pro pleť se sklonem k rudnutí a účinně hydratuje pokožku. Pravidelné používání obou bylinek pak zpomaluje stárnutí pleti.


Recept☘

 

1,5 - 2 zarovnané lžíce neemu

cca 1 dcl macerátu ze slézu maurského


Pokud chcete ze slézu dostat co nejvíce hydratačních látek, udělejte macerát, tzn. louhujte bylinku ve vodě pokojové teploty. Macerujte ho minimálně 12 hodin předtím, než si budete dělat masku. Bude vám stačit cca 1 dcl hotového macerátu. Já jsem macerovala hrst slézu ve dvou decilitrech vody. Pak jsem ho přecedila a co nejvíc vymačkala sliz z květů.


Macerát ze slézu nahřejte ve vodní páře, nevařte. Smíchejte s neemem tak, aby vznikla pasta, která se dá nanést na pokožku. Většinou se používá na propojení ještě med nebo jogurt. Maska se pak dá lépe nanést na obličej v souvislé vrstvě. Já jsem neem zkoušela na obličej poprvé a chtěla jsem rozpoznat, jak na mou citlivou a suchou pokožku bude neem působit. Proto jsem použila pouze směs bylinek.

 

 
Postup nanášení masky a závěrečné ošetření pleti

Příprava☘

Aby maska mohla co nejlépe působit, tak si nejdříve důkladně vyčistěte obličej. To snadno zvládnete pomocí oleje a nálevu z květů sedmikrásek či listů břízy. Přesný návod najdete na našem webu. Obličej by měl být před nanášením masky teplý.


Nanášení pleťové masky☘

Pleťové masky se nanáší speciálním štětcem, ale v tomto případě doporučuji použít jen čisté ruce. Do nanášení se pusťte co nejdříve po namíchání a vyhněte se okolí očí a rtů. Když masku budete nanášet krouživými pohyby, usnadníte uvolnění odumřelé kůže. Až budete mít hotovo, lehněte si a 15 - 20 minut relaxujte.


Ošetření obličeje po masce☘

Pleť důkladně omyjte teplou vodou. Pomoci si můžete kosmetickým (látkovým) tampónkem. Počkejte, až se teplota pleti vyrovná, a pak pokožku důkladně hydratujte, třeba květovou vodou nebo pokud vám zbyl macerát ze slézu, tak můžete použít ten. Do ještě vlhké pokožky vmasírujte váš oblíbený olej.


Moje pocity a doporučení☘

 

Při zkoušení tohoto receptu byla u mě moje maminka a chtěla masku také vyzkoušet. Mami, díky!


Protože je maska jen ze dvou surovin a neobsahuje žádné pojivo, špatně se nám nanášela. Nebylo proto snadné dostat ji na celý obličej. Očekávala jsem, že moje pokožka bude po masce hydratovaná a jemná. Bohužel se ale tento efekt nekonal. Po smytí masky mě obličej hodně pnul a během několika hodin celý zrudl. Dokonce i 36 hodin po aplikaci masky mě lehce štípal a pokožka byla velmi suchá.

 

U mé maminky však maska slavila úspěch. Její 50+ pleť byla po masce jemná a úplně z ní zmizely suché šupinky.  Maminka je spokojená a těší se na další aplikování masky. I po 48 hodinách měla jemnou pleť, na pohled hydratovanou a rozhodně ne vysušenou jako obvykle. Obě máme citlivou pleť, maminka více zatěžovanou, protože pracuje v prachu.


Pokud některé suroviny chcete použít poprvé, vždy si raději nejdřív udělejte kožní test. Nejlépe se vám bude provádět na kůži v loketní jamce, kde je pleť velmi citlivá a jakákoliv reakce je v tomto místě velmi rychlá. Já jsem to bohužel neudělala. I když nevím, zda by to zrovna v mém případě pomohlo. Zbytek neemu jsem přidala do masky na vlasy. Na pokožce hlavy mi naštěstí neem žádnou paseku nezpůsobil.


Těšila jsem se, že neem zařadím do pravidelné péče o pleť zbavím se tak zarudnutí pleti, které mě trápí. Paradoxně jsem se ale setkala s přesným opakem. Ale nebojte se, jen co můj obličej bude fit, vrhnu se na zkoušení a vymýšlení dalšího receptu. Ovšem nejspíš nebude obsahovat neem.