Vlasové trápení s hennou

Rozhodla jste se vyměnit klasickou barvu za šetrnější hennu, ale výsledek či samotný průběh barvení není přesně podle vašich představ? Představíme vám nejčastější trápení, která s hennou můžete zažít a poradíme, jak se s nimi vypořádat.

1. Každý vlas se obarvil do jiného odstínu. Proč se tak stalo?

Všechny rostlinné barvy reagují na podkladovou barvu vlasů, proto každý vlas chytá úplně jinak. Konkrétně henna obsahuje molekuly oranžového barviva a proto barví vždy do teplého odstínu. Pokud jsou vlasy tmavě hnědé, henna jim dodá opravdu jen teplejší nádech. Středně hnědé vlasy mohou být po aplikaci henny kaštanové, ale mohou chytnout do červena, až červeno-měděné. Světlé vlasy budou vyloženě zrzavé, někdy až oranžové jako mrkvička. ;)

Indigo obsahuje modré barvivo a na bílém vlasu chytne opravdu modré. V kombinaci s oranžovým barvivem henny vytváří na většině vlasů více či méně hnědý odstín. Záleží vždy na poměru henny a indiga a opět na podkladové barvě vlasů.

Cassia obsahuje žluté barvivo a barví jen velmi světlé až téměř bílé vlasy. Pokud jsou vlasy blond (ne platina), už jim spíše dodá jen teplý odstín. Tmavé vlasy jen regeneruje, ale nikdy nebarví.

Kombinace těchto tří základních rostlinných prášků společně s dalšími bylinami vytváří opravdu velké množství odstínů barev, které v souvislosti s originální barvou vlasů formují originální odstíny na každé z nás.

Rostlinné barvy jsou permanentní. Nejvíce se vymývá indigo, nicméně úplně se nevymyje ani jedna z nich. Jsou to barvy a chovají se tak. Pokud máte šediny či melíry, případně vyšisované vlasy od sluníčka, počítejte s tím, že každý vlas chytne jinak, právě podle toho, jaký byl před barvením. Henna vlasy nesjednotí a ani nekryje šediny.

Řešení

Pokud chcete vícebarevné vlasy (šediny, melíry) sjednotit do jednoho odstínu, musíte barvit dvoufázově. Pro první fázi zvolte hennu či kombinaci henna a cassia (podle toho, jak máte momentálně tmavé vlasy a jak chcete, aby byl tmavý výsledný odstín barvy). V druhém kroku aplikujte směs henna + indigo, henna + cassia + indigo, případně cassia + indigo. Opět podle toho, jak vypadá vaše nynější barva vlasů a jak chcete, aby vypadal nový odstín.

2. Vlasy mi po barvení hennou zezelenaly. Čím to je? 

Nebarvila jste hennou, ale indigem, nebo směsí s indigem. Vlasy po aplikaci henny nemohou nikdy zezelenat, protože z oranžové barvy nikdy nemůže vzniknout zelená. Může ale vzniknout z barvy modré, což obsahuje již zmíněné indigo. I přesto, že si koupíte krabičku s rostlinnou barvou a je na ní napsáno “černá henna”, není to bohužel henna. Je to směs rostlinných barev, která v případě černé obsahuje minimálně 80 - 90 % indiga. Předtím, než začnete barvit rostlinnými barvami, se je naučte se pojmenování a nastudujte si, jak fungují.

Řešení

Zezelenaly vám po aplikaci rostlinnou barvou vlasy? V první chvíli hlavně nepanikařte. :) Velmi často se stává, že barva do 48 hodin zoxiduje a zelený nádech zmizí. Pokud ne, ještě pořád není nic ztraceno. Můžete si následně aplikovat buď směs henny a cassie, nebo samotnou hennu a tyto rostlinné barvy vám tzv. vymatují nežádoucí odstín a změní ho často do odstínu neutrálního až lehce teplého. Než to uděláte, poraďte se s námi, ať si vlasy zbytečně neztmavíte.

3. Henna mi začala vysušovat vlasy. Proč se to děje?

Henna posiluje keratinové vazby ve vlasech, čímž je dělá pevnější a silnější. Neobaluje vlas, ale posiluje ho zevnitř. Vlas, který má více proteinu a chybí mu hydratace působí sušší, je méně flexibilní, může jakoby “šustit” a v horších případech se i lámat. Správně harmonizovaný vlas má být pevný a zároveň pružný. Přirovnáme ho k proutku. Když je mladý, plný vláhy a zdravý, dá se ohýbat a vy ho jen tak nezlomíte. Když uschne, je pevnější, ale při jakémkoli ohnutí ho velmi lehce a bez větší námahy zlomíte. Naše vlasy jsou na tom podobně, když jsou bez hydratace, mohou být sice silné a pevné, ale nejsou flexibilní a lámou se.

Řešení

Potřebujete vlas více hydratovat. Jedním ze způsobů je i správná aplikace henny, protože pocit vysušení mají obvykle ženy, které šetří, případně si z neznalosti namíchají malé množství henny. Henna nefunguje jako oxidační (chemická) barva a nemůžete ji použít tak, že vlas jen “zašpiníte”. Musíte barvící pastu nanést v silné vrstvě. Pak si zabalte nabarvené vlasy do igelitu a ručníku a jděte odpočívat. Vlas se v henně “vykoupe” a načerpá z ní jak pevnost, tak vláhu. Pokud i přesto jsou vaše vlasy po aplikaci henny sušší, musíte vlas více hydratovat i jinými způsoby.

4. S čím mohu hennu míchat a s čím naopak ne?

Hennu lze v zásadě namíchat dvěma způsoby. POZOR, mluvíme opravdu jen o HENNĚ!

Prvním z nich je zalití horkou vodou, případně horkým čajem bez přidávání dalších ingrediencí a okamžitá aplikace na vlasy. Takto namíchaná a aplikovaná henna se chová malinko jako přeliv, není tak dobře usazená ve vlasu a odstín může vycházet více do světla. Pokud nechcete, aby vám henna tmavla, míchejte tímto způsobem, případně smíchejte ještě hennu s cassií.

Druhým způsobem je zalití prochladlou kyselou tekutinou pokojové teploty (citronová šťáva s vodou, ibiškový čaj, voda s jablečným octem, brusinková šťáva, jablečný mošt…). Pastu namícháte, přikryjete igelitem a necháte při pokojové teplotě odpočívat po dobu 8 - 12 hodin. Nic neohříváte.

Ostatní rostlinné barvy a všechny směsi mícháte s cca 50 stupni teplou vodou a hned aplikujete.

Ve všech případech aplikujte pastu v silné vrstvě na vlasy i pokožku, zabalte do igelitu a ručníku (případně použijte starou čepici) a nechte působit 1 - 2 hodiny.


5. Při barvení vlasů hennou jsem si obarvila ruce a nemohu z nich hennu dostat. Co s tím?

Poučila jste se a příště si už vezmete rukavice. :)

Henna se používá na tetování a rituální kreslení na tělo, je tedy více než jasné, že vám ruce zabarví. Nejvíce asi dlaně a nehty. Z pokožky se to po pár dnech vymyje, z nehtů ale musí odrůst.

Řešení

Můžete zkusit pokožku vydrhnout sodou a poté si na ruce udělat zábal z kokosového oleje. Trochu to pomůže. Nesnažte se čistit kůži citronem, ten naopak při tetování fixuje hennu, aby lépe držela.