Jedna blbost za druhou : Low poo není no poo

Low poo není no poo

 

Dnes vám přinášíme další článek ze seriálu Jedna blbost za druhou, tentokrát na téma low poo - mytí šetrnými šampony. Psaní článku mělo být jednoduché. Stačí přece nasbírat pár blbostí, které vysvětlím a následně doporučit, jak si low poo péči vybrat. Konec. Tečka. Ale on to ten internet úplně popletl! Pojďte se tedy na to s námi podívat.

 

Takhle nějak vypadá popisek jednoho šamponu označeného jako low poo péče. Prodejce nesprávně šampon přirovnává k metodě no poo:

“Šampon na vlasy bez pěny inspirovaný americkou metodou "no poo" (bez pěny). Jde o nový způsob péče o vlasy. Klasický šampon, který nepění, jsme nahradili šetrnou péčí obohacenou o přírodní mycí složky.”

 

Tohle je samozřejmě blbost. Šampon nemůže být nikdy no poo. Co je to tedy no poo? Jedná se o metodu mytí vlasů pouze s pomocí darů přírody. Vlasy jsou umyté, pokožka hlavy je čistá, jen šampon vyměníte za bylinky, mouku, žloutek, jíly nebo pouze za vodu. Všechny suroviny jsou bez uměle vyrobených látek a bez konzervantů.

 

Nevíme přesně, kdy a kde si lidé poprvé začali umývat vlasy, ale rozhodně nelze říct, že je no poo nová metoda mytí vlasů. Toto tvrzení patří mezi další z blbosti. Inovativní metoda? Možná si vaše babička či prababička vzpomene, jak si zamlada myla vlasy žloutkem.

 

No poo rozhodně neznamená bez pěny. Pokud jste někdy zkoušely mýt vlasy reethou, víte o čem mluvím. Pokud ne, zkoukněte naše video, kde uvidíte pěnu a přesvědčíte se samy, že je to nesmysl. Jestli umíte anglicky, tak samozřejmě víte, že no poo neznamená bez pěny. No poo vzniklo ze slov no shampoo a je to taková slovní hříčka (poo v angličtině znamená hovínko). Více o no poo metodě se dozvíte v našem článku Jak a proč začít s no poo metodou mytí vlasů.

 

Dozvíme se na internetu vůbec, co je to ta metoda low poo?

"Při low poo - šetrné mytí - se k mytí vlasů sice používá šampon, ale co nejvíce přírodní, který nemá výraznou vůni a hlavně neobsahuje sulfáty, které způsobují pěnivost."

 

Tak s tímhle se dá celkem souhlasit, protože neexistuje žádná oficiální definice toho, co znamená low poo, ani co je low poo šampon. Všeobecně se za low poo šampon považuje výrobek, který neobsahuje sulfáty, parabeny a silikony. To jsou látky, které vlasy vysušují, zatěžují, maskují nedostatky, v krajním případě iritují pokožku a mohou dlouhodobě škodit.

 

Většinou je za low poo považován šampon, který spadá do přírodní kosmetiky a má tak alespoň jeden z certifikátů. Například CPK, Ecocert či BDIH. Každá certifikovaná kosmetika přitom musí splnit podmínky certifikátu. Podmínky nejsou stejně přísné, ale pro někoho, kdo nečte složení, je to dobrý začátek.

 

Pro ty z nás, kdo se o tuto problematiku zajímají hlouběji, to tímhle ale nekončí. Naopak začíná takové malé pátrání, co a jak v kosmetice funguje. A je jasné, že když není v šamponu sulfát, musí ho výrobci něčím nahradit. Proč? Protože sulfát je tenzid, který vlasy v podstatě myje. V některých šamponech jsou sulfáty (SLS a SLES) nahrazeny šetrnějším sulfátem sodium coco sulfát. Tato látka by neměla být nebezpečná. Je odvozená z kokosového oleje, ale přesto může citlivým jedincům iritovat pokožku stejně jako ostatní sulfáty. My se jí nevyhýbáme. Ale je spousta dalších šamponů, které mají ve složení jiné tenzidy, například cukernaté. Všechny low poo šampony pění (některé jen trochu, ale pění).

 

Ve složení však bývá spousta dalších nebezpečných látek, které tam nechceme. Naučte se vyznat se samy ve složení. My hodnotíme jednotlivé položky jako ve škole od jedničky do pětky. Hodnocení čerpáme z několika zdrojů, nejvíce z knihy Tajemství kosmetiky od Víta Syrového a z webu Složení kosmetiky. Pomůže vám i tento Hančin článek. Jsou v něm ukázky nevhodného i pro nás vhodného šamponu. Dobrý šampon kromě šetrných ingrediencí bude obsahovat i spoustu čistě přírodních výtažků. Většinou v bio kvalitě.

 

V dalším úryvku o low poo je zmíněn micelární šampon. Do dneška jsem si myslela, že existuje jen micelární voda.

"Mezi low poo přípravky patří také přírodní mýdla vyráběná většinou metodou za studena z pečujících olejů nebo micelární šampony. „Micelární šampony jsou reakcí na trend všech nových metod mytí vlasů, které volají po vyřazení šamponů z našich koupelen. Jsou to šetrné šampony, které obsahují micely a ty jemně zachytí nečistoty, jež je potřeba z vlasů dostat. Nenarušují přitom přirozenou lipidovou bariéru vlasové pokožky.“

 

Co je přírodní mýdlo a jestli je vhodné na mytí vlasů už jsme v minulosti probíraly v rámci seriálu Jedna blbost za druhou.

 

Pojďme se tedy kouknout na to, co jsou to micelární šampony. Jsou šetrnější? Mohou být low poo?

Pro pochopení, co je micelární šampon, musíme nejdřív porozumět tomu, co jsou to micely. Micely jsou shluky molekul tenzidů, které jsou rozprostřené ve vodním roztoku. Micely na sebe vážou vodu i oleje. Dokážou navázat tedy olej a nečistoty, “přenést” je do vody. Napadlo vás to samé, co mě? Tohle přece umí všechny šampony, nebo ne? Jsou tedy všechny šampony micelární? Po přečtení článku o micelech na Wikipedii se domnívám, že všechny šampony jsou micelární.

 

Je tedy micelární šampon šetrnější? V mnoha článcích se píše, že micelární šampony jsou oproti běžným šamponům šetrné. Že mají oproti normálním šamponům lepší složení. Koukla jsem na složení několika šamponů, které mají v názvu micelární a nebyla to žádná hitparáda. Spousta z nich obsahuje sodium laureth sulfate a parfém. Nenašla jsem zatím šampon, který má název micelární a měl by pro nás vyhovující složení. Ale pokud tedy souhlasíte, že všechny šampony jsou micelární, tak takový šetrný šampon není těžké najít. Složení šamponů souvisí s tím, jak moc bude narušená přirozená lipidová bariéra pokožky. Čím šetrnější tenzid, tím bude pokožka méně trpět.

 

Jak to je s péčí po umytí? Jsou i low poo masky na vlasy a kondicionéry?

Pokud chcete vyměnit klasický šampon za šetrný, tak určitě oceníte, že low poo jsou i kondicionéry, masky na vlasy, vlasový styling. Minimálně kondicionér se dá koupit většinou ze stejné řady jako šampon. Kondicionér šampon skvěle doplní. Můžete ho zkusit kombinovat i s no poo péčí.

 

Umyje mi šetrný šampon vlasy důkladně?

Nezapomeňte si jednou za čas tento low poo rituál proložit a vlasy co nejlépe vyčistit ‚normálním‘ šamponem.“

Toto doporučení jsem našla v dalším článku, kde autor doporučuje si občas vyčistit vlasy běžným šamponem. Tohle je další blbost. Pokud si budete umývat šetrným šamponem vlasy důkladně, nebudete vlasy jen “šmrdlat”, ale budete opravdu poctivě masírovat pokožku hlavy, žádnou další očistu potřebovat nebudete.

 

Jak jste na tom vy? Čtete složení svých šamponů nebo dáváte přednost metodě no poo?