Dary přírody: Ibišek

Pestrobarevná rostlina s nádherným květem patří mezi ozdoby zahrad i bytů. Neplní však jen estetickou funkci, má totiž spoustu blahodárných účinků na lidské tělo. Vyzkoušejte ibiškový čaj a sirup.

Místo výskytu a ideální doba sběru

Ibišek roste po celém světě. Pěstuje se zejména v Africe, Asii, Jižní Americe a v jižní Evropě. Běžně se s ním ale můžete sekat i u nás v České republice. Aby se mu dařilo, potřebuje dostatek slunečních paprsků, vlhkou půdu a pravidelnou zálivku. Květy sbírejte za suché počasí a v době, kdy jsou rozkvetlé.

Ibišek obsahuje:

  • vitamin C
  • betakaroten
  • vitamin B1
  • vitamin B6
  • hořčík
  • vápník
  • železo
  • flavonoidy
  • anthokyany
  • polyfenoly
  • esenciální aminokyseliny
  • organické kyseliny
  • flavonoidní glykosidy

 

Účinky ibišku

Ibišek dokáže zjemnit vrásky, zastavit svědění pokožky, hojit kůži při popáleninách a dalších kožních problémech. Lehce tuží a tónuje vlasy, malinko je vysušuje, pokud neoplachujete. Je výborný na přípravu henny, míchanou za studena. Můžete ho použít na okyselení mycí směsi s reethou.

Používá se ke snížení krevního tlaku a cholesterolu i k léčbě průjmu, bolestí břicha, menstruačních křečích a úplavice. Kůra ibišku je protizánětlivá a zklidňující. Ibiškový nálev působí močopudně a má silné antioxidační účinky. Konzumace ibišku snižuje riziko srdečních onemocnění a pomáhá léčit jaterní i žlučníkové potíže. Flavonoidy v ibišku snižuje propustnost kapilárních cév, a tak jsou vhodné k předcházen kardiovaskulárních onemocnění.

Recepty z ibišku

Čaj

Do hrnce nalijte 500 ml vody a přiveďte ji k varu. Přidejte hrst sušených ibiškových květů, krátce povařte a nechte 10 minut louhovat. Poté odvar sceďte, doslaďte medem a popíjejte teplý nebo vlažný.

Macerát

Zalijte ibišek studenou vodou a nechte macerovat cca 24 hodin, může být i v lednici. Skvělý na přípravu henny, ale i na pití (tam doporučujeme rozmixovat/našlehat s cukrem a podávat s ledem, či ledovou tříští).

Sirup

1 hrnek ibiškových květů zalijte 1 litrem vroucí vody. Přikryjte a nechte hodinu louhovat. Po vychladnutí přidejte cukr podle potřeby a nechte louhovat dalších 5 hodin. Poté přes cedník přelijte sirup do lahví a uchovávejte v lednici.