Dary přírody: Růže

Královna květin je symbolem krásy, lásky a ženskosti. Je nejen pěknou ozdobou zahrad, ale často se využívá i k výrobě kosmetických přípravků, čajů, medů, marmelád a sirupů.  

Rostou v zahradách i parcích

Růžové keře najdete v mnoha zahrádkách a parcích. Plané růže se velmi snadno množí, a proto se běžně vyskytují i na okrajích cest. Nejlépe se jim daří na slunných stanovištích nebo v polostínu. Pokud chcete obdivovat vzácné kultivary, navštivte botanickou zahradu v Olomouci, v Hradci Králové, v Praze na Petříně, na Konopišti, v Lidicích nebo třeba v Rajhradě.

Růže obsahují:

  • třísloviny
  • terpeny
  • flavonoidy
  • fenoly
  • antokyany
  • éterické oleje
  • vosky

 

Účinky růže na lidské tělo

Růže působí antioxidačně, antiviroticky, antibakteriálny, antimikrobiálně a antimykoticky. Díky tomu jsou vhodné k podpoře celého imunitního systému, chrání močové cesty, vyrovnává hladinu krevního cukru, tiší bolesti a působí blahodárně při zánětech. Jsou výborné také k boji s žaludečními vředy, při srdečních a ledvinových onemocněních a také pro harmonizaci psychiky. Růžové plátky dokážou rozzářit pleť, odstranit kruhy pod očima a zpomalit tvorbu vrásek. Nejvíce léčivých vlastností mají okvětní plátky s rudým zbarvením. Ukrývají totiž nejvíce flavonoidů, tříslovin a vonných silic.

Růžové recepty

Čaj

Vrchovatou lžičku čerstvých či sušených nadrcených okvětních plátků růží zalijte 250 ml horké vody a louhujte 15 minut.

Sirup

Vezměte 2 hrsti růžových okvětních plátků, nasypte je do nádoby a zalijte 0,5 l vroucí vody. Přikryjte a nechte stát 24 hodit. Poté nálev sceďte a pod pokličkou krátce povařte. Nakonec smíchejte se stejným množstvím medu, nalijte do uzavíratelné lahve a uchovávejte v chladné a temné místnosti.

Růžová voda

Dvě hrsti okvětních lístků růží zalijte 0,5 l destilované vody a dejte do hrnce. Pod pokličkou pomalu přiveďte k varu, poté odstavte a pod pokličkou nechte nálev vychladnout. Lístky vyndejte, vyždímejte z nich veškerou tekutinu a vzniklou růžovou vodu přelijte do uzavíratelné nádoby. Uchovávejte v lednici nejdéle 2 týdny. Pokud chcete životnost růžové vody prodloužit, přidejte do ní pár kapek růžového oleje.

Růžový med

30 g suchých růžových plátků rozdrťte, zalijte 250 ml vody a nechte odstát po dobu 24 hodin. Poté nálev sceďte a smíchejte s litrem včelího medu.