Hokus pokus: Kokosové sněžení


Zvládne kokos umýt vlasy nebo ne? A jak ho z vlasů vymyjete? Budete se možná divit, ale u kokosové mouky jsem řešila zdánlivě obyčejnou věc: jak ho na hlavu vůbec dostat.

Seznamte se s kokosovou moukou

Kokosový olej na vlasech snad nikoho nepřekvapí, avšak použití kokosové mouky k mytí vlasů už tak běžné není. Přesto kokosová mouka stejně jako kokosový olej pochází z přírody. Vyrábí se z dužiny kokosového ořechu, která se suší. Obsahuje mnoho minerálů, které pečující o pokožku hlavy a podporují růst zdravých, pevných a lesklých vlasů.

Kokosová mouka místo šamponu

Příprava

Kokosová mouka do sebe vsákne opravdu hodně vody. Připravte si čtyři lžíce kokosové mouky a promíchejte je s vlažnou vodou. Míchejte postupně a podle potřeby přidávejte další vodu. Na začátku bude směs připomínat kokosovou drobenku, nakonec vznikne směs podobná kaši. 

Použití

Kokosovou kašičku naneste na předem (vodou) umyté vlasy ke kořínkům. Nanášení není snadné, ale jde to zvládnout. Kokosová mouka se drolí a odpadává z vlasů. Použijte nejprve polovinu směsi a hlavu masírujte stejně jako při umývání vlasů šamponem. Není nutné dávat kokosovou mouku do délek, sama se tam dostane. Poté hlavu opláchněte vodou, naneste zbytek kokosové kaše a celý postup zopakujte.

Pokud znáte kokosovou mouku, tak asi tušíte, že jde hodně špatně vymýt. Po vymytí vodou můžete vlasy ještě opláchnout nálevem z květů černého bezu s trochou jablečného octa. Po oplachu vlasy lépe rozčešete a navíc uhladíte. Při rozčesávání a fénování vám může z vlasů trochu "sněžit". Ale nakonec vám ve vlasech žádný kokos nezůstane.

Výsledek

Výsledkem mého snažení jsou překvapivě svěží a skutečně umyté vlasy. Mají objem a dokonce i v horkém letním počasí vydržely 48 hodin vypadat dobře, což je pro mé rychle se mastící vlasy standard. Jsou lesklé a na pohled zdravé. Kokosovou mouku jsem později vyzkoušela i bez závěrečného oplachu, abych vyhodnotila, zda bude výsledek stejný. K mému potěšení byly vlasy i bez oplachu krásně umyté, svěží a lesklé. Přesto je pro mě velkým překvapením, že kokosová mouka, která obsahuje 15 g tuku ve 100 g, dokáže tak dobře umýt vlasy. 

Doporučení

Na vyčesávání se mi hodil kartáč s kančími štětinami kombinovaný se silikonovými bodlinkami. Je to skvělý pomocník nejen při experimentování, ale i pro běžné každodenní rozčesávání vlasů.

Kokosovou mouku bych doporučila hlavně ženám, kterým se vlasy méně mastí. Z vlastní zkušenosti ale vím, že zvládne umýt i hodně zamaštěné vlasy. Hodí se pro všechny, co se nebojí experimentovat a rády zkouší něco nového. A také těm, kterým doma zůstaly zbytky kokosové mouky a neví, co s ní.

 

Líbil se vám náš článek? Máte rády pokusy? Jestli ano, už teď se můžete těšit na další zajímavý experiment.