Hokus pokus: Rýžová mouka

Rýži všichni známe, je denním pokrmem mnoha národů. Dokáže ale nahradit šampon? 

Možná jste už slyšely o rýžové vodě, která se používá nejen pro dosažení lesku a růstu vlasů, ale i k péči o pleť a oplachům celého těla. Často se pro lepší pH fermentuje. My jsme se inspirovaly tradičními recepty a rozhodly se rýžovou mouku také zfermentovat. 

Šampon z fermentované rýžové mouky nebo-li rýžového kvásku

Samotná rýžová mouka smíchaná s vodou má pH okolo 6. Po několikadenním fermentování se pH změní. 

Jak na to?

Lžičku rýžové mouky promíchejte s trochou vody a po pár hodinách přidejte další lžičku a vodu. V chladnějším počasí je dobré tento postup opakovat po dobu 4 dní. Jestliže bude tepleji, proces fermentace bude o něco rychlejší. Pokud to přeženete s vodou, přisypte trochu víc mouky. Výsledek poznáte podle vůně. Zfermentovaná mouka připravená k mytí má typicky nakyslou vůni a vzhledem připomíná hustý jogurt.

Jak se myje fermentovanou rýžovou moukou? 

PH fermentované rýžové mouky je kyselé, má okolo 4,5. Je příjemné pro vlasovou pokožku a mohlo by vyhovovat i lidem se seboreou či lupy. Příjemná však každému nemusí být nakyslá vůně. Abyste odér trochu stáhli, připravte si bezový nálev s trochou jablečného octa. Bez krásně voní a stejně jako rýže pomůže hydratovat pokožku i vlasy.

A můžete začít! Nejprve vlasy pořádně umyjte vodou a naneste část fermentované rýžové mouky ke kořínkům. Pokožku hlavy jemně masírujte, mouku spláchněte a opakujte se zbytkem. Nakonec použijte ještě oplach.

Výsledek a moje pocity

Dohromady jsem k mytí vlasů spotřebovala 300 ml fermentované rýžové mouky. Byla jsem mile překvapená, že mi ve vlasech žádná mouka nezůstala. Trochu mě zarazilo, že je tak hrubá, ale vlasy byly umyté, lehké a nadýchané. Tento pocit navíc přetrval i do následujícího dne. Pokud se vám vlasy moc nemastí, pravděpodobně vám hříva vydrží krásná po několik dní.

Samotná rýžová mouka

Pro srovnání jsme vyzkoušeli mytí klasickou rýžovou moukou, která neprošla fermentací. 

Jak na to?

Z mouky a vody připravte kašičku. Budete potřebovat přibližně 200- 300 ml. 

Mytí rýžovou moukou

Vlasy umyjte stejně jako s fermentovanou moukou. Protože fermentovaná ani běžná rýžová mouka nevytvoří s vodou matlavou kašičku, která by se dobře nanášela, je fajn umýt vlasy dvakrát za sebou. Získáte tak jistotu, že se rýže dostala skutečně na celou pokožku hlavy. Rýžová mouka je vhodná pro všechny typy vlasů. Oplach si tedy zvolte takový, který vám nejlépe vyhovuje. Doporučujeme však dát přednost oplachu kyselému.

Porovnání, výsledek a moje pocity

Připadalo mi, že se klasická rýžová mouka oproti fermentované déle vyplachuje. Jako oplach jsem použila pokaždé nálev z bezu s trochou jablečného octa, abych mohla obě varianty mezi sebou porovnat. Výsledek byl naprosto stejný. Vlasy byly v obou případech lesklé, umyté a nadýchané. 

Doporučit tedy mohu rýžovou mouku jako takovou i tu fermentovanou. Fermentovaná rýžová mouka se pyšní podobnými benefity jako fermentovaná rýžová voda. Zkvašená voda z rýže je bohatá na vitamíny E a B, aminokyseliny, minerální a organické látky. Díky svému pH je šetrnější k pokožce hlavy, hydratuje vlasy i pokožku a celkově zklidňuje. Navíc udržuje pokožku zdravou a v rovnováze, což potřebují i naše vlasy.

Rýžová maska inspirovaná tradičním receptem z Indie

V originálním receptu na no poo šampon se míchá shikakai s fermentovanou rýžovou vodou pro získání lesklých vlasů. Tradičně se s ním můžete setkat v jižní Indii, kde shikakai hojně roste. Nám ale bohužel na zahradě neroste, takže můžete použít i levnější verzi. Stačí smíchat malé množství shikakai s fermentovanou rýžovou mouku.

Jak na to?

Na mycí vlasovou masku míchejte 1,5 lžíce shikakai s vodou, dokud nevznikne pasta a tu pak promíchejte s fermentovanou rýžovou moukou. Mouky vám bude stačit přibližně 200 g. Naneste na mokré vlasy, zabalte do ručníku a nechte působit půl hodiny. Poté důkladně spláchněte. 

Výsledek a moje pocity

Vlasy jsou po masce hedvábné a příjemně voní po shikakai. Vřele doporučuji.

 

Napadá mě spousta dalších kombinací, které bych ráda s rýžovou moukou vyzkoušela. Zajímají vás další tipy na vlasové recepty? Podělte se s námi o své dojmy i zkušenosti!