Dary přírody: Divizna

Vysoká rostlinka s jasně žlutými květy má spoustu příznivých účinků. Pomáhá dýchacímu systému, ledvinám i trávicímu traktu. Skvěle však funguje i na pleť a vlasy.

Nenáročná bylinka

Na diviznu můžete narazit na kamenitých, štěrkovitých a hlinitých půdách. Nepotřebuje moc živin, ale zato je náročná na sluneční svit a potřebuje dostatek světla. Většinou ji najdete na okrajích lesů, rumištních, skládkách, zahradách, v příkopech a kamenitých stráních.

Divizna obsahuje:

  • saponiny
  • silice
  • slizovité látky
  • žluté barvivo krocetin
  • karotenoidy
  • kumariny
  • třísloviny
  • flavonoidy

 

Účinky divizny

Divizna posiluje obranyschopnost našeho organismu, zlepšuje funkci dýchacího systému, podporuje činnost ledvin a močového měchýře a v neposlední řadě posiluje trávicí systém. Blahodárně působí na sliznice, klouby, játra i slezinu. Doporučuje se při nachlazení, kašli, revmatismu, zánětlivých onemocněních, zácpě, hemoroidech a nepravidelné menstruaci. Při zevním používání hojí oděrky, ranky, akné a další kožní problémy. Světlovláskám divizna dokáže vylepšit odstín vlasů.

Recepty z divizny

Čaj

Připravte si 1 čajovou lžičku sušených květů divizny a přelijte ji šálkem vroucí vody. Louhujte 10 minut a poté nálev důkladně přeceďte. Čaj popíjejte 1 – 3x denně při nachlazení, kašli, zánětu průdušek nebo astmatu. Vychlazený nálev můžete použít jako kloktadlo při ústních zánětech.

Sirup

Sklenici naplňte čerstvými diviznovými květy a zasypte třtinovým cukrem. Poté nechte několik dnů ležet na sluníčku. Jakmile se ve sklenici vytvoří šťáva, všechno včetně květů krátce povařte a poté přeceďte přes jemné síto nebo plátno. Sirup využijete při nachlazení, kdy stačí užívat 1 lžíci 3x denně.

Tinktura

50 gramů sušených květů divizny zalijte 50 ml lihu. Sklenici pořádně uzavřete a nechte 14 dní stát. Nakonec tinkturu přefiltrujte. Užívat ji můžete vnitřně 3x denně po 1 lžičce. Vhodná je i k zevnímu použití jako obklad na kožní poranění. Využijete ji při bércových vředech nebo křečových žilách.

Olej

Čerstvé květy zalijte kvalitním rostlinným olejem (např. olivovým) a nechte stát 14 dní na slunci. Nakonec olej přefiltrujte a uchovávejte na temném místě. Je vhodný na potírání otoků a jako pomocník v boji proti křečovým žilám.