Dary přírody: Chmel

Chmel otáčivý je hlavní přísadou pro výrobu piva. Díky svým zklidňujícím účinkům je ale vhodný také k mírnění trávicích potíží, překonání nepříjemných projevů menopauzy a navození hlubokého spánku.

Hledejte v olšinách nebo na chmelnicích

Díky pivovarnictví má u nás chmel dlouhou tradici. Záměrně se pěstuje na chmelnicích v teplejších oblastech Moravy. Plané odrůdy chmele najdete u potoků, lesíků a v olšinách. Sbírat můžete chmel pěstovaný i planě rostoucí. Do sběru se pusťte na podzim až po plném dozrání. Musíte to ale stihnout ještě předtím, než začnou šištice hnědnout.

Chmel obsahuje:

  • pryskyřice
  • flavonoidy
  • třísloviny
  • chalkony
  • silice
  • hořčiny

 

Účinky chmele

Nejčastěji se chmel používá k navození hlubokého a klidného spánku v případě nespavosti. Díky sedativním účinkům ho můžete využít i ve chvílích, kdy jste pod vlivem nervového vypětí nebo stresu. Chmel si dopřejte také tehdy, pokud vás trápí nechutenství, vysoký cholesterol nebo potíže s ledvinami či močovým měchýřem. Bylinka se doporučuje i ženám v období menopauzy. Dokáže totiž značně usnadnit její průběh. Odvar z chmele využijete k výplachům ústní dutiny, při zánětech a žaludečních potížích. Skvěle funguje také k oplachům vlasů, které jsou po něm lesklé a silné.  

Recept z chmelu

Odvar

2 čajové lžičky zalijte 250 ml vroucí vody a nechte 15 minut louhovat. Odvar popíjejte 2 – 3x denně.