Hokus pokus: Když já jim dám ovsa...

Když já jim dám ovsa,

oni skáčou hopsa.

Budou si vlasy po ovesné mouce radostně "poskakovat"? Můžete ji použít jako šampon? Jste zvědavé? 

Proč zrovna ovesná mouka?

Ovesné vločky bývají součástí pleťových masek a jsou dobré i k čištění pleti. Léčí akné, zklidňují pokožku a mohou se přidávat do koupelí. Zklidňují iritovanou pokožku a přirozeně jí hydratují. Proto mě napadlo použít ji k mytí vlasů. Až po vyzkoušení ovesné mouky jsem se dočetla, že pomáhá léčit lupy a že živiny v ní vlasy posílí a pokožka hlavy se dostae do rovnováhy.

Příprava 

Ovesnou mouku seženete v obchodě, nebo pokud máte dobrý mixér, můžete si ji samy namlít. Protože jsem z ovesné mouky chtěla vyrobit luxusní šampon, smíchala jsem ji s nálevem z okvětních plátků růže. Nálev jsem připravila ze dvou lžic okvětních lístků, které jsem zalila horkou vodou. Když všechny okvětní lístky pustily do vody barvu, nálev jsem přecedila a připravila do mističky 4 lžíce ovesné mouky. Část nálevu jsem nalila k mouce, rozmíchala a utvořila kaši. Hmotu jsem nechala chvíli bobtnat a pak jsem přilila ještě trochu nálevu. Hotová směs musí být mazlavá, mít konzistenci kaše a nesmí v ní být hrudky. (Zde pozor, nepoužívejte k míchání horkou vodu, vytvoří se totiž hrudky a směs se špatně míchá). Směsi by mělo být přibližně 200 ml, aby vám vystačila na pokrytí pokožky celé hlavy.  Zbytek nálevu jsem ponechala na závěrečný oplach.

Mytí vlasů ovesnou moukou

Samotné mytí bylo příjemné. Nejdříve jsem vlasy pořádně umyla vodou a kaši nanesla ke kořínkům. Promasírovala jsem pokožku hlavy a zbytek kaše jsem dala i do délek vlasů. Nechala jsem chvilku působit a nakonec spláchla vodou. Nepřišlo mi vhodné spláchnout kaši do odpadu, tak jsem vlasy oplachovala nad kbelíkem. Aspoň tu nejhorší část. Na závěr jsem opláchla vlasy zbytkem nálevu z růží.

Pokud budete ovesnou mouku zkoušet také, nelekejte se, trochu vám nejspíš zůstane ve vlasech. Většinu jsem vyčesala ještě za mokra a zbytek vypadal během vysoušení vlasů fénem.

Výsledek a mé pocity

Vlasy mají po umytí objem, ale nejsou tak nadýchané jako po umytí reethou. Jsou lesklé, hebké a i přes dobré vymytí vypadají jako potažené jakýmsi filmem. Ovesná mouka vlasy uhladila a roztřepené konce nebyly tolik viditelné. Výhodou je, že se mi vlasy ani po dvou dnech nezmastily. Trochu mi vadil pocit neviditelného filmu (jakoby škrobu) i na pokožce hlavy. Proto následovalo několik dalších pokusů.

Další pokusy

I po dalších pokusech zůstaly mé pocity stále stejné. Přesto, že jsem mouku dobře vymývala, těžký pocit u hlavy zůstával. Ovesná mouka však byla od začátku můj favorit a já se nechtěla vzdát. Bylo mi líto, že výsledek nebyl takový, jaký jsem očekávala. 

Ovesná mouka s medem

Ovesnou mouku jsem připravila stejně jako v předchozích pokusech, jen jsem navíc přidala dvě lžíce medu. Těžký pocit pokožky zmizel. Směs ale nebyla to pravé ořechové pro mastné vlasy, které se směsí ovesné mouky a medu dostatečně neumyly. Mouka by tedy mohla vyhovovat hodně vysušeným vlasům.

Jak to vymyslet, aby mouka byla použitelná pro všechny? Přichází záchrana v podobě ajurvédských bylinek.

Ovesná mouka s ajurvédskými bylinkami

Opět jsem mouku připravila stejně, jen jsem do ní přimíchala lžíci ajurvédských bylinek. Tentokrát jsem směs použila jako masku. Nanesla jsem ji na vodou umyté vlasy, zabalila do ručníku a nechala působit půl hodiny. Ovesná mouka se zase nevymyla úplně celá, ale česáním a následným fénováním jsem se jí zbavila. Výsledek byl skvělý, výhody s sebou přinesla jak ovesná mouka, tak ajurvédské bylinky.

Shrnutí

Jak to vidím já? Ovesnou mouku doporučuju všem, výsledek je fajn a vlasy si lebedí. Jen se obrňte trpělivostí. Ovesné mouky vám ve vlasech zůstane nejspíš víc, než lněné mouky. Při fénování všechny zbytky však nakonec vypadají. Přesto je mi jasné, že pro každého to není. 

 

Hlavou se nám honí další zajímavé nápady, tak nás sledujte!