Hokus pokus: Nebojte se pšenice

Všude se píše, abyste na mytí vlasů nepoužívali pšeničnou mouku. Rozhodně souhlasíme! O mouce však řeč nebude, dnes se podíváme na pšeničné otruby.

Samozřejmě, že nejsme první, kdo pšeničné otruby na umývání vlasů zkusil. O jejich používání se píše v knížkách už z roku 1900. Někteří autoři doporučují kombinaci s bylinkami obsahujícími saponiny, jiní zase vaječný žloutek. Pšeničné otruby s mydlicí možná znáte i z facebookové skupiny zaměřené na no poo. 

První pokus s otrubami

Možná to vypadá, že si vše nejdříve nastudujeme a teprve pak vyzkoušíme. To by bylo mnohdy lepší, ale potřebných informací je na internetu bohužel málo. A právě proto vznikl seriál Hokus pokus.

Jak to tedy bylo? 

Před zkoušením pšeničných otrub jsem věděla jen to, že jsou skvělé s mydlicí. Kdo čte naše články, ten ví, že na moje mastné vlasy mydlice neúčinkuje. Nemá totiž potřebnou sílu je umýt. Byla jsem zvědavá, jakou funkci budou plnit při umývání pšeničné otruby. Sice se o nich mluví jako o skvělém kondicionéru, ale když vlasy umyje žitná, rýžová i pohanková mouka, tak to musí zvládnout také pšeničné otruby. Musela jsem je zkusit. 

Příprava

Do 1 litru vody jsem dala vařit jednu hrst pšeničných otrub a nechala probublávat asi 10 minut. Po vychladnutí jsem otruby přecedila a k pokusu připravila jak odvar, tak i samotné otruby. 

První mytí vlasů

Vlasy jsem pořádně opláchla vodou a nanesla na ně otruby. Pokožku hlavy jsem masírovala stejně jako s šamponem a poté vlasy spláchla. Pak na řadu přišel odvar z pšeničných otrub. Postupně jsem ho lila na hlavu a masírovala, mezitím opláchla a celou akci opakovala. Celý postup už znáte z článku o mytí vlasů reethou. Možná už tušíte, jak to celé dopadlo. I po důkladném vymytí jsem měla vlasy plné otrub, které nechtěly zmizet ani po rozčesání. Otruby vypadaly až v průběhu fénování a zůstalo po nich víc nepořádku, než u předchozích pokusů. Bylo mi jasné, že tudy cesta nevede. Nicméně vlasy byly úžasné, větší objem jsem snad nikdy neměla.

Druhý pokus s otrubami

Objem mě nadchnul, a proto následoval druhý pokus. 

Příprava

Tentokrát jsem dala vařit do 1 litru vody 2 hrsti otrub, které jsem po zchladnutí přecedila a pořádně vymačkala. Do koupelny tentokrát putoval jen odvar, otruby už ne. Připravila jsem s sebou i nálev z květů divizny s trochou jablečného octa. V létě se vlasy snadno vysuší a divizna pomáhá udržet vlasy hydratované.

Mytí vlasů podruhé

Odvar z pšeničných otrub jsem opět použila na fázovité umývání. Odvar z otrub nepění jako reetha, tak jsem se snažila celý proces neodbýt. Postup nalití odvaru na vlasy, promasírování pokožky a následné opláchnutí jsem opakovala 4x. Oplach z divizny s trochou octa jsem už nesmývala.

Výsledek, moje pocity a rady

Na umytí mastných vlasů stačil samotný odvar z pšeničných otrub a výsledek byl luxusní. Úžasný objem upoutával pozornost mého okolí a já získala mnoho komplimentů. Vlasy se navíc krásně leskly, takže se k tomuto mytí budu ráda vracet. Dejte si však pozor na jednu věc. Když se voda s otrubami začne vařit, má tendenci vyběhnout z hrnce.

Pšeničné otruby prostě musíte zkusit. Získáte objem vlasů a obdiv okolí!