Dary přírody: Bříza

Štíhlý vysoký strom s bílou kůrou není jen obyčejnou dřevinou. V jeho listech a květech se ukrývá spousta blahodárných živin, které svými pozitivními vlastnostmi prospívají celému našemu tělu.

Roste v České republice i na Sibiři

Na břízu bělokorou narazíte v nízkých nadmořských výškách, velehorách i severských tajgách. Roste v západní Evropě, Kazachstánu, Mongolsku, Íránu, Iráku, Turecku, Maroku, na Sibiři, ale také v severní Americe. U nás se vysazuje nejčastěji na pasekách, požářištích a na okrajích lesů. Bříza má ráda světlo, zato však nepotřebuje tolik vláhy jako jiné stromy. Její obrovskou výhodou je i fakt, že jí nevadí znečištěné prostředí.

Ideální doba ke sběru

Březen je vhodný pro sběr mladých pupenů, duben a začátek května zase ke sběru mladých listů. Pokud budete mít zájem o březovou mízu, nejlepším obdobím je jaro. Mízu získáte tak, že do kmene břízy navrtáte 1 – 2 cm hluboký otvor a vložíte do něj trubičku, pod kterou umístíte nádobu. Po chvíli začne míza stromu do nádoby vytékat.

Bříza obsahuje:

  • saponiny
  • třísloviny
  • hořčiny
  • silice
  • betulin (triterpenický steroidní alkohol s protizánětlivými účinky)
  • glykosidy
  • pryskyřice
  • flavonoidy
  • vitamin C

 

Účinky břízy

Bříza obsahuje látky s diuretickými a protizánětlivými vlastnostmi. Proto je ideální k léčbě revmatických onemocnění, ledvinových zánětů, kolik, vysokého krevního tlaku a dny. Obsažené látky jsou výborné k podpoře imunitního systému a zklidnění trávicího traktu. Díky bříze se můžete zbavit bolestí žaludku, křečí a dalších problémů s trávením. Listy a pupeny břízy dokážou snížit hladinu cholesterolu v krvi, pomáhají s redukcí váhy a podporují organismus při nachlazení. Bříza je velkým pomocníkem v dermatologii, protože zmírňuje svědivé vyrážky, posiluje vlasovou pokožku a zlepšuje růst vlasů. Vlasová voda z břízy zamezuje tvorbě lupů a maštění vlasů. Naopak dodává krásný lesk a pružnost.

Recepty z břízy

Čaj nebo oplach

Do hrnku nasypte 4 lžičky sušených březových lístků a zalijte 150 ml vroucí vody. Louhujte přibližně 5 – 10 minut. Čaj můžete popíjet několikrát denně. Oplach můžete použít na vlasy samotný, případně v kombinaci s dalšími bylinkami.

Čistící pleťová voda

Do misky nasypte 1,5 lžíce sušených březových listů a stejné množství sušených květů sedmikrásky. Přelijte 300 ml horké vody a nechte louhovat co nejdéle. Výluh používejte na čištění pleti. V lednici vám vydrží 2 – 3 dny.