Péče o dětské vlásky

Každý člověk je jedinečný a jeho vlasy také. Často to, co vyhovuje jednomu, nemusí být tou nejlepší péčí pro druhého. Dětské vlásky jsou též jedinečné, většinou velmi jemné se sklonem k zacuchávání. 

Problémy dětských vlásků

Dětem se vlasy obyčejně nemastí. Z ovzduší se však do vlasů dostává prach a další nečistoty. Větší děti se umí umazat od hlavy až k patě a jakékoliv dítě se dokáže i pěkně zapotit. Dětské vlásky pak mohou být po delší době bez umývání voskové a ulepené, začínají se z nich tvořit dredy a samotná voda už si s tím neporadí. Možná je také svědí pokožka hlavy, ale nesvěří se nám, protože si nejspíš myslí, že to tak má být. Nenechme, aby si naši potomci mysleli, že se nic neděje. Když je to nenaučíme teď, v pubertě už to nenapravíme.

Myslíte si, že náš popis sedí na nejchudší děti z rozvojových zemí? Nebo na dítě z rodiny bez zájmu či dítě, které tráví celé léto na chalupě bez vody? Nenechte se mýlit, s těmito problémy se snadno setkáte i ve svém blízkém okolí. 

Není to ovšem proto, že by matky chtěly svým dětem škodit, právě naopak. Chtějí pro ně jen to nejlepší. Ať tedy praktikujete u svých dětí "sebum only" nebo jim myjete vlasy šamponem, myslíte to s nimi dobře.

Sebum only

Nejedná se o mytí, ale o česání vlasů kartáčem s kančími štětinami. Sebum má vlasy primárně vyživit. Kančím hřebenem vlas roztáhnete po celé délce a zároveň vyčešete nečistoty. Česání v tomto případě nahrazuje mytí.

Zdánlivě to vypadá na velmi šetrnou metodu péče o dětské vlasy. Některým dětem i dospělým jedincům urččitě funguje, ale bohužel nežijeme úplně v čistém prostředí. Problémem je, že se u vlasových folikul hromadí nečistoty a vlasy ani pokožka hlavy tak nemohou prospívat. Všechnu nečistotu jednoduše nevyčešete. I svého pejska musíte jednou za čas vykoupat, jinak s ním nevydržíte v jedné místnosti. :) 

Water only

Mytí vlasů čistou vodou má velkou nevýhodu, a to nadbytečnou spotřebu vody. Tvrdá voda, která nám většinou teče z kohoutku, se navíc u této metody nepovažuje za nejvhodnější.

Mytí dětských vlásků pouze za pomoci vody se mezi lidmi preferujícími čistě přírodní péči o vlasy (většinou příznivci no poo), těší velké oblibě. U miminek zřídkakdy nastane nějaký zádrhel. Pokud se výrazně nepotí a hodně času stráví v kočárku nebo v šátku u maminky, tak jsou před okolními vlivy dostatečně chráněná. 

Mytí vlasů jen vodou nebude nejspíš fungovat u dětí se seboreou. Té se zbavíte tak, že na vlhkou kůži použijete olej a poté budete seboreu odloupávat. Ne všechny dětské vlásky ale olej vsáknou a ani voda ho nedokáže vymýt.

Ani u větších dětí, které už běhají, často se zamažou a zpotí, nemusít být voda dostačující. Vlasy jim mohou splihnout a na pokožce hlavy se usazovat nečistoty. Vy pak nebudete vědět, zda se jedná (opět) o seboreu nebo jen špínu. Možná zjistíte, že vlásky dětem ani nevoní. Pokud má dítě vlasy suché, po vodě se může problém ještě prohlubovat, vlasy se mohu začít cuchat a špatně rozčesávat.

Tohle by pro vás měl být signál, že něco děláte špatně.

No poo

Mytí vlasů bez šamponu. Šampon a kondicionér je u no poo metody nahrazen bylinkami, žloutky, moukou a dalším přísadami.

Málokde se dočtete, jako na no poo metodu u dětí. V podstatě ale platí to samé, co u dospělých. Vlasy a pokožku hlavy potřebujete umýt, hydratovat a dodat potřebnou péči. A navíc respektovat to, že dětské vlásky jsou jemné a většinou se moc nemastí. Nemusíte tedy dětem vlasy umývat několikrát týdně.

Snažte se z mytí vlásků udělat zábavu. Trpělivější děti zvládnou jakékoliv mytí. Neposedné a znuděné děti je třeba nějak motivovat. 

Některé děti vydrží běhat v čepici, pod kterou budou mít ajurvédské bylinky, jiné budou šťastné, že jim rychle umyjete vlasy žloutkem. Ty, které to nebaví vůbec, ocení nějakou zábavu. Pusťte jim kousek Shreka a řekněte jim, že od teď se občas budete umývat bahnem. Vytvořte kašičku z žitné mouky, nebo namíchejte marocký jíl s trochou amly a nechte je, ať se  "bahýnkem" obalí. Amla se do marockého jídlu přídává pro snížení pH. Je to mnohem jednodušší než provádět kyselý oplach, který by malé neposedy navíc mohl štípat v očích. Stejně jako pokožka dospělých má i ta dětská pH v rozmezí 4,5- 5, 5 a nesnáší jakékoliv výkyvy pH. Proto je důležité připravit mycí bahýnko s podobným pH.

Nezapomeňte na hydrataci a výživu. Některé děti budou milovat bylinkové oplachy, pro některé bude sranda mít jogurtovou masku na hlavě a jiné se budou zuby nehty bránit. U těch zkuste květové vody. Jemná vůně by se jim mohla líbit. Obzvlášť v létě, když jim můžete osvěžit i obličej.

Školní děti by mohly být fascinované sběrem mydlice a uvařením vlastního šamponu. Nebo je nadchne pěnící reetha, nejenom šampon. Vždy ale dávejte pozor na oči! Reetha v oku pálí opravdu nepředstavitelně. V případě nehody pomůže očko vypláchnout a zklidnit kapkami. Ale opravdu se tomu snažte co nejvíc vyhnout. 

Vy a vaše dítě jste na no poo už nějakou dobu, jenže z batolete je najednou ještě zvídavější človíček, který viděl u tatínka nebo v reklamě běžný šampon. Co teď s tím? Možná přišel čas začít malého človíčka respektovat, a pokud touží po mydlinkách ve vlasech, pomoci mu vybrat ty šetrné. Později se třeba k no poo zase vrátí.

Low poo

Mytí vlasů šetrným šamponem, který neobsahuje silikony, parabeny a další toxické látky.

Možná je pro vás přírodní cesta umývání vlasů novinkou nebo jste se ještě nestihly vzpamatovat z toho, že dětský šampon, který kupujete v obchodech, je plný potencionálně nebezpečných látek. A zároveň nechápete, proč byste na sebe i své dítě měly plácat bahno, mouku nebo bylinky. Zkuste tedy omezit nebezpečné látky a vyberte šetrný šampon. Jeden z nejšetrnějších šamponů  seženete i bez parfemace. Začněte zlehka. Low poo šampon můžete doplnit low poo kondicionérem. Místo něj vám ale může vyhovovat kyselý oplach, který vyrobíte smícháním bylinkového nálevu s trochu jablečného octa. Více informací najdete v článku Kdy a proč potřebuji oplach

Oh poo

Tento nepříliš známý pojem označuje mytí vlasů mýdlem.

Ať už obal mýdla slibuje, že vám umyje vlasy nebo ne, žádné mýdlo nepatří na vlasy vaše ani vašich dětí. Podrobné vysvětlení najdete v našem článku Jak poznat rozdíl mezi tuhým šamponem a mýdlem

 

A jak jste na tom vy? Pojďme se navzájem inspirovat! Napište nám, jak mytí vlásků probíhá u vás. :)