Péče o dětské vlásky

Praktický průvodce

Každý člověk je jedinečný, a jeho vlasy také. Co vyhovuje jednomu, nemusí být tou nejlepší péčí pro druhého. To platí i pro dětské vlásky, které jsou často velmi jemné a se sklonem k zacuchávání. Pojďme se podívat na problémy dětských vlasů a různé metody péče o ně.

Problémy dětských vlásků

Dětské vlasy se obvykle nemastí díky jejich hormonálnímu systému. Avšak z ovzduší se do vlasů dostává prach a další nečistoty. Děti se dokáží umazat od hlavy až k patě a mohou se také pěkně zapotit. Po delší době bez umývání mohou být dětské vlásky voskové a ulepené, mohou se tvořit dredy a samotná voda už si s tím neporadí.

Dalším problémem může být svědění vlasové pokožky. Děti si mohou myslet, že je to normální, proto je důležité jim vysvětlit, že to tak být nemá. Děti, které se naučí správně vnímat své tělo už v raném věku, budou mít zdravější návyky v dospělosti.

Sebum only

Metoda „sebum only“ spočívá v česání vlasů kartáčem s kančími štětinami, který roztahuje sebum (přírodní olej) po celé délce vlasu a zároveň vyčesává nečistoty. Tato metoda může být velmi šetrná, ale bohužel není ideální pro naše znečištěné prostředí. Nečistoty se hromadí u vlasových folikul a vlasy ani pokožka hlavy nemohou prospívat. Ani váš pejsek nevydrží bez občasného vykoupání!

Water only

Mytí vlasů čistou vodou je populární mezi příznivci přírodní péče o vlasy, známé jako „no poo“. Tato metoda funguje dobře u miminek, která tráví hodně času v kočárku nebo v šátku u maminky. U dětí se seboreou nebo u starších dětí, které se hodně zamažou a zapotí, však voda nemusí být dostačující. Vlasy mohou splihnout a usazovat se na pokožce hlavy nečistoty, což může vést k nepříjemnému zápachu a problémům s rozčesáváním.

No poo 

Živá péče neboli No Poo (česky řečeno mytí vlasů bez šamponu), tedy pomocí bylinek, žloutků nebo mouky, může být pro děti zábavné. Děti se mohou podílet na přípravě mycích směsí a mytí vlasů se tak může stát zábavnou hrou. Pamatujte však, že dětské vlásky jsou jemné a nemusí být třeba je umývat několikrát týdně.

Dejte pozor na produkty, které obsahují saponiny. Fakt nechcete, aby se tato mycí směs dostala do očí. Pekelně to štípe a u dětí je to opravdu hodně nepříjemné.

Snažte se z mytí vlásků udělat zábavu. Trpělivější děti zvládnou jakékoliv mytí, neposedy je třeba motivovat. Pusťte jim pohádku a nechte je, ať si sami nanesou „bahýnko“ z žitné mouky nebo marockého jílu. Dbejte na to, aby pH mycí směsi bylo přibližně 4,5 - 5,5, což je pH dětské pokožky.

Dopřejte dětem bylinkové oplachy, ty jsou nenáročné a děti můžete zapojit do jejich výroby. Inspirujte se v článku Kdy a proč potřebuji oplach

Low poo

Mytí vlasů šetrným šamponem bez silikonů, parabenů a dalších toxických látek je ideální volbou pro ty, kteří chtějí začít s přírodní péčí o vlasy. Vyberte šetrný šampon a případně ho doplňte low poo kondicionérem nebo kyselým oplachem z bylinkového nálevu a jablečného octa.

Oh poo

Mytí vlasů mýdlem se nedoporučuje. Žádné mýdlo, ať už je jeho obal sebevíc lákavý, nepatří na vlasy ani dospělých, ani dětí. Mýdlo může narušit přirozené pH vlasové pokožky a způsobit problémy. Podrobné vysvětlení rozdílu mezi mýdlem a tuhým šamponem najdete v našem článku Jak poznat rozdíl mezi tuhým šamponem a mýdlem

Závěr

Péče o dětské vlasy může být zábavná a jednoduchá, pokud zvolíte správnou metodu. Každé dítě je jiné a co funguje pro jedno, nemusí fungovat pro druhé. Sledujte, jak vaše dítě reaguje na různé způsoby mytí a najděte ten nejlepší pro něj. A co vy? Jak myjete vlásky svým dětem? Podělte se s námi o své zkušenosti a inspirujte ostatní rodiče!