Kdy a proč potřebuji oplach?

Účinky oplachů

Proč jsou vlastně potřeba a jak je dělat? Kdy ano a kdy ne, co s čím míchat, možnosti experimentovat a smysl jejich používání.

Pravděpodobně už jste zachytili, že je (nejen) kyselý oplach doporučovaný jako poslední krok u mytí vlasů. Důvodů je hned několik a zjednodušeně by se dalo říct, že oplach nahrazuje kondicionér.

Použití komerčního kondicionéru má několik funkcí. Jedna z nich je lepší rozčesávání vlasů, další může být hydratace, nebo naopak více pevnosti, díky dodání proteinu, ale je to také často i vyrovnání pH pokožky. A ve své podstatě, vhodně zvolený oplach může udělat to samé a navíc bez přidaných chemických látek. 

Když už volíte šampony a kondicionéry, vyberte si alespoň takové, které mají ingredience hodnocené čísly 1 a 2 (na škále od 1 do 5, fungující jako známky ve škole). Více o kosmetice, ingrediencích a jejich prospěšnosti, či škodlivosti najdete například v knize Víta Syrového Tajemství kosmetiky


Jaké oplachy používat?

Kyselý oplach se používá hlavně na vyrovnání pH pokožky po použití mycího prostředku se zásaditým pH, jako je například: soda, marocký jíl, ale i reetha či dokonce šampon. Nicméně kyselý oplach také pomáhá k lepšímu rozčesávání, díky tomu, že uzavírá vlasovou kutikulu tzv. chemickým způsobem (ano, i přírodní procesy jsou chemie ;) ) Vlas následně můžete uzavřít ještě mechanicky, k čemuž slouží hlavně kvalitní kartáč a správný způsob fénování vlasů. 

Oplach může být ale i kombinovaný, tzn. že můžete smíchat různé bylinky a vám vyhovující kyselou ingredienci, plus dokonce můžete přidat ingredienci na podporu hydratace a tím opět "vytunit" váš oplach k naprosté dokonalosti.


 

Kyselý oplach

Doporučuji začít nejjednodušeji směsí jablečného octa (který je na vlasy opravdu jeden z nejlepších) a vody. Poměr si budete muset vychytat sami, ale já doporučuji začít s poměrem 1PL do půl litru vody (případně 2PL do litru vody). Pokud se vám zdá koncentrace málo silná, přidejte. Někdo si míchá i poměr 1:2 (ocet:voda) a tento oplach nechá chvíli působit a opláchne vodou. Někdo si tento silný koncentrát už neoplachuje, ale bála bych se iritace pokožky. Doporučuji slabší koncentraci a nechat (už neoplachovat).

Na kyselý oplach můžete použít i následující ingredience:

  • ibišek - ať už ve formě sušených květů, ze kterých si připravíte čaj, nebo macerát. Nebo ve formě rozemletého prášku, který použijete v podstatě stejným způsobem. Poměr doporučujeme takový, aby byl čaj či macerát kyselý, můžete ochutnat :) z květů bude mít krásně rubínovou barvu
  • káva - máme na mysli tu tekutinu, lógr využijete skvěle na peeling, ale fakt nechcete vymývat, případně vyčesávat jemňounká zrníčka kávy z vlasů :) Můžete použít i rozpustnou kávu, udělá vám stejnou službu, jde o to, že je prostě kyselá
  • citronová, či limetková šťáva - začněte s kombinací půlka menšího citronu (limety), na litr vody a již neoplachujte. Opět experimentujte a zkoušejte, co vám nejvíce vyhovuje
  • kyselina citrónová v prášku - můžete ji použít místo citronu, či limety. Ale POZOR, nepleťe si kyselinu citronovou s vitamínem C v prášku, to je kyselina ascorbová a ta vlas "čistí", vysušuje a otevírá
  • kombucha, případně vodní kefír - i tento oplach funguje dokonale. Nemusíte ho ředit, použijte to samé, co pijete
  • jablečná, či pomerančová šťáva - můžete malinko zředit a smíchat například s jablečným octem
  • amla - z té si vyrobíte čaj, podobným způsobem, jako z hibiscusu. Zalijete cca 1PL amly horkou vodou, necháte odstát a použijte jako oplach
  • pivo - tady bych doporučila bez alkoholu a pivo je dobré trochu zředit, případně opláchnout, ale možná vám bude vyhovovat ho nechat i bez oplachu, zkuste si, co vám vyhovuje
  • voda z fermentované (zkvašené) rýže - dělá taky na vlasech zázraky. Zalijte propláchnutou rýži vodou a nechte 24 hodin fermentovat. Tuto vodu pak použijte na oplach

 

Nebojte se kyselé ingredience mezi sebou kombinovat, najděte si ten nejlepší recept, který bude vyhovovat právě vám. Všechny oplachovací "čaje" můžete také použít jako leave in spraye, tzn. že je můžete nalít do rozprašovače a vlasy + pokožku jimi postříkat. 


Oplach pro snadnější rozčesávání

Můžete použít humektanty, které se obecně doporučují při vyšší vzdušné vlhkosti, protože přitahují vodu. Pokud je vyšší vlhkost ve vzduchu, budou hydratovat, pokud nízká, mohou spíše vysušovat.

Mezi humektanty patří například:

  • med - použijte buď neředěný v nějaké směsi, například s jogurtem, žloutkem, či olejem, nebo ředěný vodou, jako oplach, následně ho opláchněte  vodou
  • proskurník - proskurník je dobré připravit 20-ti minutovým pomalým povařením, cca 3-5 PL kořene na půl litru vody a následným louhováním minimálně do schladnutí, lépe několik hodin (například přes noc)
  • lněné semínko - povařte 5-7 minut cca 3-5 lžic lněného semínka v cca 2dcl vody, nechte chvíli louhovat (opět 3-5 minut) a sceďte. Nezapomeňte hned umýt hrnec, pak už z něj ty semínka nedostanete ;) Tento gel vetřete do vlasů, nemusíte oplachovat, lehce tuží.

 

Vlasy také zvlhčuje:

  • aloe vera
  • kokosové mléko
  • panthenol
  • rostlinný glycerín

 

Další skupinou pro lepší rozčesávání jsou byliny, které obsahují sliznaté látky, to jsou hlavně:

 

Tyto bylinky a návod na jejich přípravu najdete v naší směsi bylin.


Ingredience na oplachy můžete kombinovat a vytvořit si tak unikátní směsi na míru jak vašim vlasům, tak i podmínkám, kde se právě vyskytujete (zima, vedro, sucho, vlhko...)

Na oplachy můžete také využít i indické bylinky, nejen amlu, ale také brahmi, bhringraj, nebo směs 17 bylin.

Nebojte se kombinovat

Zkusit například tento, super hydratační oplach: 3PL naší směsi bylin (například proti ztenčování, cuchání a vypadávání vlasů), přidejte do nich 1PL lžíci ibišku, zalijte horkou vodou a nechte pár hodin louhovat (směs obsahuje kořeny proskurníku a lopuchu a potřebuje dostatek času na uvolnění přínosných látek).  Poté tekutinu sceďte a přidejte 1PL aloe vera gelu (případně aloe vera prášku, ale ten přidejte hned po zalití horkou vodou a nechte louhovat společně s bylinkami). Přidejte lžíci medu a důkladně rozmíchejte. Použijte jako oplach, který už neoplachujte.

Výborné je vytvořit si vlastní kombinovaný oplach, nebojte se toho, hledejte, zkoušejte a experimentujte. Budeme se těšit, na sdílení vašich poznatků :)


 

Autorka článku

Hana Moneam je expertka na živou péči.

Pomáhá ženám vypadat a cítit se krásnější a to hlavně s pomocí přírodní kosmetiky a výběru účesu, který souzní v daný okamžik s jejich osobností.

Přivádí ženy zpět k jejich podstatě (přirozené barvě a struktuře vlasů), k sebepoznání a sebelásce.

Inspiruje ženy k propojení a sladění vnějšího projevu (vzhledu) a vnitřního nastavení (vhledu).